fbpx
Czytasz właśnie
Kurczak z sosem truskawkowym

Kurczak z sosem truskawkowym

Kurczak z sosem truskawkowym

Kurczak z sosem truskawkowym. Wytrawne truskawki, delikatnie uduszone i wymieszane ze śmietaną lub jogurtem oraz octem balsamicznym, tworzą z łagodnym mięsem piersi kurczaka ciekawe połączenie. Pierś, bez tłuczenia tłuczkiem, szybko obsmażona, a potem uduszona pod przykryciem, soczysta i miękka w środku, doskonale skomponuje się z sosem przygotowanym z truskawkowo-balsamicznej marynaty, zielenią rukoli i czerwienią soczystych truskawek.

Zobacz też: Więcej pomysłów na obiad

Kurczak z sosem truskawkowym jest daniem, które najlepiej podać pokrojone na plasterki o szerokości ok. 1 cm, a wielbiciele balsamico mogą, oprócz sosu ugotowanego z marynaty, polać go gęstym, dekoracyjnym octem balsamicznym. Można serwować do smaczne i nietypowe danie z dodatkiem dostępnych na targach, młodych ziemniaków.

Pierś z kurczaka z sosem truskawkowo-balsamicznym

Kurczak z sosem truskawkowym

Kurczak z sosem truskawkowym na bazie śmietanki lub jogurtu naturalnego czyli delikatna pierś z kurczaka z truskawkami.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 1 godzina 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 1 godzina 15 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: kurczak z sosem truskawkowym
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 213kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka (pojedyncze)
  • 200 g kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 10 truskawek (duże; umyte, bez szypułek, rozgniecione widelcem lub zmiksowane w blenderze)
  • kilka całych truskawek do dekoracji
  • ½ szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru (można zastąpić syropem z agawy lub ksylitolem)
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Truskawki – walory smakowe i zdrowotne

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki oprócz kurczaka i oliwy mieszamy dokładnie w miseczce.
  • Oczyszczone z błon piersi kurczaka wkładamy do marynaty i zostawiamy na min. 1 godzinę do marynowania. W trakcie marynowania obracamy piersi tak, żeby dobrze wymoczyły się w marynacie z obu stron.
  • Na patelni teflonowej lub grillowej rozgrzewamy oliwę i szybko obsmażamy kurczaka dokładnie „oskrobanego” z marynaty. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na najmniejszym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie można przekroić jedną pierś i sprawdzić czy w środku nie jest jeszcze surowa.
  • W czasie gdy mięso się dusi, przelewamy do niewielkiego garnka marynatę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut.
  • Gotową pierś z kurczaka kroimy na plastry o szerokości ok. 1 cm, dekorujemy sosem i podajemy z rukolą i pokrojonymi w plastry, pozostałymi truskawkami.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja | Kalorie: 213kcal (11%) | Carbohydrates: 13g (4%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 17g (26%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 26mg (9%) | Sód: 630mg (27%) | Potas: 164mg (5%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 310IU (6%) | Witamina C: 16.6mg (20%) | Wapń: 81mg (8%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pierś z kurczaka z sosem truskawkowo-balsamicznym
Pierś z kurczaka z sosem truskawkowo-balsamicznym
Pierś kurczaka w sosie truskawkowo-balsamicznym
Pierś kurczaka w sosie truskawkowo-balsamicznym
13 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom