Przygotowując sałatkę z pomidora, awokado i truskawek wpadłam na pomysł zrobienia jeszcze jednej modyfikacji sałatki caprese, wspominanej w komentarzach przez Katarzynę. Truskawki zastąpiłam świeżym pesto bazyliowym, a całość ułożyłam w nieco inny sposób. Pomidory, pesto i mozzarella to wręcz idealne połączenie, które świetnie skomponuje się z miękkim, dojrzałym, mięsistym awokado. Sałatka z pomidora, awokado i pesto. Prosto i smacznie.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki
Dobrze mieć w lodówce pesto i pomidory, bo świetnie łączą się jako składniki kanapki. Można też mieszać je z wieloma warzywami i sałatami, przygotowując szybkie, smaczne i zdrowe sałatki „last minute”, kiedy okazuje się, że niewiele jest w lodówce, a jednak można wyczarować błyskawicznie pyszną potrawę.
Sałatka z pomidora, awokado i pesto to tylko trzy podstawowe składniki. Możecie schrupać z dodatkiem tostów, położyć obok sadzone jajko lub, po prostu, zjeść na śniadanie lub jako przekąskę, samą sałatkę.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 pomidor (duży; pokrojony na plasterki)
- 1 awokado (obrane ze skórki, skropione sokiem z cytryny, pokrojone na plasterki)
- 1 kulka mozzarelli (pokrojona na plasterki)
- 1 słoiczek pesto bazyliowego (mały, ok. 100 ml)
- 1 łyżeczka octu winnego lub balsamicznego
- oliwa z oliwek
- balsamico lub gęsty ocet balsamiczny
- sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić pesto z bazylii
Jak zrobić
- Pomidora smaruję pesto i razem z awokado i mozzarellą układam dekoracyjnie na talerzu. Skrapiam octem winnym lub balsamicznym.
- Delikatnie posypuję pomidora solą, a całość polewam oliwą z oliwek.
- Dekoruję sałatkę oliwą i gęstym octem balsamicznym lub balsamico.
lubię Twoje pyszne pomysły.