Bardzo lubię jajka w koszulkach w sosie koperkowym, zwłaszcza te z jajek, które dostaję od mojej babci. Ich żółtka mają intensywny kolor, a świeżość gwarantuje, że podczas gotowania białko nie rozpłynie się po całym garnku. Zamiast tego z pewnością będzie dobrze przylegać do żółtka. Można podawać je na talerzu, z solą i pieprzem. Proponuję jednak wypróbować jajka w koszulkach z koperkiem, podane na grzankach, polane maślano-koperkowym sosem. Będą miłą odmianą dla kanapek albo sobotniej jajecznicy.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania
Jeśli nie przepadacie za koperkiem, możecie zastąpić go drobno posiekanym szczypiorkiem lub zeszklić na maśle niewielką ilość posiekanego w maleńką kosteczkę czosnku lub szalotki. W wersji na ostro proponuję spróbować przyrządzić je z odrobiną świeżego chili. Jednak kiedy nie chcecie serwować jajek z dodatkiem maślanego sosu, postawcie na klasyczny winegret. Jestem ciekawa, która wersja podbije Wasze serca :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4-8 świeżych jajek
- 50-100 g masła (¼-½ kostki)
- 4-8 kromek chleba tostowego
- ¼-½ pęczka koperku (świeży; umyty, osuszony, drobno posiekany)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować jajka w koszulkach - dokładna instrukcja krok po kroku
- Jak zrobić najlepszy, domowy chleb tostowy
Jak zrobić
- Gotuję jajka w koszulkach.
- Masło roztapiam na patelni, dodaję koper i podsmażam przez ok. 2 minuty na małym ogniu. Dodaję sól i pieprz, mieszam.
- Z chleba tostowego robię grzanki (w tosterze lub na suchej, teflonowej albo ceramicznej patelni).
- Na grzankach układam jajka i polewam sosem.
Wartości odżywcze
Po przekrojeniu jajko w koszulce z masłem i koperkiem wypływa na chrupiącą grzankę. Jakie to dobre!
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły Wasze jajka w koszulkach z sosem z koperku. Bardzo jestem ciekawa, jak smakowało!
bardzo ciekawy przepis
[..YouTube..] bardzo ciekawy przepis
Witam. Nominuję Twój bloog w akcjii ,, One Lovely Blog Award ” http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/07/ancuszek-wyroznien-i-nominacji.html .Pozdrawiam ( zerknij co trzeba zrobić dalej )
Jest odnośnik do filmu, w którym ten efekt się znajduje 🙂
Szkoda, że nie pokazany efekt wrzucania jajka. A to w tym w sumie najważniejsze.
Ale apetyczny przepis;) Jutro na śniadanie zrobię;)
[..YouTube..] Jest odnośnik do filmu, w którym ten efekt się znajduje 🙂
[..YouTube..] @77gerda Jest odnośnik do filmu, w którym ten efekt się znajduje 🙂
[..YouTube..] Szkoda, że nie pokazany efekt wrzucania jajka. A to w tym w sumie najważniejsze.
[..YouTube..] Ale apetyczny przepis;) Jutro na śniadanie zrobię;)
Wygląda niezwykle smakowicie:)
Wygląda niezwykle smakowicie:)
Wygląda niezwykle smakowicie:)