fbpx
Czytasz właśnie
Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem
5/5 (1)

Makaron z tuńczykiem i pomidorami przygotowuję często w mojej kuchni. Eksperymentując z kuchnią włoską, nie sposób ominąć przygotowania choć jednego makaronu z dodatkiem ryby: świeżej, wędzonej lub z puszki. Spaghetti al tonno czyli pasta z tuńczykiem, to jedno z popularnych, prostych do zrobienia dań.

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem przygotowany z dodatkiem świeżego tuńczyka lub tuńczyka z puszki. Najlepsze spaghetti z tuńczykiem, pomidorem i natką pietruszki.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 25 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z tuńczykiem
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 250 g świeżego tuńczyka lub tuńczyka z puszki w oliwie
  • 6 małych pomidorów (obrane ze skórki, przekrojone na pół; lub 1 puszka całych pomidorów Fine Food)
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno pokrojony)
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki natki pietruszki (drobno pokrojona)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Golonka

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).
  2. Jak ugotować makaron
  3. Jak sprawdzić świeżość ryby

Jak zrobić

  • Tuńczyka podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu na klarowanym maśle.
  • Na drugiej patelni, na oliwie z oliwek, szklimy na małym ogniu czosnek i natkę pietruszki.
  • Do czosnku i natki dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i podsmażamy przez kilka minut na średnim ogniu. Świeże pomidory należy poddusić z czosnkiem i natką przez kilka minut pod przykryciem.
  • Warzywa dodajemy do tuńczyka i znów podsmażamy na średnim ogniu przez kilka minut, pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente czyli lekko twardy. Odcedzamy i przerzucamy na durszlaku z masłem, aż całkowicie się roztopi.
  • Nakładamy makaron na talerze, polewamy sosem i dekorujemy świeżą bazylią.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dziś zapraszam natomiast na makaron z tuńczykiem w wersji ze świeżą rybą, podsmażoną na niewielkim ogniu na klarowanym maśle, z dodatkiem sosu pietruszkowo-pomidorowego. Tak podany obiad, w towarzystwie lampki białego, wytrawnego wina, przeniesie nas w regiony letniej, słonecznej Italii.

Przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorami


Świeża ryba i produkty marki Fine Food wykorzystane w przepisie i pokazane w filmie zostały dostarczone przez Makro Cash & Carry.

Zobacz też: Inne pomysły na potrawy kuchni włoskiej

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

26 komentarzy
  • Jestem fanka kuchni wloskiej ,zainspirowana Twoim przepisem postanowilam przyrzadzic makaron z tunczykiem.Zazwyczaj robilam tylko spaghetti bolognese, tym razem postanowilam sprobowac czegos nowego. wyszlo pyszne:)) Przepis zmodyfikowalam dodajac do niego pieczarki , papryke czerwona, troche marchewki, a d sosu na koniec gotowania dodalam rozklucone jajko co nadalo fajna konsystencje:)) jesli chodzi o makaron uzylam tagiatelle, swietnie komponowal sie z stym sosem:)
    oprocz cebuli i szosnku troche bazyli oregano slodkiej papryki i na koniec na talerzu troche startego sera . mniam :)) dziekuje za inspiracje:)

  • Prędzej ona do mnie ;))))). A na serio to nie widzę podobieństwa, Paulina chyba nawet ma niebieskie oczy i jest dużo młodsza :).

  • [..YouTube..] jestescie jak siostry!bardzo podobne do siebie, nawet glosami, kolor oczu to drugorzędna sprawa

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia
    jestescie jak siostry!bardzo podobne do siebie, nawet glosami, kolor oczu to drugorzędna sprawa

  • [..YouTube..] a co do dania to zaraz bede robić, tylko dodam tuńczyka z puszki i troche soku z cytryny na koniec, zeby danie nie bylo zbyt mdłe

  • ja uwielbiam dodac swieze listki bazylii to zamiast pietruszki i czasem ew. jakas kukurydze lub mieszanke meksykanska, i fakt ze swiezym tunczykiem jest o lepsze ale kilka firm puszkowaych tez jest niczego sobie 🙂

    • Pewnie, sama mam cały zapas dobrych puszek w szafkach i korzystam zawsze jak nie mam dostępu do świeżego tuńczyka, który w mojej okolicy nie pojawia się zbyt często, a do Makro mam niestety dość daleko :).

  • szkoda że ja nie mam makro w swoim mieście i nie mam dostępu do tak świeżych ryb które tak uwielbiam zostaje mi tuńczyk z” rio mare” , ale on tez wcale nie jest taki tani podobnie robię to danie:) ,ale daje jeszcze oliwki no i na koniec koniecznie parmezan musi być:)

  • [..YouTube..] szkoda że ja nie mam makro w swoim mieście i nie mam dostępu do tak świeżych ryb które tak uwielbiam zostaje mi tuńczyk z” rio mare” , ale on tez wcale nie jest taki tani podobnie robię to danie:) ,ale daje jeszcze oliwki no i na koniec koniecznie parmezan musi być:)

  • Tak, przygotuję dla nich jeszcze kilka przepisów, a dzięki współpracy powstanie też jeden ciekawy wideoporadnik, ale o tym niebawem :).

  • No jeden z lepszych jest jeszcze kilka innych miejsc ale są to już specjalistyczne sklepy np. na ursynowie wiem ze jest jeden i słychałam że koło ronda babka podobno rewelacyjny.

  • Nie byłam :). Pewnie tak, w Warszawie jest też największy rynek zbyt, zwłaszcza restauracyjny. Ale we Wrocławiu też jest sporo, chociażby właśnie jest tuńczyk, o którego czasem ciężko nawet w znanych delikatesach.

    • W tej wersji danie jest bardzo łagodne. Myślę, że można też spróbować dodać sproszkowane chili do sosu albo świeże, drobno pokrojone, nieco wcześniej, podczas podsmażania czosnku i natki i w ten sposób przygotować wersję na ostro. Również pozdrawiam :).

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom