Najlepsza ćwikła z pieczonych buraków! Moja mama co roku na Wielkanoc przygotowuje ćwikłę z buraków z dodatkiem świeżego chrzanu. Podaje ją na stole w osobnej miseczce, jako dodatek do domowych wędlin. Zobaczcie jak zrobić ćwikłę z buraków krok po kroku. To świetna ćwikła z chrzanem, mówię Wam!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc
Charakteryzuje się pięknym, buraczkowym kolorem, który, dodatkowo, doskonale komponuje się z pozostałymi potrawami na wielkanocnym stole. Oprócz idealnej kompozycji z wędlinami, świetnie pasuje jako dodatek do jajek na twardo. Jest także prosta do zrobienia. To jedna z łatwych potraw, od której warto rozpocząć naukę przygotowywania wielkanocnych dań. Ciekawa jestem, czy i u Ciebie pojawi się w tym roku na stole wielkanocnym.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg buraków (umyte, ugotowane lub upieczone w skórkach (czas gotowania: ok. 30 minut; czas pieczenia: ok. 40 minut w temperaturze 220 °C, obrane))
- 2 laski korzenia chrzanu (obrany)
- ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
- sól, cukier
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Chrzan ucieram na tarce o drobnych oczkach albo miksuję w blenderze.
- Buraki ucieram na tarce o drobnych oczkach albo miksuję w blenderze.
- Przyprawiam sokiem z cytryny, solą i cukrem.
- Podaję w salaterce, udekorowane np. listkami bukszpanu.
Wartości odżywcze
Odrobina chleba, jajko i buraki, a dla miłośników wielkanocnych mięs – biała kiełbasa, pasztet lub szynka. Do czego jeszcze, Waszym zdaniem, ten pyszny, buraczkowy dodatek pasuje najbardziej?
Można też, w ramach większej ilości kolorów i dekoracji na stole, podać utarty chrzan osobno i mieszać z przyprawionymi burakami tuż przed zjedzeniem. A może jednak ćwikła z chrzanem w jednej miseczce to lepsza opcja? Dajcie mi koniecznie znać, jak Wam wyszła i czy zdecydowaliście się również na pieczone buraki. Bardzo jestem ciekawa :). Lubicie ćwikłę?
Czy cukier jest konieczny? Bo ja nie stosuje i dlatego wlasnie rozmyslam nad przygotowaniem wlasnych, bo sklepowe sa z cukrem ?
To tylko szczypta, ale spokojnie możesz pominąć lub zastąpić 1 łyżeczką tartego, słodkiego jabłka.
W 0:41 jest lista składników. Ostateczna ilość chrzanu jest taka jaką się bardziej lubi, żeby było łagodniej albo ostrzej.
[..YouTube..] W 0:41 jest lista składników. Ostateczna ilość chrzanu jest taka jaką się bardziej lubi, żeby było łagodniej albo ostrzej.
jakie proporcje?? – jaka ilośc utartego chrzanu (w łyżeczkach) na 1 kg buraków?
[..YouTube..] W 0:41 jest lista składników. Ostateczna ilość chrzanu jest taka jaką się bardziej lubi, żeby było łagodniej albo ostrzej.
[..YouTube..] jakie proporcje?? – jaka ilośc utartego chrzanu (w łyżeczkach) na 1 kg buraków?
mmm. 🙂
[..YouTube..] mmm. 🙂
[..YouTube..] mmm. 🙂
[..YouTube..] mmm. 🙂
buraki jednakze powinny byc upieczone, polecam
Wypróbowałam dziś wersję z upieczonych buraków i rzeczywiście – bije tę z gotowanych na głowę :). Dodałam już wzmiankę w przepisie, piękne dzięki za sugestię :).
Jak upiec buraki do ćwikły w piekarniku, zawinięte w folie aluminiową czy inaczej prosze o rade.
Dokładnie tak. Umyte, w skórkach, podziurawione widelcem. Pieką się przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu trzeba je wystudzić i obrać.