fbpx
Czytasz właśnie
Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Sprawdzony przepis na muffiny marchewkowe, wielokrotnie wykorzystywany z różnych okazji, bo kilka lat temu, po powrocie z USA, przygotowywałam je nawet w studio Dzień Dobry TVN. Tak łatwy i szybki, a i tak ciągle nie było okazji do sfilmowania tej znakomitej receptury. Pięknie pachną cynamonem, którego zapach roznosi się po całym domu w trakcie pieczenia, zapowiadając nadejście jesieni, chociaż muffinki marchewkowe to przepis całoroczny.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze wypieki

Znajomi wielokrotnie zajadali się nimi z okazji wspólnych wypadów w plener czy niespodziewanych imprez, kiedy nie zdążyłam upiec tortu lub ciasta. To moja awaryjna receptura, bo muffiny marchewkowe przygotowuje się dość szybko, a jednocześnie marchewka w połączeniu z orzechami, żurawiną i pomarańczą zawsze się sprawdza jako charakterystyczny smak. Dodajcie odrobinę czekolady i oto pomysł na marchewkowe „niebo w gębie”.

Udoskonaliłam przepis w ciągu kilku ostatnich lat, idąc z duchem czasu i starając się go odchudzić, chociaż trudno zmniejszyć liczbę kalorii, skoro jest tu tak dużo ciężkich, ale też zdrowych i bogatych w składniki odżywcze produktów: żurawina, orzechy, czekolada… Zamieniłam cukier na lżejszy i zdrowszy ksylitol, zastąpiłam zwykłą mąkę lepszą, orkiszową, o niższym indeksie glikemicznym. Zamiast środka słodzącego możecie też wykorzystać masło daktylowe lub rozgniecionego widelcem banana, dodając je do masy podczas mieszania wszystkich składników.

Zobacz też
Tarta z malinami

Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe na mące orkiszowej, słodzone ksylitolem, z sokiem pomarańczowym bez mleka i laktozy, dodatkiem orzechów, żurawiny i cynamonu. Szybkie, łatwe muffiny marchewkowe - najlepsze!
4.84 z 6 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: muffiny marchewkowe
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 254kcal
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Składniki suche

  • 1 szklanka mąki (pszenna tortowa typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo bezglutenowa; przesiana; można zastąpić mieszanką „pół na pół” mąki razowej i gryczanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼-½ szklanki cukru (polecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy; ilość cukru zależy od stopnia słodkości marchewki)
  • ½-1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki orzechów (włoskie lub nerkowce)
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki gorzkiej czekolady (w kawałkach; można zastąpić białą czekoladą)

Składniki mokre

  • 2 jajka
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • ½ szklanki oleju (o łagodnym smaku)
  • 1 szklanka tartej marchewki (ok. 2 duże marchewki)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Muffiny marchewkowe bez cukru - zamiast cukru można dodać do masy 1 dojrzałego, rozduszonego widelcem banana lub posłodzić ciasto masłem daktylowym, ksylitolem albo syropem z agawy
Muffiny marchewkowe bez jajek - każde 1 jajko można zastąpić zmielonym lnem złocistym lub siemieniem lnianym (1 łyżka zalana 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawiona do napęcznienia)
Muffiny marchewkowe wegańskie - bez jajek, z wegańską czekoladą, na oleju roślinnym
Muffiny marchewkowe bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową i wykorzystać produkty bezglutenowe: proszek do pieczenia i czekoladę
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić krem z mascarpone

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 st. C.
  • Jajka rozkłócam widelcem w miseczce razem z olejem i sokiem z pomarańczy.
  • Przelewam mieszankę do miski z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem. Dokładnie mieszam widelcem, do połączenia składników.
  • Dodaję do ciasta marchewkę, żurawinę i orzechy, mieszam chwilę.
  • Za pomocą dwóch łyżek przekładam masę do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami.
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 23-25 minut. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
  • Po upieczeniu muffiny od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremkach, na kratce.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (słodzona cukrem) | Kalorie: 254kcal (13%) | Carbohydrates: 24g (8%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 27mg (9%) | Sód: 25mg (1%) | Potas: 267mg (8%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 2845IU (57%) | Witamina C: 6.2mg (8%) | Wapń: 59mg (6%) | Żelazo: 1.9mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dekorując muffiny marchewkowe kremem z mascarpone uzyskacie babeczki marchewkowe cupcakes. A jeśli pokochacie bez reszty ich smak, na specjalne okazje skuście się o upieczenie wersji maxi czyli ciasta marchewkowego.

 

Muffiny marchewkowe
Muffiny marchewkowe
12 komentarzy
  • Hmm… próbuję się doszukać w przepisie, ale mi nie wychodzi (deprywacja snu u rodzica niemowlaka?) – kiedy dodajemy czekoladę? Jest wymieniona w spisie składników <3

  • Muffinki słodzone bananem robią u mnie furorę, ale myślałam o tym, żeby zrobić ciasto (mniej „paprania”). Stąd moje pytanie: w jakiej formie najlepiej je upiec i ile czasu trzymać w piecu?

    • Cześć Paulino, możesz upiec ciasto z podwójnej porcji w formie o średnicy 21-24 cm, czas pieczenia 50-60 minut. Jeśli będziesz piec z pojedynczej porcji (niższe ciasto), wystarczy forma o średnicy 18-21 cm i ok. 40 minut pieczenia.

  • Dziś zrobiłam marchewkowe muffiny. Są obłędne i bardzo smakowały rodzince, a w domu utrzymywał się piękny zapach 🙂 Naprawdę wspaniały przepis. Dziękuję!

  • Racja, racja, wycofuję ten pomysł a póki co upiekłam drugą wersję z rozdrobnionymi daktylami 🙂 Pozdrawiam!

  • Właśnie pierwszy raz w życiu wykonałam muffiny i jestem zachwycona tym przepisem. Już zaczynam kombinować nad różnymi wariacjami 🙂 Mam pytanie czy można zamienić sok pomarańczowy na marchewkowy żeby smak był jeszcze bardziej intensywny?

    • Bardzo mi miło to czytać i ogromnie się cieszę, że smakowały :). Odpowiadając na pytanie: można, aczkolwiek pomarańcza dodaje kwaskowatości i dobrze komponuje się z marchewką. Z sokiem marchewkowym się udadzą, ale mogą się wydawać mdłe i oczywiście warto sprawdzić co taki sok ma w składzie :).

4.84 from 6 votes (6 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom