fbpx
Czytasz właśnie
Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Sezon na śliwki jest świetną okazją do nauczenia się wypieku pleśniaka, przygotowania powideł śliwkowych i ogromnego apetytu na pyszne knedle ze śliwkami, do których najlepiej pasują nasze polskie śliwki-węgierki, dojrzałe, z odchodzącą pestką. Przygotowuję je z ciasta z gotowanych, ciepłych ziemniaków zmielonych w maszynce, z dodatkiem mąki i jajek, którym obtacza się śliwki bez pestek, posypane niewielką ilością cukru i cynamonu.

Zobacz też: Inne pomysły na tani obiad

Knedle ze śliwkami, niesłodzone, można podawać z dodatkiem zasmażanej kapusty, polane bułką tartą zezłoconą na maśle. W wersji nieco bardziej słodkiej wyśmienicie smakują z posłodzonym nadzieniem z dodatkiem cynamonu, polane sosem z masła, bułki tartej, odrobiny miodu i grubo siekanych orzechów.

Zobacz też
Domowa nutella fit dietetyczna

Bardzo je lubię w obydwu wersjach!

Knedle ze śliwkami z sosem miodowo-orzechowym

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami i sosem orzechowym z dodatkiem miodu. Pięknie pachnące cynamonem i rozpływające się w ustach, najlepsze knedle ze śliwkami w sezonie letnim.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 45 minuty
Razem: 1 godzina 15 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: knedle ze śliwkami
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 30 sztuk śliwek (około; średniej wielkości)
  • ½ kg sypkich ziemniaków (ugotowane, wystudzone, zmielone w maszynce do mięsa)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • cynamon
  • sól, cukier (można wykorzystać inny środek słodzący, np. ksylitol lub syrop z agawy)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Najlepsza mąka na knedle to mąka pszenna luksusowa typ 550
  2. Jak ugotować ziemniaki
  3. Sos miodowo-orzechowy do klusek, kopytek, pierogów i knedli - przepis
  4. Knedle ze śliwkami bezglutenowe - mąkę pszenną należy zastąpić mąką bezglutenową

Jak zrobić

  • Ze zmielonych ziemniaków, mąki, jajek, szczypty soli i szczypty cukru zagniatamy miękkie, elastyczne, gładkie ciasto.
  • Dzielimy ciasto na ok. 30 kawałków.
  • Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, rozciągamy, na środku układamy śliwkę, podsypujemy niewielką ilością cukru i cynamonu, zlepiamy brzegi, a następnie kulamy knedel.
  • Można też wałkować ciasto na omączonej stolnicy, wykrawać duże koła, nakładać nadzienie, sklejać i kulać.
  • Do osolonego, gotującego się wrzątku wrzucamy po kilka knedli i delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i nie posklejały się.
  • Przykrywamy garnek i zagotowujemy całość, następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy knedle przez 2 minuty.
  • Odcedzamy knedle na durszlaku, polewamy sosem przygotowanym z zezłoconej na stopionym maśle bułki tartej z dodatkiem miodu i orzechów nerkowca lub inną, ulubioną polewą.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Knedle ze śliwkami z sosem miodowo-orzechowym
Knedle ze śliwkami z sosem miodowo-orzechowym
Knedle śliwkowe
Knedle śliwkowe
40 komentarzy
  • Nie ma jednej i właściwej definicji. Po prostu trzeba rozwałkować i ukulać knedle w dłoniach, a ćwiczenie czyni mistrza :). Głowa do góry, poradzisz sobie!

  • Pycha! Zrobiłam dokładnie wg przepisu ze śliwek węgierek. Bardzo dobre, polecam 🙂 pierwszy raz zrobiłam i wyszły tak jak na zdjęciu.

  • Knedle ze sliwkami uwielbiam. Prosto, tylko posypane cukrem i polane maselkem. Wlasnie wczoraj byly na obiad 🙂 Ale robie nie z ciasta ziemniaczanego, ale z ciasta z twarogiem i sa bardzo dobre. ale sosik bedzie inspiracja na nastepny raz. Dziekuje.

  • ja nie mielę ziemniaków tylko ugniatam tłuczkiem i też są pyszne,a sos warty wypróbowania, bo ja tylko polewałam masełkiem z bułką tartą i cukrem

  • [..YouTube..] ja nie mielę ziemniaków tylko ugniatam tłuczkiem i też są pyszne,a sos warty wypróbowania, bo ja tylko polewałam masełkiem z bułką tartą i cukrem

  • Aha ok dzieki…a moglbym Cie prosic o jakis super przepis na kebaba z kurczaka lub cos w stylu kanapki greckiej. ale z piersia z kurczaka…kurcze jadlem takie kanapki kiedys i byly pyszne…chcialbym sobie je sam robic…bede wdzieczny 🙂

  • [..YouTube..] Aha ok dzieki…a moglbym Cie prosic o jakis super przepis na kebaba z kurczaka lub cos w stylu kanapki greckiej. ale z piersia z kurczaka…kurcze jadlem takie kanapki kiedys i byly pyszne…chcialbym sobie je sam robic…bede wdzieczny 🙂

  • Takie, na których powierzchni po ugotowaniu i wystudzeniu wytrąca się dużo skrobi. Nadają się świetnie do klusek czy placków ziemniaczanych. Z kolei te z małą ilością skrobi nie są sypkie, a takie bardziej gumowate, dlatego lepiej nadają się do zapiekanek ziemniaczanych czy puree.

  • [..YouTube..] Takie, na których powierzchni po ugotowaniu i wystudzeniu wytrąca się dużo skrobi. Nadają się świetnie do klusek czy placków ziemniaczanych. Z kolei te z małą ilością skrobi nie są sypkie, a takie bardziej gumowate, dlatego lepiej nadają się do zapiekanek ziemniaczanych czy puree.

  • Czekam już tyle lat i nie znieśli. Pewnie zniosą zaraz po tym jak ja sobie wreszcie wyrobię ;). Te garnki nadają się do kuchenek elektrycznych, indukcyjnych, gazowych i ceramicznych. Patelnię z tej serii już recenzowałam, chyba nawet komentowałaś ten filmik :). Recenzja garnka czeka na montaż, może wreszcie jutro mi się uda :). Też mi się bardzo podobają, a w dodatku kolor się fajnie wpasował w otoczenie ;).

  • Może w końcu wizy zniosą:) A miałam jeszcze zapytać o te śliczne pomarańczowe garnki. Wyłapałam, że ceramiczne. Nie wiesz czy to działa na kuchence indukcyjnej? My nie będziemy mieć w Polsce pociągnitego gazu więc planuję indukcję, a bardzo mi się podobają.

  • [..YouTube..] Czekam już tyle lat i nie znieśli. Pewnie zniosą zaraz po tym jak ja sobie wreszcie wyrobię ;). Te garnki nadają się do kuchenek elektrycznych, indukcyjnych, gazowych i ceramicznych. Patelnię z tej serii już recenzowałam, chyba nawet komentowałaś ten filmik :). Recenzja garnka czeka na montaż, może wreszcie jutro mi się uda :). Też mi się bardzo podobają, a w dodatku kolor się fajnie wpasował w otoczenie ;).

  • [..YouTube..] @kucibaba2 Czekam już tyle lat i nie znieśli. Pewnie zniosą zaraz po tym jak ja sobie wreszcie wyrobię ;). Te garnki nadają się do kuchenek elektrycznych, indukcyjnych, gazowych i ceramicznych. Patelnię z tej serii już recenzowałam, chyba nawet komentowałaś ten filmik :). Recenzja garnka czeka na montaż, może wreszcie jutro mi się uda :). Też mi się bardzo podobają, a w dodatku kolor się fajnie wpasował w otoczenie ;).

  • [..YouTube..] Może w końcu wizy zniosą:) A miałam jeszcze zapytać o te śliczne pomarańczowe garnki. Wyłapałam, że ceramiczne. Nie wiesz czy to działa na kuchence indukcyjnej? My nie będziemy mieć w Polsce pociągnitego gazu więc planuję indukcję, a bardzo mi się podobają.

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Może w końcu wizy zniosą:) A miałam jeszcze zapytać o te śliczne pomarańczowe garnki. Wyłapałam, że ceramiczne. Nie wiesz czy to działa na kuchence indukcyjnej? My nie będziemy mieć w Polsce pociągnitego gazu więc planuję indukcję, a bardzo mi się podobają.

  • prosto.. masło i cukier 😛
    hmm tak mysle że na moich drzewach śliwkowych nie ma nic 🙁 wiosenne mrozy załatwiły wszystki.. ;/

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom