Brokuł, kuzyn kalafiora, jest smacznym warzywem o pięknym, zielonym kolorze, nieco nieprzyjemnym zapachu, który wydziela podczas gotowania i walorach smakowych. Istnieje kilka prostych sposobów jego przygotowania i podania, może też wejść w skład nieco bardziej skomplikowanych potraw.
Zobacz też: Jak zrobić najlepszy sos beszamelowy i sos holenderski
Przygotowanie brokuła do gotowania
Krok 1. Usuwamy liście i twardą część łodygi (jest najtwardsza i gotuje się najdłużej, dlatego warto ją odciąć, obrać z zewnętrznej, twardej warstwy i ugotować osobno lub w tym samym garnku co górną część, ale odpowiednio dłużej: łącznie ok. 10-15 minut).
Krok 2. Dokładnie płuczemy brokuła pod strumieniem zimnej wody.
Krok 3 (opcjonalny). Dzielimy brokuła na mniejsze różyczki.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 brokuł
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- W garnku, do którego zmieści się brokuł, zagotowuję osoloną wodę (na 1 l wody przypada 1 łyżeczka soli).
- Wkładam brokuł do garnka z gotującą wodą, zielonymi kwiatkami do góry. Brokuł nie musi być zanurzony w wodzie w 100%; wystające ponad powierzchnię wody kwiaty wystarczy polać wodą. Brokuł można gotować w całości lub podzielony na mniejsze różyczki.
- Gotuję brokuł pod przykryciem przez ok. 4-7 minut. W trakcie gotowania można spróbować, czy jest odpowiednio miękki.
- Gotowy brokuł odcedzam na durszlaku i serwuję z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Najwięcej wartości odżywczych zachowują brokuły gotowane na parze. Warto spróbować tego sposobu, zwłaszcza że czas gotowania wcale nie jest dłuższy niż w przypadku gotowania ich w wodzie.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 brokuł
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Do garnka wlewam wodę tak, żeby jej powierzchnia mieściła się tuż pod durszlakiem lub przystawką do gotowania na parze, na której będzie leżał brokuł. Doprowadzam do wrzenia.
- Na durszlaku lub sitku do gotowania na parze układam pokrojony w różyczki brokuł i przykrywam pokrywką.
- Gotuję na parze przez 3-5 minut, w trakcie gotowania sprawdzając twardość brokuła.
Wartości odżywcze
Najszybszy i bardzo łatwy sposób na gotowanie brokuła to ugotowanie w kuchence mikrofalowej. Wystarczy spora miska z odrobiną wody oraz folia do kuchenki mikrofalowej.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 brokuł
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Pokrojony na różyczki brokuł umieszczamy w jednej warstwie w naczyniu przeznaczonym do kuchenki mikrofalowej.
- Oblewamy różyczki brokuła kilkoma łyżkami wody, przykrywamy naczynie folią do kuchenki mikrofalowej i na wysokiej mocy gotujemy przez ok. 3-5 minut.
- Po ugotowaniu odstawiamy brokuł na ok. 1-2 minuty i dopiero po tym czasie wyjmujemy z naczynia/rozwijamy z folii i odcedzamy.
Wartości odżywcze
Bardzo fajny przepis, zdecydowanie najlepsze są brokuły al dente 🙂
TO nie tak !
nienawidze al-dente – wole mieciutki
Po ugotowaniu na miekko i lekkim przestudzeniu brokula, mozna wrzucic go do blendera i dodawac wode z garnka, w ktorym sie gotowal – mozliwie w ilosci niezbednej do otrzymania gestego kremu. Na wierzch lyzka gestego jogurtu i pachnaca „esensja” brokula gotowa. Smacznego.
Gotujemy brokuł,a nie „brokuła” 😉
I kroimy pomidor – książkowo. Ale forma potoczna „brokuła” i „pomidora” też jest dopuszczalna.
Owszem, jest dopuszczalna, ale tylko wśród osób, które zdawały nową maturę.
Warzywa pod przykryciem absolutnie nie tracą koloru, tak jak i w przypadku mrożonych, gotowanych w malutkiej ilości wody, kilka minut i są gotowe – oczywiście pod przykryciem.
Brokuly powinny byc gotowane na parze a nie w wodzie, przez maksimum 1,5-2 min az stana sie soczyso zielone i sa chrupkie w jedzeniu. Jesli kolor jest khaki sa juz przegotowane i za bardzo miekkie. Pamietaj, ze po zdjeciu z pieca warzywo jest gorace i caly czas sie gotuje. Wez to pod uwage i kalibruj czas parowania aby brokuly nie byly przegotowane w momencie servowania. Jesli zamerzasz podawac w pozniejszym czasie schlodz brokuly natychmiast w zimnej wodzie z kostkami lodu. Polska kuchnia ma tendencje do gotowania warzyw zbyt dlugo az stana sie flaczaste i wszystkie skladniki odzywcze sa zupelnie zanihilowane.
Powodzenia
Niektórych niestac aby kupić parowar
Przepraszam bardzo, ale mam wątpliwości co do Pani artykułu. Od dziecka Babcia uczyła mnie, że brokuły (jak i inne zielone warzywa) należy gotować BEZ przykrycia, gdyż w innym wypadku tracą one kolor.
Pozdrawiam serdecznie,
Magda
a ja słyszałam u Pascala czy Okrasy, ze ZIELONYCH warzyw (brokuł, fasola) NIE gotuje sie pod przykryciem bo traca kolor!!!
Tracą kolor, bo się je rozgotowuje. Tak patrzę na te swoje ugotowane brokuły, patrzę i nijak nie widzę, żeby miały złą barwę :).
na yt nie ma tej piosenki a ten link nie działa ;c
c to za piosenka w tle?
Czy gotowanie brokuła przez 4-7 minut i pod przykryciem to nie za długo? Nie zrobi się z niego oliwkowa w kolorze paciaja zamiast soczyście zielonego warzywa?
Ja najczęściej gotuję przez 1.5 – 2 minuty w odkrytym garnku, a następnie schładzam w zimnej wodzie. Właściwie moje brokuły są blanszowane. Najczęściej podaję je na zimno (w sałatce z pokruszonym uprażonym bekonem i sosem na bazie majonezu i octu winnego) – takie mi najbardziej smakują.
Ja zawsze do gotowania brokuła wsypuje szczypte cukru wtedy nie traci on koloru, zostaje ładny , zieloniutki 🙂
Przy gotowaniu przez siedem minut brokuły nabierają mocno zielonego koloru:)
Brokuł z czosnkiem – to musi smakować dobrze :).
[..YouTube..] Brokuł z czosnkiem – to musi smakować dobrze :).
[..YouTube..] Brokuł z czosnkiem – to musi smakować dobrze :).
[..YouTube..] @kucibaba2 Brokuł z czosnkiem – to musi smakować dobrze :).
Doskonale komponuje sie następujący sos: polać dwiema łyżkami sosu sojowego oraz olejem przygotowanym w poniższy sposób: 1/3 szkl oliwy z oliwek podgrzewamy na małym ogniu w garnku z grubym dnem wraz z 15 ząbkami czosnku ( około 10-15 minut az czosnek zrobi się złoto brązowy. Wtedy natychmiast przelewamy do innego naczynia, czosnkiem posypujemy brokuły, a do oleju dodajemy płatki ostrej papryki i sól i takim olejem polewamy brokuły. trochę nieskładnie napisałam, ale jest pycha.
15 ząbków czosnku i w dodatku całe te ząbki???? Dla mnie. to coś tu nie gra.
[..YouTube..] Doskonale komponuje sie następujący sos: polać dwiema łyżkami sosu sojowego oraz olejem przygotowanym w poniższy sposób: 1/3 szkl oliwy z oliwek podgrzewamy na małym ogniu w garnku z grubym dnem wraz z 15 ząbkami czosnku ( około 10-15 minut az czosnek zrobi się złoto brązowy. Wtedy natychmiast przelewamy do innego naczynia, czosnkiem posypujemy brokuły, a do oleju dodajemy płatki ostrej papryki i sól i takim olejem polewamy brokuły. trochę nieskładnie napisałam, ale jest pycha.
Oliwa z oliwek nie podlega obróbce cieplnej, pozdrawiam
A niby dlaczego nie podlega obróbce cieplnej?
Kolega Tomasz pomylil oliwe z oliwek (olive oil, do smazenia) z oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin olive oil, zazwyczaj na zimno).