Złociste, chrupiące, domowe frytki, choć wysokokaloryczne, są smacznym dodatkiem do ryb lub domowych burgerów. Choć nie pochwalam ich zbyt częstego jedzenia ze względu na kalorie i tłuszcz oraz podejrzenie o działanie rakotwórcze, raz na kilka miesięcy przygotowuję małą, frytkową ucztę. Chociaż z domu rodzinnego wyniosłam zwyczaj maczania frytek w śmietanie, dziś, w mojej własnej kuchni, podaję je z keczupem.
Zobacz też: Więcej przepisów na ziemniaki
Sekretem chrupkości frytek są ziemniaki odpowiedniego gatunku oraz właściwy proces smażenia. Zgodnie z poradą o frytkach otrzymaną od jednego z Czytelników, gwarantuje on nie tylko chrupiące frytki, ale także możliwość zaserwowania ich w krótkim czasie większej ilości osób.
Najlepsze ziemniaki na frytki domowe zawierają dużo skrobi, dlatego warto wybierać odmiany o dużych bulwach (frytki będą długie), bardzo sypkie: takie, które jeszcze surowe, po przekrojeniu, przylepiają się do noża. To właśnie zawarta w ziemniakach skrobia sprawia, że po usmażeniu są doskonale chrupiące.
Najlepiej smażyć we frytownicy, która utrzyma stałą temperaturę oleju, a metalowy koszyczek pozwoli łatwo odcedzić je z nadmiaru tłuszczu. Do smażenia można też wykorzystać patelnię albo wysoki garnek, do którego, opcjonalnie, można włożyć metalowe sitko odporne na działanie wysokich temperatur i oleju. Jeśli chcecie uniknąć zbyt dużej ilości tłuszczu, a lubicie jeść je często, warto kupić dobrą frytownicę wielofunkcyjną, która pozwoli przygotować je z 1 kg ziemniaków i tylko 1 łyżki oleju.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg ziemniaków (sypkie, zawierające dużo skrobi)
- 500 ml oleju do głębokiego smażenia
- keczup, majonez, kwaśna śmietana lub jogurt naturalny (do maczania usmażonych frytek)
- sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Obrane ze skórki, wyoczkowane ziemniaki kroimy na długie frytki o grubości 1 cm, zalewamy w misce zimną wodą i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę (maksymalnie na 8 godzin). Dzięki moczeniu i chłodzeniu ziemniaki podczas smażenia nie będą się sklejać i zachowają chrupkość.
- We frytkownicy, garnku o grubym dnie lub na patelni rozgrzewamy olej do temperatury 160 °C. (smażąc bez frytkownicy lub termometru kuchennego, stawiamy garnek lub patelnię na największym palniku ustawionym na połowę mocy, a do rozgrzanego oleju wrzucamy testowo jedną frytkę, która natychmiast powinna intensywnie zacząć się smażyć).
- Frytki dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami lub serwetkami.
- Smażymy frytki partiami, obracając od czasu do czasu. Każdą partię smażymy przez 3-4 minuty, aż frytki pokryją się delikatną, obsmażoną na jasny kolor skórką, ale pozostaną miękkie. Wstępne obsmażenie frytek zwiększa ich chrupkość i zapobiega pochłanianiu dodatkowej ilości oleju podczas smażenia.
- Usmażone frytki odcedzamy i odciskamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Można odczekać aż odrobinę przestygną i ponownie smażyć lub przełożyć do lodówki albo zamrozić, w celu późniejszego wykorzystania.
- Zwiększamy temperaturę oleju do 190 °C (pełna moc palnika).
- Ponownie smażymy frytki przez 2-4 minuty, od czasu do czasu obracając, aż uzyskają złocisto-brązowy kolor.
- Usmażone frytki odcedzamy i odciskamy nadmiar tłuszczu. Od razu podajemy, z dodatkiem keczupu, majonezu albo kwaśnej śmietany.
Czy na mrożone frytki są może inne pomysły np. zamiast smażenia (ja smażę na patelni) upiec w piekarniku? Doradz Dorotko 🙂
Wspaniałe wyszły frytki 🙂
Pomyślałam że wcześniej dużo nakroić frytek na zapas i wstawić do zamrażarki.
Potem w razie potrzeby wyciągam, rozmrażam, suszę, smażę.
Dorotko czy tak samo wyjdą chrupiące i smaczne?
Jeśli będą zamrożone po pierwszym przesmażeniu, to jest na to szansa, bo tak się przygotowuje frytki do sprzedaży w formie mrożonej. Ale wydaje mi się, że jeszcze są wcześniej, przed smażeniem, obtaczane w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej. Nie mam niestety doświadczenia w mrożeniu frytek :(.
Super wyszły 🙂 Niby frytki to nic trudnego, a łatwo zepsuć 🙂
Dzięki za przepis!
ja jem pełno ziemniaków i wiem jakie są najlepsze do frytek
Dzisiaj takie zrobię 🙂
hahahahha:D
Spalone 🙂
[..YouTube..] Spalone 🙂
a probowal ktos robic chipsy? ja obieram ziemniaki, następnie obieraczka kroje je w super cinki plasterki i takie wrzucam na olej – pycha – bo cale chrupiace 🙂
Ja kiedyś, dawno, dawno temu. Muszę popróbować ponownie :).
’zawstydzona’ 🙂
[..YouTube..] 'zawstydzona’ 🙂
[..YouTube..] @bartek2818 'zawstydzona’ 🙂
Muah :* <3
[..YouTube..] Muah :* <3
[..YouTube..] Muah :* <3
Zrobilam sobie malutka porcje i wyszly PYSZNE , najlepsze frytki jakie w zyciu zrobilam 😉 dodalam jeszcze zabek czosnku i ketchup , mniam mniam
[..YouTube..] Zrobilam sobie malutka porcje i wyszly PYSZNE , najlepsze frytki jakie w zyciu zrobilam 😉 dodalam jeszcze zabek czosnku i ketchup , mniam mniam
Zastanawiałam się, w którym komentarzu zostanie poruszony temat tego kadru i obstawiałam, że w pierwszym ;). Dziękuję za komplement ;).
[..YouTube..] Zastanawiałam się, w którym komentarzu zostanie poruszony temat tego kadru i obstawiałam, że w pierwszym ;). Dziękuję za komplement ;).
[..YouTube..] @Darohov Zastanawiałam się, w którym komentarzu zostanie poruszony temat tego kadru i obstawiałam, że w pierwszym ;). Dziękuję za komplement ;).
[..YouTube..] Ładne masz piersi sweet kotku 🙂 (19 sek.)
żeby zrobić frytkę trzeba mieć wannę z pianą
[..YouTube..] żeby zrobić frytkę trzeba mieć wannę z pianą
Moja babcia radzi, żeby po obraniu przekroić jednego ziemniaka i sprawdzić czy klei się do noża. Jeśli tak, po ugotowaniu będzie kleisty i nie nada się do klusek, frytek czy placków.
[..YouTube..] Moja babcia radzi, żeby po obraniu przekroić jednego ziemniaka i sprawdzić czy klei się do noża. Jeśli tak, po ugotowaniu będzie kleisty i nie nada się do klusek, frytek czy placków.
[..YouTube..] @kucibaba2 Moja babcia radzi, żeby po obraniu przekroić jednego ziemniaka i sprawdzić czy klei się do noża. Jeśli tak, po ugotowaniu będzie kleisty i nie nada się do klusek, frytek czy placków.
ciekawa metoda, na pewno wypróbuję, choć rzadko jadam frytki
[..YouTube..] ciekawa metoda, na pewno wypróbuję, choć rzadko jadam frytki
U nas są wszystkie mpakowane w woreczki po 5 lub 10 funtów i zawsze napisany jest gatunek. Co z tego skoro wszystkie do bani.
To może ja dopowiem ,że możesz dostać takie ”cudeńko” na targach ,giełdach czy wyposażeniach do kuchni ; )
Ona jeszcze pamięta handlarzy ze wschodu. Moja mama kupiła ją na targu :). Ale kiedyś mieliśmy lepszą, taką z rączką, którą wygodniej się trzymało. Tym małym badziewiem kroi się strasznie długo.
Najpierw myjemy ziemniaki w skórce (przy okazji podczas obierania mniej pobrudzą się dłonie), obieramy i dokładnie opłukujemy w zimnej wodzie, którą wylewamy. Potem kroimy na frytki i moczymy w nowej, zimnej wodzie. A potem odcedzamy, osuszamy i smażymy.
Czasem sprzedawca wie jaki to gatunek i że są sypkie, bo w sklepach i marketach zawsze jest po prostu napisane „ziemniaki”. Niestety, czasem sprzedawca na siłę mówi, że ziemniaki są sypkie, a nie są ;).
[..YouTube..] U nas są wszystkie mpakowane w woreczki po 5 lub 10 funtów i zawsze napisany jest gatunek. Co z tego skoro wszystkie do bani.
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia U nas są wszystkie mpakowane w woreczki po 5 lub 10 funtów i zawsze napisany jest gatunek. Co z tego skoro wszystkie do bani.
Tylko które gatunki sa sypkie. Ja nie mam pojęcia. My ziemniaków jemy bardzo mało i nie zwracam uwagi na to jakie , ogólnie zadne nam nie smakują. Te polskie pamiętam były duzo lepsze. Moja kuzynka jak przyjechała do nas w odwiedziny to myślała ze podałam jej rozgotowany ryż, bo tu są prawie białe i takie paskudne blee. W Polsce jak kupujesz to wiesz jaki gatunek czy po prostu napisane jest „ziemniaki”?
[..YouTube..] Ona jeszcze pamięta handlarzy ze wschodu. Moja mama kupiła ją na targu :). Ale kiedyś mieliśmy lepszą, taką z rączką, którą wygodniej się trzymało. Tym małym badziewiem kroi się strasznie długo.
[..YouTube..] @gwiazdenka1987 Ona jeszcze pamięta handlarzy ze wschodu. Moja mama kupiła ją na targu :). Ale kiedyś mieliśmy lepszą, taką z rączką, którą wygodniej się trzymało. Tym małym badziewiem kroi się strasznie długo.
[..YouTube..] Najpierw myjemy ziemniaki w skórce (przy okazji podczas obierania mniej pobrudzą się dłonie), obieramy i dokładnie opłukujemy w zimnej wodzie, którą wylewamy. Potem kroimy na frytki i moczymy w nowej, zimnej wodzie. A potem odcedzamy, osuszamy i smażymy.
[..YouTube..] @Amelka019 Najpierw myjemy ziemniaki w skórce (przy okazji podczas obierania mniej pobrudzą się dłonie), obieramy i dokładnie opłukujemy w zimnej wodzie, którą wylewamy. Potem kroimy na frytki i moczymy w nowej, zimnej wodzie. A potem odcedzamy, osuszamy i smażymy.
[..YouTube..] Czasem sprzedawca wie jaki to gatunek i że są sypkie, bo w sklepach i marketach zawsze jest po prostu napisane „ziemniaki”. Niestety, czasem sprzedawca na siłę mówi, że ziemniaki są sypkie, a nie są ;).
[..YouTube..] @kucibaba2 Czasem sprzedawca wie jaki to gatunek i że są sypkie, bo w sklepach i marketach zawsze jest po prostu napisane „ziemniaki”. Niestety, czasem sprzedawca na siłę mówi, że ziemniaki są sypkie, a nie są ;).
Mam pytanie; )
ziemniaki myjemy a potem pokrojone wkładamy do wody i już nie zmieniamy tej wody ?
[..YouTube..] To może ja dopowiem ,że możesz dostać takie ”cudeńko” na targach ,giełdach czy wyposażeniach do kuchni ; )
[..YouTube..] @gwiazdenka1987 To może ja dopowiem ,że możesz dostać takie ”cudeńko” na targach ,giełdach czy wyposażeniach do kuchni ; )
[..YouTube..] Tylko które gatunki sa sypkie. Ja nie mam pojęcia. My ziemniaków jemy bardzo mało i nie zwracam uwagi na to jakie , ogólnie zadne nam nie smakują. Te polskie pamiętam były duzo lepsze. Moja kuzynka jak przyjechała do nas w odwiedziny to myślała ze podałam jej rozgotowany ryż, bo tu są prawie białe i takie paskudne blee. W Polsce jak kupujesz to wiesz jaki gatunek czy po prostu napisane jest „ziemniaki”?
A skad masz taka fajna masznkę do krojenia ziemniaków???
mogłam jeszcze dodać w filmie, ale dodam w komentarzu, że bardzo ważna jest sypkość ziemniaków. Im więcej skrobii, tym bardziej chrupiące wychodzą frytki. Z ziemniaków mało sypkich, nawet po podwójnym smażeniu, nie będzie takiego efektu.
[..YouTube..] A skad masz taka fajna masznkę do krojenia ziemniaków???
[..YouTube..] Mam pytanie; )
ziemniaki myjemy a potem pokrojone wkładamy do wody i już nie zmieniamy tej wody ?
[..YouTube..] mogłam jeszcze dodać w filmie, ale dodam w komentarzu, że bardzo ważna jest sypkość ziemniaków. Im więcej skrobii, tym bardziej chrupiące wychodzą frytki. Z ziemniaków mało sypkich, nawet po podwójnym smażeniu, nie będzie takiego efektu.
[..YouTube..] @kucibaba2 mogłam jeszcze dodać w filmie, ale dodam w komentarzu, że bardzo ważna jest sypkość ziemniaków. Im więcej skrobii, tym bardziej chrupiące wychodzą frytki. Z ziemniaków mało sypkich, nawet po podwójnym smażeniu, nie będzie takiego efektu.
No właśnie słyszałam o tych metodach, moczenia w wodzie i dwukrotnego smażenia, ale nigdy nie próbowałam, bo generalnie bardzo rzadko jemy cokolwiek smażonego w głębokim tłuszczu, prakycznie nigdy ( no chyba że na mieście), jak kiedys zdarzy się okazja to napewno wypróbuję tej metody.
[..YouTube..] No właśnie słyszałam o tych metodach, moczenia w wodzie i dwukrotnego smażenia, ale nigdy nie próbowałam, bo generalnie bardzo rzadko jemy cokolwiek smażonego w głębokim tłuszczu, prakycznie nigdy ( no chyba że na mieście), jak kiedys zdarzy się okazja to napewno wypróbuję tej metody.
TAK TAK TAK!!! Ja jadam ze śmietaną 😉 ale tylko takie domowe 😉 inaczej sobie nie wyobrażam. Jestem więc wyjątkiem 🙂
nie znam takich przypadków 😉
Ciekawe czy ktoś jada ze śmietaną, tak jak się jadało w moim rodzinnym domu :).
A i frytki lubię też z majonezem
Nie lubię cukinii 🙂 przechodzi mi wyłącznie w plackach a’la ziemniaczanych 🙂
Frytkami możesz mnie kupić 🙂
Colesław jest podobna, tylko kapusta – zamiast kiszonej – świeża, gnieciona, żeby puściła sok :).
kalorie ale jakie pyszne
u mnie sprawdza się stara jak świat surówka z kapusty kiszonej,marchewka,cebulka,oliwka i przyprawy ale chętnie spróbuję kiedyś z colesław 🙂
@Aleksandra z cukinii też można, dokładnie w ten sam sposób co z ziemniaków. I z dyni :). @Sylwia najlepsza do zestawu frytki+ryba jest sałatka colesław, ale mam ją jeszcze w plikach roboczych.
U mnie będą dziś same frytki,rybka była tydzień temu 🙂
plus surówka 🙂
Lubię frytki. Ale jak mnie wieczorem nachodzi na nie ochota to robię frytki z selera 🙂