fbpx
Czytasz właśnie
Pierogi z serem

Pierogi z serem

Pierogi z serem

Zdecydowanie za rzadko jadałam pierogi z serem w tych pięknych, odległych czasach, kiedy kończyła się szkoła i zaczynały wakacje. Pamiętam ich smak z odwiedzin u babci na wsi, kiedy zbierało się czereśnie, chodziło w pole na truskawki i bób, a mleko można było pić prosto od krowy, towarzysząc w wieczornym udoju. Kobieta, która zawsze miała siłę na wszystko, wychowała sześcioro dzieci i do dziś dogadza wnukom i prawnukom, piekąc najlepsze makowce i drożdżowe ciasta, przygotowując kaczkę z jabłkami i bigos na rodzinne zjazdy. Czas przypomnieć sobie ich smak, bo zdecydowanie częściej na stole u mnie, mojej mamy czy u babci goszczą pierogi ruskie.

Pierogi z serem

Pierogi z serem

Klasyczne pierogi z serem, jogurtem i żółtkiem na słodko, z dodatkiem wanilii lub wytrawne, z solą i pieprzem. Do wyboru na całoroczny obiad.
4.50 z 2 ocen
Przygotowanie: 40 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 55 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi z serem
Liczba porcji: 0 sztuk
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • szklanki mąki
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego

Farsz

  • 800 g twarogu (tłusty, biały ser o zbitej konsystencji; dwukrotnie zmielony w maszynce do mięsa)
  • 3 żółtka (opcjonalnie)
  • 3-6 łyżek jogurtu (opcjonalnie; jeśli twaróg jest suchy i sypki)
  • 3-6 łyżek kaszy manny, bułki tartej lub mąki jaglanej (opcjonalnie; jeśli twaróg jest wilgotny i kleisty)

Dodatki do farszu wytrawne – do wyboru

  • ½ łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki pieprzu (opcjonalnie; zmielony)

Dodatki do farszu słodkie – do wyboru

  • 4 łyżki cukru (opcjonalnie; polecam zastąpić klasyczny cukier biały cukrem brzozowym czyli ksylitolem – ma mniej kalorii; można też posłodzić ser syropem z agawy lub miodem, albo zmielić do masy 1 dojrzałego banana, który całkowicie zastąpi cukier)
  • miąższ z 1 laski wanilii (opcjonalnie; lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii; można zastąpić 1 łyżeczką cynamonu)

Do polania

  • jogurt

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Najlepszy do pierogów jest typ mąki 550, ale można wykorzystać też mąkę tortową typu 450. Najbardziej pożywne pierogi przygotowuje się z mąki orkiszowej typu 630.
Pierogi z serem można też podawać z dekoracją z owoców, np. truskawek, malin czy borówek. Świetnie będzie z nimi kontrastował sos cytrynowy lub pomarańczowy – to może być sos angielski na żółtkach lub po prostu jogurt wymieszany z sokiem wyciśniętym ze świeżych owoców lub zmiksowany z nimi.
Pierogi z serem bezglutenowe – do ewentualnego zagęszczenia sera nie wykorzystujemy kaszy manny i bułki tartej, a ciasto przygotowujemy z mąki bezglutenowej
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Ciasto na pierogi – więcej przepisów, m. in. ciasto na pierogi z serem bezglutenowe

Jak zrobić

Farsz

  • Twaróg mielę w maszynce o drobnych oczkach 1-2 razy.
  • Dokładam słodkie lub wytrawne dodatki i mieszam farsz za pomocą łyżki. Jeśli po posłodzeniu i wymieszaniu jest zbyt suchy i sypki, dodaję jogurt. Jeśli zbyt wilgotny, dosypuję kaszę lub bułkę tartą.

Ciasto

  • Składniki na ciasto wyrabiam przez 10 minut, intensywnie zagniatając. W razie potrzeby konsystencję ciasta można regulować dodatkową mąką lub jogurtem. Na początku wyrabiania ciasto może się wydawać zbyt gęste, ale z dolewaniem jogurtu warto chwilę poczekać i najpierw dłużej pozagniatać.
  • Wałkuję ciasto bardzo cienko (niemal przezroczyste) na omączonej stolnicy, podsypując delikatnie mąką w trakcie wałkowania.

Lepienie pierogów

  • Wycinam krążki z ciasta za pomocą szklanki, delikatnie rozciągam każdy w palcach przed nałożeniem farszu.
  • Nakładam farsz łyżeczką na bardziej wilgotną stronę ciasta i sklejam omączonymi palcami, od środka ku brzegom.

Gotowanie pierogów

  • Przykrywam pierogi ściereczką (nie obeschną), następnie partiami gotuję w osolonej wodzie (wkładam do gotującej wody ostrożnie, za pomocą drewnianej łyżki, następnie delikatnie mieszam, żeby nie przylepiły się do dna).
  • Gotuję do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Odcedzam za pomocą durszlaka i przekładam masłem lub oliwą, następnie polewam jogurtem i serwuję. Można też przelać ugotowane pierogi zimną wodą, wystudzić i zamrozić.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

Moja babcia, po wojnie, z Wielkopolski na Dolny Śląsk przywiozła zwyczaj gotowania modrej kapusty, na sadzonki mówi „flance” i nigdy nie ma okazji przygotować mi poznańskich pyz. Za to pierogi zawsze czekają na mnie w zamrażalniku, bo pamięta, że kotlety i pieczony kurczak to nie do końca moje smaki. Pierogi z serem według jej przepisu zawsze były najprostsze. Tak samo robiła je prababcia i praprababcia, przygotowując zaparzane ciasto z wody i mąki, mieszając biały ser z cukrem i żółtkiem jajka. Najlepszy domowy twaróg pod słońcem, kiedy na wsi u babci była jeszcze krowa. Potem ser kozi, który jako jedna z nielicznych w rodzinie uwielbiałam i zawsze dostawałam zapas na powrót do domu. Dziś ser sklepowy, bo we wsi szybko płynie czas i rzadko jest okazja dostać świeże mleko.

Wzbogacę nieco babciną recepturę o pięknie pachnącą wanilię, a cukier zastąpię ksylitolem – mniej kalorii, lepiej. Można zrobić pierogi z serem na jogurtowym lub maślankowym cieście albo po podaniu zaserwować je polane gęstym jogurtem naturalnym. To przetwory mleczne, tak bardzo potrzebne w diecie nie tylko dziecka, ale także dorosłego człowieka, bo młodym organizmom zapewniają prawidłowy wzrost kości i budowę mięśni, a dorosłym – na przykład profilaktykę osteoporozy. Będzie dużo więcej białka i wapnia w takim posiłku, a uczucie sytości po zjedzeniu utrzyma się dłużej.

Pierogi z serem
Pierogi z serem

Ciekawa jestem, który wariant będzie dla Was najlepszy. Jak Wam smakowało?

2 komentarze
4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom