Jak ugotować jajko? Idealne jajko na twardo, łatwe do obrania ze skorupki, bez ciemnej, nieapetycznej obwódki wokół ugotowanego żółtka. Można podać je gorące, w kieliszku do jajek, z odrobiną soli, keczupu lub majonezu. Pokrojone na plasterki lub w ósemki jajko na twardo jest doskonałą dekoracją kanapek i zup, a w kostkę – do sałatek. A może jajko na miękko z rozpływającym się żółtkiem?
Zobacz też: Więcej poradników kulinarnych
Wiecie, dlaczego nie ma jednego i właściwego przepisu jak ugotować jajko? Czas ścięcia białka i żółtka pod skorupką zależy od wielu czynników, np.:
- wielkość jajka (większe gotuje się dłużej)
- temperatura jajka (wyjęte prosto z lodówki gotuje się dłużej od tego, które było przechowywane w temperaturze pokojowej)
- grubość skorupki (indywidualna kwestia wynikająca z rodzaju pożywienia, które dostaje kura – im grubsza skorupka, tym dłużej gotowane jajko)
- wysokość w m n.p.m. (to samo jajko gotowane na obszarze nizinnym ugotuje się szybciej niż to, które gotuje się na dużej wysokości, dlatego jajka w Peru (ok. 3 000 m n.p.m. lub więcej) gotują się niemal dwukrotnie dłużej niż te na obszarach nadmorskich
Chcąc opanować tę dyskusyjną kwestię wymyślono specjalną aplikację na smartfony, która na podstawie podanych wartości tj. wysokość n. p. m., temperatura i wielkość oraz pożądana konsystencja żółtka po ugotowaniu, określa dokładny czas gotowania jajka i umożliwia ustawienie stopera.
Jak ugotować jajko – tradycyjne metody
Każda gospodyni domowa ma swój sposób na gotowanie jajek na miękko lub twardo, wkładając je do zimnej lub wrzącej wody i trzymając na ogniu przez określoną liczbę minut. Jako ogólne zasady przyjęło się:
Jajko średniego rozmiaru (M), o temperaturze pokojowej:
wkładane do gotującej się wody -> 3 minuty na miękko, 10 minut na twardo
wkładane do zimnej wody -> zagotować -> od momentu zagotowania 1 minuta na miękko, 8 minut na twardo
Czas gotowania jajka – byle nie za długo!
Zbyt długo gotowane jajko na twardo, po wystudzeniu i przekrojeniu, wokół żółtka będzie mieć nieapetyczną, zieloną otoczkę. Gotowanie na twardo pozbawia też żółtka jajek zawartej w nich witaminy D.
Dziś pokażę Wam prosty i energooszczędny sposób. Jak ugotować jajko na miękko lub twardo – przepis krok po kroku.
Jak ugotować jajko – przepis krok po kroku
Warto przygotować stoper i dokładnie odmierzyć czas, wtedy jajko na miękko lub jajko na twardo będzie idealne.
Na miękko, moje ulubione. Jem łyżeczką z kieliszka, najlepiej z odrobiną majonezu lub domowego keczupu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 6 jajek (średniej wielkości (rozmiar M; o temperaturze pokojowej - wyjęte z lodówki 1 godzinę wcześniej))
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Przygotowuję garnek, który pomieści łatwo wszystkie jajka w jednej warstwie tak, żeby była pomiędzy nimi choć odrobina wolnej przestrzeni.
- Do garnka wkładam jajka i wlewam tyle wody, żeby mogła przykryć jajka na wysokość ok. 3 cm.
- Na ¾ mocy palnika doprowadzam wodę do wrzenia (ma mocno zabulgotać na całej powierzchni). Wyłączam ogień, przykrywam garnek.
- Zostawiam jajka na 1-2 minuty pod przykryciem (będą bardziej lub mniej miękkie w środku).
- Wyjmuję jajka za pomocą łyżki, schładzam przez chwilę skorupki w zimnej wodzie, żeby zatrzymać proces gotowania i serwuję.
Wartości odżywcze
Na twardo, gotuję do kanapek, sałatek i dekoracji zup.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 6 jajek (średniej wielkości (rozmiar M; o temperaturze pokojowej - wyjęte z lodówki 1 godzinę wcześniej))
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Przygotowuję garnek, który pomieści łatwo wszystkie jajka w jednej warstwie tak, żeby była pomiędzy nimi choć odrobina wolnej przestrzeni.
- Do garnka wkładam jajka i wlewam tyle wody, żeby mogła przykryć jajka na wysokość ok. 3 cm.
- Na ¾ mocy palnika doprowadzam wodę do wrzenia (ma mocno zabulgotać na całej powierzchni). Wyłączam ogień, przykrywam garnek.
- Zostawiam jajka na 1-2 minuty pod przykryciem (będą bardziej lub mniej miękkie w środku).
- Wyjmuję jajka za pomocą łyżki, schładzam przez chwilę skorupki w zimnej wodzie, żeby zatrzymać proces gotowania i serwuję.
Wartości odżywcze
A ile czasu zajmuje gotowanie jajek Wam? Dajcie znać, jak długo gotujecie i jakie jajka lubicie najbardziej? Na miękko czy na twardo?
Czy ktoś zna sposób na powyższy problem?
Można ponakłuwać oba czubki – robi się nieduże dziurki w skorupce i to pomaga :).
Bardzo dobry przepis 🙂
Lubię jeść jajka ugotowane na miękko.
Ale mam problem bo zdarza się że podczas gotowania jajko pęka, pomimo że miało temperaturę pokojową (nie chowam nigdy jaj do lodówki).
Czy są jakieś sposoby żeby jajko nie pękło?