fbpx
Czytasz właśnie
Krem czekoladowy wegański

Krem czekoladowy wegański

Krem czekoladowy wegański

Hit wieczoru panieńskiego mojej koleżanki, kiedy przełożyłam nim połowę tortu dla tych dziewczyn, które nie jedzą nabiału, a pozostałe też koniecznie chciały spróbować i ostatecznie połówka z klasycznym kremem niewegańskim ledwie została napoczęta. Pyszny krem czekoladowy wegański, który przygotowuję na bazie dojrzałego awokado.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze wypieki

To właśnie dojrzałe awokado jest koniecznym składnikiem, dzięki któremu krem czekoladowy wegański ma swoją jedwabistą konsystencję, odpowiedni smak i zapach. Nie próbujcie go przygotowywać z twardych owoców, szkoda czasu i energii. Nie polecam też przyspieszania dojrzewania awokado w piekarniku – ta metoda sprawdzi się, gdy jest ono składnikiem wieloowocowego koktajlu i ma zapewnić mu gęstość. Krem czekoladowy wegański to głównie awokado w składzie i musi być ono najlepszej jakości.

Zobacz też
Koktajl z truskawek

Można wykorzystać go do przekładania tortu lub ciasta, nadziewania naleśników lub podawać w pucharkach. Nadaje się świetnie jako zdrowy zamiennik klasycznej nutelli, zwłaszcza dla osób uczulonych na orzechy. Przypadł Wam do gustu? Ciekawa jestem, czy polubicie go równie mocno jak obdarzyły go sympatią moje koleżanki :).

Krem czekoladowy wegański

Krem czekoladowy wegański

Krem czekoladowy wegański z awokado, z dodatkiem kakao, wanilii i miodu lub cukru brzozowego. Prosty do zrobienia, o doskonałym smaku i konsystencji.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Razem: 5 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: krem czekoladowy wegański, krem czekoladowy z awokado
Liczba porcji: 1 porcja na krem do przełożenia 2 warstw ciasta o średnicy ok. 24 cm
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6-8 awokado
  • szklanki miodu lub cukru (najlepiej ksylitolu)
  • 12 łyżek kakao
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładki krem. Alternatywnie można najpierw dokładnie rozdusić awokado widelcem, a potem wymieszać łyżką z pozostałymi składnikami.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Krem czekoladowy wegański
Krem czekoladowy wegański
Krem czekoladowy wegański
Krem czekoladowy wegański
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom