Niełatwe są wypieki bezglutenowe, w których ciasto wyrasta na drożdżach i na pewno pizza bezglutenowa niejeden raz, podobnie jak mi, wyszła Wam zbyt sucha, krucha, łamiąca się, a ciasto trudno było formować, nie mówiąc o rozciąganiu. Ale jest przepis na pizzę bezglutenową, dzięki któremu konsystencja ciasta jest odpowiednia, smak również i jeśli ktoś glutenu nie może jeść, na pewno przyda mu się taka receptura.
Zobacz też: Więcej przepisów glutenfree
Pizza bezglutenowa przygotowana na tym cieście będzie delikatna, lekka, a ciasto można uformować w cienki placek, rozciągając je delikatnie na boki. Taka pizza bez glutenu może być pieczona w piekarniku, na blaszce lub kamieniu do pizzy, z kilkoma dowolnymi dodatkami.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 2 ziemniaki (sypkie, duże, ugotowane w mundurkach, delikatnie ostudzone i obrane, następnie zmielone w maszynce)
- ⅓ szklanki wody (ciepła)
- 30 g drożdży (świeże)
- 1 szklanka mąki ryżowej (biała; najlepsza będzie mąka z ryżu kleistego, tzw. sticky rice)
- ½ szklanki tapioki (sproszkowana)
- 1 białko (można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonych ziaren siemienia lnianego, zalanego 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawionego na kilkanaście minut do spęcznienia)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru (można zastąpić miodem lub syropem z agawy)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (extra vergine)
Dodatki
- sos do pizzy
- dowolne do wyboru (zgodnie z zasadą, żeby były różnorodne i nie obciążyły za bardzo ciasta)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Więcej o mąkach bezglutenowych.
- Najlepszy sos pomidorowy do pizzy
- Jak zrobić pizzę idealną i dobrać dodatki
Jak zrobić
- Drożdże kruszę do średniej miseczki, zalewam całą wodą, dodaję cukier, mieszam i odstawiam, pod przykryciem, na ok. 5 minut w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Powinny zabąbelkować i wyrosnąć.
- W dużej misce lub robocie planetarnym ugniatam ziemniaki, mąkę ryżową, tapiokę i sól, do połączenia składników.
- Dodaję białko (można ubić je na białą, ale nie sztywną pianę lub dodać bez ubijania), oliwę i rozczyn drożdżowy, ugniatam do połączenia składników.
- Odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywając miskę (najlepiej przykryć szczelnie, folią do żywności). Ciasto po 1,5 godz. wyrastania powinno podwoić swoją objętość.
- Odpowietrzam ciasto pięścią i dzielę na 2-4 części.
- Z każdej części formuję cienki placek, rozgniatając ręką bezpośrednio na omączonej mąką ryżową łopatce do nakładania pizzy na kamień lub naoliwionej/wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Po dodaniu ulubionych dodatków ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 st. C i piekę na blaszce przez ok. 10-15 minut (im dłużej pieczone, tym bardziej sztywne i chrupkie). Na kamieniu do pizzy ciasto piecze się przez 7-10 minut.
- Po upieczeniu pizzę dobrze jest na 2-5 minut wyłożyć na kratce, dzięki czemu do spodu będzie miało dostęp powietrze.
Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu. Jakie są Wasze ulubione dodatki do pizzy?
Moim zdaniem o polowe za malo wody do wyrobienia ciasta, robiac zgodnie z przepisem wychodzi kruszonka a nie ciasto 🙂
Dołożyłam wideo do wpisu, żeby było widać konsystencję. U mnie była taka jak trzeba, chociaż wiadomo, że przy składzie bez sklejaczy tj. guma ksantanowa to nie to samo, co ciasto z mąki pszennej. Może miałeś, Przemku, mniejszą szklankę niż 250 ml lub małe jajko w rozmiarze S?
Pizza Bezglutenowa Rewelacyjna !!! Smaczna i chrupka. Polecam !!!
Dzięki za wypróbowanie przepisu i komentarz :).
Pizza rewelacja. Długo szukałam przepisu na pizzę bez mąki pszennej i te które robiłam z mąki żytniej, ziemniaczane i kukurydzianej to nie to, bo nie dość że krucha to jeszcze przyklejająca się. Pani przepis na pizzę bezglutenową jest super. Pizza jest przepyszna ?