Krokiety z pieczarkami i żółtym serem to ulubiony dodatek do barszczu, który chętnie wybiera mój brat. Przygotowane z dodatkiem przesmażonych z cebulą pieczarek, doprawionych „od serca” pieprzem i posypanych tartym żółtym serem, świetnie pasują do barszczu. To jedyny w rodzinie „niejadek”, który, w przeciwieństwie do nas wszystkich, nie przepada za innymi grzybami, a z ryb najbardziej lubi kotlety mielone :). Dlatego dziś przepis na krokiety z pieczarkami, które mój braciszek uwielbia! Zobaczcie jak zrobić krokiety z farszem pieczarkowym krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne
Krokiety z pieczarkami lub z każdym innym nadzieniem najlepiej przygotować z cieniutkich, usmażonych na niewielkiej ilości tłuszczu naleśników. Po ponownym smażeniu w panierce polecam odcisnąć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.
Przepis na krokiety z pieczkarkami
Najbardziej chrupiącą panierkę uzyskamy, obtaczając krokiety pieczarkowe najpierw w mące, potem maczając w jajku, a następnie dokładnie posypując bułką tartą. Natomiast w wersji lżejszej wystarczą jajo i bułka.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Farsz do krokietów
- 500 g pieczarek (umyte, obrane, utarte na tarce o grubych oczkach)
- 1-2 cebule (drobno pokrojone)
- ½ łyżeczki papryki w proszku
- 100 g sera żółtego (starty na tarce o grubych oczkach)
- sól, pieprz
Ciasto naleśnikowe
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (najlepiej mineralna, gazowana)
- 1 jajko
- 1-2 szklanki mąki (w zależności od jakości mąki)
- 1 łyżka oleju lub stopionego masła klarowanego
- 1 szczypta cukru
- 1 szczypta soli
Do panierki
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz, papryka
Do smażenia
- olej lub masło klarowane
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić ciasto na naleśniki
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
- Jak pokroić cebulę
- Jak zawijać krokiety
Jak zrobić
- Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Konsystencję regulujemy, dosypując dodatkową mąkę lub dolewając mleko i wodę.
- Dobrze rozgrzewamy patelnię i delikatnie smarujemy olejem lub stopionym masłem. Smażymy z obu stron cienkie naleśniki, następnie studzimy.
- Cebulę szklimy na maśle lub oleju na patelni.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, następnie odkrywamy i smażymy, doprawiając solą i pieprzem oraz papryką w proszku.
- Doprawione pieczarki smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut, aż odparują.
- Na naleśnikach wykładamy pieczarki i posypujemy żółtym serem.
- Zawijamy z naleśników krokiety, które obtaczamy w jajku i bułce tartej.
- Smażymy krokiety ze wszystkich stron na sporej ilości oleju na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy z tłuszczu i odciskamy jego nadmiar na papierowym ręczniku lub serwetce.
Wartości odżywcze
Jak je jadacie? Same, czy z barszczem? Ja to chyba mogę w każdy możliwy sposób!
Krokiety z pieczarkami przepis
Myślę, że doskonale jako dodatki mogłyby się tu również sprawdzić czosnek (1-2 ząbki zeszklone razem z cebulą) oraz natka pietruszki. Można byłoby dodać ją do farszu na sam koniec podsmażania. U mnie co prawda jej nie ma, ale wiem, że świetnie smakuje z pieczarkami. Z pewnością miłośnicy jej smaku skorzystają z tego pomysłu :).
Jak smakowały Wam krokiety pieczarkowe według mojej receptury? Dajcie znać w komentarzach, jakie były wrażenia smakowe :). Bardzo jestem ciekawa!
A czy do ciasta nalesnikowego nie dodaje się mleka ? W przepisie woda mąka jajko
Poprawiłam, dzięki za uwagę :). 1 szklanka mleka musi być :D.
Mimo błędów w przepisie (1 szklanka jajka? ) przepis posłużył mi za inspirację.
Bardzo apetyczne:)Proponuję do jajka, dodać łyżkę mleka lub śmietanki i dopiero roztrzepać:)Pozdrawiam.
Dobry pomysł :). Można też wykorzystać jogurt naturalny albo majonez :).
Wyszły przeeeepyszne ! Wszyscy są zachwyceni :))
Jutro robię :))
dziekuje pieknie za przepis wyszly przepyszne goscie zajadali az im sie uszy trzesly .PRZEPYSZNE………
Najlepiej na dużej, ale można też tak jak ja – kombinując z ich obracaniem i dosmażając nawet ustawione do pionu :).
czy krokiety trzeba smażyć na dużej ilości oleju ? czy tak jak do naleśników ?
0.58 olej sie skonczyl
Uuu, to kiepsko wobec tego :(.
mam taką samą, tylko na indukcji kiepsko się sprawuje 🙁 przyciągana jest tylko na najwyższej mocy, przez to na wolnym „ogniu” nic nie można smażyć, nie mówiąc nic o rachunku za prąd
to to dziś krokiety:]
Brat się zna na rzeczy
[..YouTube..] Brat się zna na rzeczy
Z tych proporcji wyjdzie 8-10 dużych krokietów smażonych na patelni o średnicy 28 cm.
boskie!! ile ich wyszlo z tej ilosci skladnikow ??
[..YouTube..] Z tych proporcji wyjdzie 8-10 dużych krokietów smażonych na patelni o średnicy 28 cm.
[..YouTube..] @lasiodorka Z tych proporcji wyjdzie 8-10 dużych krokietów smażonych na patelni o średnicy 28 cm.
[..YouTube..] boskie!! ile ich wyszlo z tej ilosci skladnikow ??
Pychota!!!!
To Galicja, jest nawet jej recenzja: youtube.com/watch?v=5li4Mz_EexU
[..YouTube..] To Galicja, jest nawet jej recenzja: youtube.com/watch?v=5li4Mz_EexU
[..YouTube..] @migotkaize To Galicja, jest nawet jej recenzja: youtube.com/watch?v=5li4Mz_EexU
hej moglabyś mi napisać z jakiej firmy jest ta pomarańczowa patelk an której smażyłaś naleśnieki z góry dziękuję
[..YouTube..] hej moglabyś mi napisać z jakiej firmy jest ta pomarańczowa patelk an której smażyłaś naleśnieki z góry dziękuję
tak, zapomniałam o tym powiedzieć, trzeba zacząć smażenie od strony, na której kończy się naleśnik, wtedy krokiet się „zaklei”.
[..YouTube..] tak, zapomniałam o tym powiedzieć, trzeba zacząć smażenie od strony, na której kończy się naleśnik, wtedy krokiet się „zaklei”.
[..YouTube..] @Guumio tak, zapomniałam o tym powiedzieć, trzeba zacząć smażenie od strony, na której kończy się naleśnik, wtedy krokiet się „zaklei”.
Rewelacja musze przygotowac krokiety w najblizszym czasie no i kilka przydatnych dla mnie rad, ja zawsze kroje pieczarki nigdy nie ucieram, dodatek sera tez ciekawe, no i fajny sposob zawijania i jedno pytanie : czy zaczynamy smazyc krokiety od strony na ktorej konczy sie nalesnik zeby sie nie rozpadly ?
[..YouTube..] Rewelacja musze przygotowac krokiety w najblizszym czasie no i kilka przydatnych dla mnie rad, ja zawsze kroje pieczarki nigdy nie ucieram, dodatek sera tez ciekawe, no i fajny sposob zawijania i jedno pytanie : czy zaczynamy smazyc krokiety od strony na ktorej konczy sie nalesnik zeby sie nie rozpadly ?
Już wiem co przygotuję dziś na obiad 😀 lecę do kuchni 🙂 Pozdrawiam Cię bardzo :*
[..YouTube..] Już wiem co przygotuję dziś na obiad 😀 lecę do kuchni 🙂 Pozdrawiam Cię bardzo :*
Dziękuję bardzo!
Na suchej patelni ceramicznej/teflonowej na małym ogniu, ale odpowiednio długo, żeby w środku nie były zimne i oczywiście ze wszystkich stron. Można też w piekarniku na środkowej półce w 180 st. C przez ok. 10 minut albo w mikrofalówce, oczywiście krócej :).
[..YouTube..] Dziękuję bardzo!
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Dziękuję bardzo!
Jak w taki sposób najlepiej je odgrzać? Na patelni można? Czy się przypalą z wierzchu a w środku będą nadal zimne?
Myślę, że to już kwestia gustu. Ja lubię bardziej na ciepło, ale na zimno też zjem, tak samo jak pizzę. Ale na imprezie gościom na zimno bym nie podała :).
Czy krokiety będą też dobre na zimno?
[..YouTube..] Na suchej patelni ceramicznej/teflonowej na małym ogniu, ale odpowiednio długo, żeby w środku nie były zimne i oczywiście ze wszystkich stron. Można też w piekarniku na środkowej półce w 180 st. C przez ok. 10 minut albo w mikrofalówce, oczywiście krócej :).
[..YouTube..] @AnneFromPoland Na suchej patelni ceramicznej/teflonowej na małym ogniu, ale odpowiednio długo, żeby w środku nie były zimne i oczywiście ze wszystkich stron. Można też w piekarniku na środkowej półce w 180 st. C przez ok. 10 minut albo w mikrofalówce, oczywiście krócej :).
[..YouTube..] Jak w taki sposób najlepiej je odgrzać? Na patelni można? Czy się przypalą z wierzchu a w środku będą nadal zimne?
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Jak w taki sposób najlepiej je odgrzać? Na patelni można? Czy się przypalą z wierzchu a w środku będą nadal zimne?
[..YouTube..] Myślę, że to już kwestia gustu. Ja lubię bardziej na ciepło, ale na zimno też zjem, tak samo jak pizzę. Ale na imprezie gościom na zimno bym nie podała :).
[..YouTube..] @AnneFromPoland Myślę, że to już kwestia gustu. Ja lubię bardziej na ciepło, ale na zimno też zjem, tak samo jak pizzę. Ale na imprezie gościom na zimno bym nie podała :).
[..YouTube..] Czy krokiety będą też dobre na zimno?
I jest pomysł na obiad ..zaraz zaczynam działać..pozdrawiam .
To jest również hit w moim domu:) Dokładnie taki sam farsz:)
Bardzo dobry pomysł, nie znałam krokietów z parówkami :).
a jak ktoś nie lubi pieczarek ( :-O ) to polecam włożyć cienką paróweczkę w naleśnika i plaster sera, zawinąć jak krokieta, obtoczyć w jajku, w bułce tartej i usmażyć. Pychota 😀
[..YouTube..] Bardzo dobry pomysł, nie znałam krokietów z parówkami :).
[..YouTube..] @PolishPyrka Bardzo dobry pomysł, nie znałam krokietów z parówkami :).
[..YouTube..] a jak ktoś nie lubi pieczarek ( :-O ) to polecam włożyć cienką paróweczkę w naleśnika i plaster sera, zawinąć jak krokieta, obtoczyć w jajku, w bułce tartej i usmażyć. Pychota 😀