fbpx
Czytasz właśnie
Babka parzona

Babka parzona

Babka parzona

Trudno mi powiedzieć, czy różni się czymkolwiek od klasycznej wersji drożdżowej… Babka parzona, według mojej receptury, również wyrasta na drożdżach, choć jeśli przeszukacie różne źródła, znajdziecie też na nią przepisy z proszkiem do pieczenia. Tak jak zaparzane ciasto na pierogi ma lepszą konsystencję od tego powstającego z mąki wymieszanej z letnią wodą, tak ciasto na moją parzoną babkę posiada strukturę, która ułatwi mu wyrastanie przed i w trakcie pieczenia. Zobaczcie jak zrobić babkę parzoną.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta na Wielkanoc

Babka parzona to dość czasochłonny wypiek, który wymaga dwukrotnego wyrastania ciasta. Pierwsze przeprowadzone w misce, a drugie już bezpośrednio w foremce z kominem. To dzięki niej upiecze się szybciej i równomiernie. Jeśli nie macie formy do babki, możecie skorzystać ze zwykłej, dużej keksówki. Potem, po wystudzeniu, wystarczy wyjąć ciasto i udekorować polewą i bakaliami.

Babka parzona drożdżowa
Babka parzona drożdżowa

Dekoracja dowolna, choć przy cieście drożdżowym najbardziej polecam lukier lub inną, wilgotną polewę. Przedłuży odrobinę trwałość ciasta. Babka parzona najlepsza jest pierwszego dnia i warto upiec ją na ostatnią chwilę. Jeśli pieczecie z wyprzedzeniem, polecam zawinąć szczelnie w folię spożywczą i zamrozić lub przechowywać w lodówce, ale do środka włożyć też wtedy kawałek obranego jabłka, które zapobiegnie wysuszeniu ciasta.

Zobacz też
Tarta ze szpinakiem

Babka parzona

Babka parzona

Babka parzona drożdżowa na Wielkanoc czyli przepis na babkę drożdżową z zaparzanego z mąki i mleka ciasta, które staje się delikatniejsze i bardziej elastyczne.
4.75 z 4 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 45 minuty
Wyrastanie: 2 godziny
Razem: 3 godziny
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: babka parzona, parzona babka
Liczba porcji: 1 foremka o średnicy ok. 20 cm, z kominem
Kalorie: 181.56kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • szklanki mąki pszennej (najlepszy efekt da mąka pszenna typ 500 (wrocławska lub 550 (luksusowa), z której ciasto wyrośnie najpięknie; najniższy indeks glikemiczny zapewni mąka orkiszowa typ 500-650 lub razowa, choć nada ciastu ciemniejszą barwę i mniejszą puszystość))
  • ½ szklanki mleka
  • 25 g drożdży (świeże)
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 50 g masła (¼ kostki; stopione)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g bakalii (opcjonalnie; rodzynki, żurawina, grubo siekane orzechy, migdały itp.)

Do dekoracji

  • lukier lub polewa czekoladowa
  • bakalie

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

Rozczyn drożdżowy

  • Drożdże rozkruszam do miski, dosypuję 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę ciepłego mleka. Przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce do mocnego zabąbelkowania.

Ciasto drożdżowe

  • Zagotowuję pozostałe mleko i zalewam przesianą do dużej miski mąkę. Mieszam szybko za pomocą łyżki i rozcieram grudki. Odstawiam (mieszanka ma się ostudzić, ale musi pozostać ciepła).

Kogel-mogel

  • Pozostały cukier ucieram z żółtkami na puszysty kogel-mogel.

Wyrabianie ciasta

  • Do ostudzonej, ale jeszcze ciepłej mieszanki mąki z mlekiem dodaję stopniowo rozczyn drożdżowy, sok z cytryny, ekstrakt i kogel-mogel. Wyrabiam do połączenia składników. Przykrywam, odstawiam do rozpoczęcia wyrastania.
  • Dodaję stopniowo ciepłe masło i wyrabiam ciasto.
  • Mieszam ciasto z bakaliami i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • Odgazowuję ciasto pięścią i znów wyrabiam. Przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką formy na babkę (z kominem).
  • Przykrywam formę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto podwoi objętość).

Pieczenie

  • Wstawiam foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół) i piekę przez ok. 30-45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Dekorowanie

  • Gotowe, wystudzone ciasto dekoruję cukrem-pudrem, lukrem lub polewą, a wierzch posypuję bakaliami.

Wartości odżywcze

Serving: 90g | Kalorie: 181.56kcal (9%) | Carbohydrates: 25.13g (8%) | Białko: 2.875g (6%) | Fat: 7.69g (12%) | Tłuszcze nasycone: 2.125g (13%) | Cholesterol: 44.06mg (15%) | Sód: 75.63mg (3%) | Potas: 35.63mg (1%) | Fiber: 0.94g (4%) | Cukier: 14.63g (16%) | Witamina A: 139IU (3%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 21.1mg (2%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Można ozdobić ją lukrem i bakaliami, które, choć sama tego nie zrobiłam, polecam dodać również do ciasta. Można polać polewą czekoladową i na tę dekorację padł w tym roku mój wybór. W połączeniu z płatkami migdałów i suszonymi jagodami goji będzie prezentować się wyjątkowo :).

Babka parzona
Babka parzona
Babka parzona drożdżowa
Babka parzona drożdżowa

Jak Wam się podoba? Zagości na wielkanocnym stole?

Zobacz komentarze (1)
  • Nie wiem. Coś zrobiłam źle, bo dolewanie mleka do maki zostawiło, że zrobił się kamień mączny, tak jakby było za mało mleka?

4.75 from 4 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom