Podjęłam wyzwanie i zrobiłam koktajl z awokado. Mogłoby się wydawać, że ten łagodny w smaku i mało słodki owoc nie nadaje się do przygotowania gęstego napoju. Chciałam jednak spróbować! Zależało mi, żeby uzyskać kremową konsystencję i słodki smak z delikatnie kwaśną nutą. Poeksperymentowałam z kolorem i uzyskałam apetyczną zieleń. To doskonały pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie lub deser. Zobaczcie jak zrobić koktajl z awokado idealny :).
Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne
Awokado jest owocem bogatym w roślinne, zdrowe tłuszcze. W połączeniu z ananasem, pomarańczą i grejpfrutem tworzy mieszankę korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy i minerały. Warto jednak pamiętać o micie dotyczącym dużej ilości żelaza w listkach szpinaku. Można natomiast zastąpić go jarmużem. Jeśli nie macie mleka kokosowego, wystarczy jogurt naturalny i pyszny koktajl z awokado będzie równie smaczny.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 awokado (dojrzałe, miękkie; obrane, bez pestki)
- 1 plaster ananasa (o grubości ok. 2 cm)
- 1 banan (bardzo dojrzały; obrany)
- ½ grejpfruta (pousuwane błony i pestki)
- 1 pomarańcza (pousuwane błony i pestki)
- 1 garść szpinaku
- 1 szklanka mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję w wysokoobrotowym blenderze.
Wartości odżywcze
Polecam spróbować dosypać trochę orzechów nerkowców do miksowania. Możecie dołożyć też 1 łyżkę posiekanej kolendry czy mięty. A może zechcecie dodać nasiona chia i pozwolić im spęcznieć przez kilkanaście minut przed wypiciem koktajlu? Ciekawa jestem, czy poeksperymentujecie i jaka wersja przypadnie Wam do gustu :).
To bardzo smaczny, pożywny, sycący i kremowy koktajl.
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakował. Zdecydowaliście się na dodatek jarmużu, czy szpinaku?