fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Od kilku tygodni testuję metodę przyrządzania mięs, ryb i warzyw, którą dotychczas znałam jedynie z degustacji w restauracjach i podczas wizyt u kuzynki, której mąż posiada specjalny, ustawiony w piwnicy sprzęt. Sałatka z kurczakiem i oliwkami, którą przygotowałam, gotując mięso sous-vide, przyprawione i zamknięte próżniowo, a potem wolno gotowane w niskiej temperaturze. Delikatna, soczysta pierś z kurczaka w towarzystwie prostych warzyw – oto łatwy przepis na niedrogie, ale wykwintne danie.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów

Wyobraźcie sobie mięso kurczaka, którego wierzch ładnie się zrumienił, a środek pozostał wilgotny i miękki. Pierś, która doskonale przyjęła aromaty ziół i przypraw. To właśnie zalety sous-vide, ale jeśli nie dysponujecie podstawowym zestawem do gotowania tą metodą, wystarczy ugrillować przyprawionego kurczaka na patelni lub ruszcie. Również będzie smaczny.

Sałatka z kurczakiem i oliwkami – pożywna, nawet jako danie obiadowe lub posiłek do pracy

Sałatka z kurczakiem i oliwkami to prosty skład, ale podkreślę, że warto sprawdzać, skąd pochodzi mięso. Drób, zwłaszcza ten masowo sprzedawany w hipermarketach, najtańszy, to często mięso z hodowli faszerowanych antybiotykami i innymi wspomagaczami. Warto jeść je rzadziej, za to stawiać na lepszą jakość. Nawet w hipermarketach można dziś kupić kurę oznakowaną jako „bez antybiotyków” lub „zagrodową” i warto wydać tych kilka złotych więcej na coś, co nie pochodzi od hodowców nastawionych na masową sprzedaż produktów niskiej jakości. Choć sama do końca nie jestem pewna, czy faktycznie te kurczaki są hodowane z większą starannością, czy po prostu „papier przyjmie wszystko, zwłaszcza marketingowy chwyt”. Pozostaje mieć nadzieję, że jednak to pierwsze :D.

Zobacz też
Krem jaglany

Sałatka z kurczaka z oliwkami

Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Sałatka z kurczakiem i oliwkami to przepis na sałatkę pożywną, którą łatwo zabrać w pudełku do pracy. Przygotowana z klasycznie grillowanego lub gotowanego metodą sous-vide mięsa, z dodatkiem cebuli, pomidorów i sosu winegret.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 35 minuty
Gotowanie: 2 godziny
Razem: 2 godziny 35 minuty
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Śródziemnomorska
Przepis na: sałatka z kurczakiem i oliwkami
Liczba porcji: 2
Kalorie: 384kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso

  • 1 pierś z kurczaka (pojedyncza; umyta i oczyszczona z błon)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (lub 1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru)
  • ½ łyżeczki skórki startej z cytryny
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku lub rozmarynu (można zastąpić mieszanką ziół prowansalskich)
  • sól, pieprz

Dodatki

  • 16 listków sałaty odmiany lollo rosso lub liść dębu
  • sos winegret
  • 1 garść oliwek
  • 10 pomidorków daktylowych (przekrojone na połówki lub pokrojone w plasterki)
  • 1 mała cebula czerwona (pokrojona w piórka)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Całą pierś kurczaka nacieram przyprawami i oliwą i odstawiam na min. 30 minut do lodówki lub, w przyprawach, ale bez oliwy, pakuję próżniowo i gotuję metodą sous-vide przez 2 godziny, w temperaturze 62 st. C.
  • Mięso przygotowane metodą sous-vide smaruję oliwą i w możliwie najwyższej temperaturze grilluję po 1 minucie z każdej strony. Mięso marynowane w lodówce rumienię szybko ze wszystkich stron na dużym ogniu, żeby zamknęło pory. Następnie, na średnim ogniu, duszę przez 15 minut pod przykryciem. Odkrywam, obracam znów duszę od przykryciem przez 15 minut.
  • Odstawiam mięso do wystudzenia, następnie kroję w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
  • Sałatę, cebulę, pomidory i oliwki układam na talerzu i polewam sosem winegret. Na wierzchu układam kurczaka i serwuję.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 384kcal (19%) | Carbohydrates: 4g (1%) | Białko: 22g (44%) | Fat: 30g (46%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 75mg (25%) | Sód: 868mg (38%) | Potas: 438mg (13%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 2000IU (40%) | Witamina C: 6.3mg (8%) | Wapń: 35mg (4%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, jak wyjdą Wam Wasze sałatki i czy ktoś może będzie mieć możliwość spróbowania wersji sous-vide. Dajcie znać, czy jesteście pod wrażeniem różnicy, czy może jednak wolicie klasyczny grill :).

 

Sałatka z piersi kurczaka z oliwkami
Sałatka z piersi kurczaka z oliwkami
Sałatka z kurczaka z oliwkami
Sałatka z kurczaka z oliwkami
4 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom