Ciasta ze szpinakiem podbiły serca miłośników słodkości kilka lat temu i do dziś cieszą się uznaniem i wciąż zaskakują pięknym wyglądem i soczystym, zielonym kolorem. U mnie w końcu długo wyczekiwane ciasto truskawkowe pole, którego przygotowanie odkładałam, to zapas truskawek, innym razem nie mając dobrych warunków i czasu do filmowania. Sezon się kończy, ale jeszcze zdążycie je przygotować. Poza tym truskawki można zastąpić malinami, jeżynami, jagodami czy borówką amerykańską. To kolejny wypiek, który robi wrażenie, a dość łatwo go udekorować. Jak Wam się podoba?
Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne wypieki
Widziałam różne receptury bazujące na kruchym cieście, ale chciałam przygotować wersję fit, bezglutenową. Przetestowałam pieczenie ciasta szpinakowego bez mąki, z dodatkiem ciecierzycy, ale słabo wyrosło i zdecydowałam, że musi być na mące orkiszowej i basta. Kombinowałam zbyt długo, w filmie chciałam pokazać kilka wersji, a ostatecznie uznałam, że lepiej będzie polecić Wam jedną, konkretną recepturę. Zamiast jasnego spodu z ciasta kruchego proponuję czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli. Oba placki można upiec jednocześnie i złożyć eleganckie, kolorowe ciasto truskawkowe pole.
Jeśli znacie już inne moje ciasto szpinakowe – leśny mech – być może udało Wam się spróbować go z kremem jogurtowym. To bardzo łatwa do zrobienia masa, choć czasochłonna, bo gęsty, grecki jogurt odsącza się na sicie. Pamiętajcie o wypiciu serwatki – jest zdrowa i szkoda się jej pozbywać :). Zamiast kremu jogurtowego można oczywiście zrobić krem z bitej śmietany, jeśli wolicie klasyczne wypełnienie, które również świetnie skomponuje się z pozostałymi składnikami. Dajcie znać, jaką wersję wybierzecie :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto czekoladowe
- 225 g czerwonej fasoli (ugotowana lub z puszki, odcedzona z zalewy)
- 2 jajka (o temperaturze pokojowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- ½ szklanki oleju
- ½-¾ szklanki cukru (polecam ksylitol)
Ciasto szpinakowe
- 300 g mrożonego szpinaku
- 1⅔ szklanki mąki orkiszowej
- ¾-1 szklanka cukru (polecam ksylitol)
- 2 jajka (o temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
Krem jogurtowy
- 800 g jogurtu greckiego (przez noc odcedzony na sicie wyłożonym papierowym ręcznikiem)
- ⅓ szklanki soku z limonki lub cytryny
- ½ szklanki cukru (polecam ksylitol)
- 5 g agaru (lub 10 g żelatyny)
Dodatkowo
- 20 dużych truskawek (ok. 500 g; w 9 truskawkach pozostawione szypułki i odcięte końce; pozostałe truskawki pokrojone w grubszą kostkę)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Zakalec - jak mu zapobiegać
- Krem jogurtowy lub krem z bitej śmietany - jak zrobić
Jak zrobić
Ciasto szpinakowe
- Szpinak rozmrażam i dokładnie odciskam na gęstym sicie.
- Wszystkie składniki, oprócz mąki, miksuję w blenderze lub za pomocą miksera - rozmiksowując najpierw jajka z cukrem, następnie cienką strużką wlewając olej, a na koniec dodając pozostałe składniki.
- Dodaję mąkę i delikatnie mieszam, do połączenia składników.
Ciasto czekoladowe
- Wszystkie składniki miksuję w blenderze do połączenia.
Pieczenie obu ciast
- Przekładam masy do dwóch foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką/bułką tartą/kaszą manną. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg) na 30 minut. Po upieczeniu, do tzw. suchego patyczka, wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.
- Ciasto szpinakowe przekrawam na 2 placki na ⅓ jego wysokości. Cieńszy placek rozkruszam.
Krem jogurtowy
- Agar lub żelatynę rozpuszczam w garnku, na średnim ogniu, w soku z limonki lub cytryny, dokładnie mieszając. Zdejmuję z ognia.
- Do masy dodaję 1 łyżkę odcedzonego jogurtu i dokładnie mieszam.
- Łyżka po łyżce, dodaję do masy kolejne porcje jogurtu oraz ksylitolu, rozmiksowując za każdym razem za pomocą miksera.
Składanie ciasta
- Połowę kremu wykładam na czekoladowy placek i posypuję pokrojonymi w kostkę truskawkami. Przykrywam szpinakowym plackiem.
- Drugą połowę kremu wykładam na szpinakowy placek i posypuję pokrojonymi w kostkę truskawkami. Przykrywam rozkruszonym ciastem.
- Dekoruję ciasto truskawkami i odstawiam na ok. 2 godziny do schłodzenia w lodówce.
Dzień dobry, ciasto bardzo efektowne, ale skład nie jest fit. W przepisie użyte jest 1,5 szklanki oleju czyli 3 tys kalorii, a cukru 2 szklanki! zamiana cukru na ksylitolu, twarogu na jogurt i użycie szpinaku czy fasoli nie uczyni z tego ciasta fit przepisu przy takim składzie.
Dzień dobry, dziękuję za zwrócenie na to uwagi. Dla mnie ciasto fit to nie tylko takie, które ma mało kalorii, jest beztłuszczowe lub bezcukrowe, ale też takie, które ma przemyślany skład, jest lepszą wersją klasycznego wypieku. Tutaj mamy nieutwardzony olej roślinny zamiast masła, więc mniej tłuszczów nasyconych. Mąkę orkiszową i ksylitol, więc niższy indeks glikemiczny. Jogurt zamiast bitej śmietany, więc dużo mniej laktozy, a do tego korzystne dla jelit bakterie jogurtowe. Kalorie niebawem będę wyliczać dla wszystkich przepisów z truskawkami, jakie dotychczas opublikowałam, więc będzie komplet informacji.
4 raz robię leśny mech o za każdym razem wychodzi mi zakalec.. 55minut pieczenia 1,5 godziny pieczenia i to samo… Noe wiem czy to wina piekarnika czy moja…
Zerknij Kingo na datę ważności proszku do pieczenia i zobacz poradnik o zakalcu, może to pomoże. Jeśli pieczesz na mące orkiszowej, to ono nigdy nie wyrośnie tak pięknie jak na zwykłej, tortowej. Taki urok zdrowszych ciast, że mają mniejszą puszystość i gorszy kolor.