fbpx
Czytasz właśnie
Makaron z bobem

Makaron z bobem

Makaron z bobem

Podążając za modą na bezglutenowe dania, trochę zapomnieliśmy o makaronach, a przecież jedzone od czasu do czasu, nie zrobią żadnej szkody naszym jelitom. Zwłaszcza gdy zamiast ciężkich i zawiesistych sosów wykorzysta się jako dodatek pyszne, gotowane lub duszone warzywa, a ser, zamiast bazą, będzie smacznym uzupełnieniem kompozycji kolorowych składników. Oto makaron z bobem – łatwy obiad lub smaczna kolacja, w dodatku o mniejszej liczbie kalorii i dobrym składzie, bo warzyw strączkowych jadamy w Polsce stanowczo za mało.

Zobacz też: Więcej przepisów na łatwy obiad

Wybrałam kilka prostych składników i, jak zawsze, przypomnę o gwarantującej kulinarne sukcesy zasadzie: gdy przepis jest prosty, a receptura kilkuskładnikowa, trzeba postawić na najwyższą jakość. Makaron z bobem nie może bazować na mało dojrzałych pomidorach bez smaku czy topionym serze o wątpliwym składzie. Świeża mięta i dobry parmezan lub cheddar to podstawa, choć w tym przepisie od reguły można zrobić wyjątek, kupując tańsze wino. Ważne, żeby było białe i wytrawne.

Zobacz też
Jajka z roszponką

Makaron z bobem z mięsem czy bez mięsa?

Miłośnicy mięsa mogą dołożyć do listy składników szynkę parmeńską czy pokrojonego w niewielkie kawałki kurczaka, podduszonego wcześniej na patelni, ale mój pomysł to łatwy obiad wegetariański i makaron z bobem zrobiłam bez mięsa. Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie :).

Makaron z bobem - przepis

Makaron z bobem

Makaron z bobem, miętą, czosnkiem, tymiankiem i pomidorami, w sosie z białego wina, delikatnie ostry dzięki dodatkowi papryczki chili. Najlepszy przepis na makaron z bobem wegetariański.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 633kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250-300 g makaronu tagliatelle
  • 300 g bobu (ugotowany al dente (lekko twardy, obrany))
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 1 cebula (nieduża, drobno posiekana)
  • ½ papryczki chili (drobno posiekana)
  • 4-6 pomidorków koktajlowych (pokrojone na plasterki)
  • 1 gruby plaster dużego pomidora malinowego (pokrojony w kostkę)
  • 1 lampka białego wina wytrawnego (pełna)
  • 1 pęczek gałązek mięty i bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 50 g parmezanu lub cheddaru
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 6 łyżek prażonych płatków migdałów do posypania (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Cebulę szklę na oliwie, pod koniec dodaję czosnek.
  • Dokładam papryczkę chili i podsmażam na niewielkim ogniu całość, aż papryczka zmięknie.
  • Dodaję pomidor i miętę z bazylią i podsmażam przez ok. 2 minuty.
  • Dodaję bób i wino, zagotowuję.
  • Doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Dodaję odcedzony makaron i podgrzewam całość na patelni jeszcze przez chwilę, żeby pasta wchłonęła część sosu. Posypuję połową sera.
  • Przekładam makaron na talerze i dekoruję pomidorkami koktajlowymi, pozostałą miętą i serem.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 633kcal (32%) | Carbohydrates: 65g (22%) | Białko: 22g (44%) | Fat: 27g (42%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 61mg (20%) | Sód: 230mg (10%) | Potas: 513mg (15%) | Fiber: 8g (33%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 180IU (4%) | Witamina C: 0.7mg (1%) | Wapń: 247mg (25%) | Żelazo: 3.6mg (20%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Makaron z bobem - prosty przepis i szybki obiad
Makaron z bobem – prosty przepis i szybki obiad
Makaron z bobem - przepis
Makaron z bobem – przepis
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom