fbpx
Czytasz właśnie
Bób pieczony

Bób pieczony

Bób pieczony

Nie będę ukrywać, że prościej zrobić wersję gotowaną, która nie wymaga obierania, obracania w piekarniku, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut mniej, ale polecam gorąco spróbować jak smakuje bób pieczony. Zaserwowany na ciepło lub zimno, z ziołami i przyprawami, których smak zaskakuje lekką ostrością i świeżością, podany jako przekąska w czasie seansu przed telewizorem lub na imprezie, zniknie błyskawicznie z miseczki. Czemu, ach czemu wychodzi go tak mało?

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne przekąski

500 g bobu to niewielka porcja dla dwóch osób. W 10 minut zjedliśmy wszystkie ziarna, które po upieczeniu zmniejszyły swoją objętość. Łączę się w bólu z tymi, którzy mieszkają zagranicą, gdzie trudno o bób w sklepach. Jeśli jest poza Waszym zasięgiem, spróbujcie przygotować w ten sam sposób ciecierzycę. Suchą namoczcie na noc, a potem postępujcie tak samo jak w moim przepisie na bób pieczony. Powstanie doskonała przekąska na ciepło lub zimno. Ciekawa jestem, czy ktokolwiek doczeka wystudzenia ;).

Bób pieczony czy gotowany?

Który lepszy?

Zobacz też
Pierogi z jagodami

Jeśli nie macie cierpliwości do pieczenia i obracania ziaren, przekładania do garnka, ponownego wkładania do piekarnika po wymieszaniu z sosem, zobaczcie jak ugotować bób w klasyczny sposób. A potem podajcie go z miętowo-cytrynowym sosem z poniższej receptury. Pysznie, prawda?

Bób pieczony

Bób pieczony

Bób pieczony z oliwą, miętą, skórką z cytryny, papryką, tymiankiem i oregano. Przepis na bób z piekarnika - pyszna przekąska wegańska, w dodatku w wersji fit. Idealny do przegryzania przed telewizorem :).
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 33 minuty
Razem: 38 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 240kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g bobu
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka słodkiej lub ostrej papryki
  • skórka starta z ½ sparzonej cytryny
  • 3-4 łyżki świeżej siekanej mięty
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ¼ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¾ łyżeczki soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatny sprzęt:

Jak zrobić

  • Bób wrzucam do wrzątku i blanszuję przez 3 minuty. Odcedzam, obieram. Rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 °C (przypiekanie od góry) na 15 minut. Obracam ziarna za pomocą łopatki i piekę jeszcze przez 10 minut.
  • W misce łączę wszystkie pozostałe składniki. Dodają bób i mieszam całość. W tej formie przekąska jest już gotowa do zaserwowania, ale bób można jeszcze dodatkowo zapiec.
  • Ponownie przekładam bób z sosem na blaszkę wyłożoną papierem i podpiekam w piekarniku jeszcze przez ok. 5 minut.
  • Bób pieczony można serwować od razu po upieczeniu lub wystudzić przed podaniem.

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Kalorie: 240kcal (12%) | Carbohydrates: 26g (9%) | Białko: 9g (18%) | Fat: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 445mg (19%) | Potas: 396mg (11%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 1040IU (21%) | Witamina C: 3.5mg (4%) | Wapń: 63mg (6%) | Żelazo: 2.8mg (16%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Bób pieczony
Bób pieczony
Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom