Tak krótko trwa sezon i tak dużo u mnie zajęć, że zdążyłam w tym roku przygotować jedynie dwie propozycje jagodowe, które, mam nadzieję, zagoszczą na Waszych stołach: lody jagodowe i deser pokazany we wczorajszym wpisie są smaczne, a do tego można zrobić je bez cukru i mleka, choć miłośnicy nabiału mogą dodać odrobinę jogurtu lub śmietanki ;). U mnie desery bezmleczne to podstawa, od kiedy parę lat temu dała o sobie znać moja nietolerancja laktozy.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze desery
Wiele osób myśli, że łatwiej pójść do sklepu i kupić gotowe, ale jeśli poczytacie ich składy i zobaczycie, w jak prosty sposób można przygotować wersję domową, może lody jagodowe zachęcą Was do rozpoczęcia domowej produkcji? 🙂
Lody jagodowe czyli przepis na lody z jagód polskich
Wystarczą dwie rzeczy: blender i zamrażalnik. Może jeszcze do tego jakieś pudełko, które można wstawić do zamrożenia. Nie trzeba mieć specjalnej maszynki, zamrażać wkładu, chociaż niektórym może go ułatwić pracę. Ja oszczędzam miejsce w kuchennych szafkach, bo nie mam go zbyt dużo. Miksuję lody jagodowe z zamrożonych owoców, w wysokoobrotowym, mocnym blenderze, a właściwie przystawce do wielofunkcyjnego robota planetarnego. Gdy go nie miałam, mieszałam świeże owoce w słabszym i tańszym blenderze, a gdy masa miała jednolitą konsystencję, zamrażałam, mieszając w trakcie mrożenia co ok. 30 minut, żeby zapobiec krystalizacji masy i uzyskać gładką konsystencję. To wszystko :).
Możecie spróbować wzbogacić ich skład wanilią, mlekiem kokosowym lub jogurtem, jeśli chcecie uzyskać lody z jagód o nieco jaśniejszym kolorze. Te są ciemne, za to banan i ananas doskonale komponują się z naszymi polskimi jagodami. Poza sezonem zastąpcie je borówką amerykańską, tylko kolor wtedy nie będzie tak głęboki, chyba że dorzucicie trochę malin dla równowagi. Możecie wykorzystać dowolną mieszanką owoców jagodowych w tym zestawie – zawsze wyjdzie smacznie :). Dajcie znać, jakie są Wasze wrażenia po degustacji :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki jagód (świeże lub zamrożone)
- 1 banan (bardzo dojrzały, obrany ze skórki i zamrożony w kawałkach lub świeży)
- 1 gruby plaster świeżego ananasa (słodki, obrany ze skórki i zamrożony w kawałkach lub świeży)
- 1-2 łyżki syropu klonowego lub z agawy (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Lody jagodowe - przepis i film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Przydatne poradniki:Jak zrobić
- Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję. Jeśli korzystam ze składników niemrożonych, miksuję całość na gładką masę. Jeśli korzystam ze składników mrożonych, miksuję pulsacyjnie, do uzyskania konsystencji kremowych lodów.
- Masę niezamrożoną przekładam do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i wstawiam na kilka godzin do zamrażalnika. Co ok. 30 minut mieszam całość łyżką, co zapobiegnie krystalizacji.
- Niezamrożoną masę można też wykorzystać do przygotowania lodów w maszynce.
- Lody przygotowane z zamrożonych składników można od razu serwować lub przechowywać w zamrażalniku.