Naturalny koktajl z mango czyli mango smoothie. Po raz pierwszy wypiłam je w Australii, znając wcześniej jedynie smak napoju przygotowywanego w polskich sieciowych kawiarniach. U nas miksowało się kostki lodu z sokiem z kartonika. Smoothie z mango świeżego to zupełnie inna bajka! Spróbowałam naturalnie słodkiego, o słonecznej barwie i na zawsze przepadłam ;).
Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne
Rok później koktajl z mango towarzyszył mi w kolejnej podróży, tym razem po USA. Cudowne mango to bogactwo stanu Floryda. Wyobraźcie sobie moje zaskoczenie, gdy zamówiłam sobie mango smoothie w restauracji McDonalds. Sprzedawczyni, na moich oczach, obrała świeżutkie mango, włożyła kawałki do blendera razem z kostkami lodu i zmiksowała. Bez żadnej bazy w proszku, bez cukru, bez innych, niepotrzebnych dodatków. Z szerokim uśmiechem na ustach i kubkiem w ręce ruszyłam potem w trasę autem. Postanowiłam że będę korzystać z bogactwa lokalnych owoców, ile się da!
Koktajl z mango – smak dalekich podróży
Przez całą podróż ze wschodu na zachód USA. Potem w kolejnych podróżach po Azji mango towarzyszyło mi niemal każdego dnia. Łączyłam jego smak z ananasem i mlekiem kokosowym. Później, po powrocie do Polski, przywiozłam zapas kilku słodkich jak miód owoców. Na pierwszej randce z Mariuszem mogliśmy zjeść wspólnie kleisty ryż z mango. Od tamtego czasu minęły trzy lata. Mango w Polsce jest dziś z pewnością o wiele łatwiej dostępne, niedrogie i cudownie dojrzałe. Nic tylko robić koktajl!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1-2 mango (dojrzałe i miękkie, obrane; 2 małe mango (mieszczące się na rozłożonej damskiej dłoni lub jedno duże))
- 1 szklanka kostek lodu (można zastąpić mlekiem kokosowym zamrożonym w kostkach)
Dodatki do wyboru (opcjonalnie)
- 1 plaster ananasa (świeży, dojrzały, obrany owoc; plaster o grubości ok. 2 cm)
- 1 pomarańcza (obrana)
- 1 banan (bardzo dojrzały; może być zamrożony w niedużych kawałkach)
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżeczka miodu, syropu z agawy lub klonowego (jeśli koktajl wymaga dosłodzenia)
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2-3 gałązki świeżej mięty (lub nieduży pęczek świeżej kolendry)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Mango - właściwości i walory
- Jak obrać mango
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję w blenderze do uzyskania konsystencji koktajlu.
Wartości odżywcze
Spróbujcie mojego koktajlu, wybierając zestaw składników dla siebie. Możecie przełamać mango pomarańczą lub ananasem lub postawić na łagodny smak mleka kokosowego i banana. Mięta lub kolendra dodadzą całości pazura, a nasiona chia wzbogacą zestaw witamin o kwasy tłuszczone omega-3.
Co Wy na to? Które składniki znajdą się w Waszych koktajlach? Bardzo jestem ciekawa, jak wrażenia smakowe. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!