Bardzo lubię wczesną jesień, kiedy do woli mogę cieszyć się smakiem sezonowych owoców i warzyw, jak figi, bataty, dynia, awokado. Wykorzystuję je w wypiekach, sałatkach i jednogarnkowych potrawach. Curry z dynią przygotowuję aromatyczne, pachnące cynamonem, przełamane smakiem limonki lub cytryny oraz żurawiny. Uwielbiam te jesienne kolory na talerzu oraz zapach korzennych przypraw. Im chłodniej, tym większą mam ochotę rozgrzewać się takimi treściwymi potrawami, które jeszcze przez chwilę pozwolą mi zatrzymać słońce – przynajmniej na talerzu.
Zobacz też: Więcej przepisów z dynią
Tegoroczna jesień jest piękna, złocista i wyjątkowo ciepła, choć początki miała dość chłodne. Podobno za kilka dni znów powieje zimnem, więc warto przygotować sobie garnek curry z dynią i rozkoszować się jego smakiem.
Curry z dynią z kurczakiem lub bez mięsa
Miłośnikom mięsnych dań polecam curry dyniowe z kurczakiem lub indykiem – chudą pierś wystarczy krótko podsmażyć w przyprawach, a potem dorzucić z powrotem na patelnię, gdy jest już ugotowany sos. Dla wegetarian mam propozycję wykorzystania tofu, a w wersji wegańskiej można klasyczny jogurt zastąpić gęstym mlekiem kokosowym oraz pominąć dodatek sera.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso i marynata
- 400 g piersi z kurczaka (pokrojona w kostkę; można zastąpić 250 g tofu)
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżki kuminu lub zwykłego kminku mielonego
- ¼ łyżki suszonej kolendry
- ¼ łyżki cynamonu
- 1½ łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
- sól, pieprz
Sos
- 500 g dyni piżmowej lub hokkaido (bez nasion, obrana, pokrojona w kostkę)
- 250 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
- 1 cebula (połowa drobno posiekana, połowa pokrojona w półksiężyce)
- 1 pomidor (bez nasion, pokrojony w kostkę lub ½ szklanki soku pomidorowego 100%)
- 2 cm korzenia imbiru (obrany, drobno posiekany)
- 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżki kuminu lub zwykłego kminku mielonego
- ¼ łyżki kolendry
- ¼ łyżki cynamonu
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżki octu winnego
- 1 garść żurawiny lub suszonych wiśni (nieduża)
- 1½ łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Do dekoracji
- 50 g sera feta (opcjonalnie; pokrojony w kostkę)
- ½ czerwonej cebuli (drobno pokrojona)
- ½ sparzonej cytryny (tylko skórka starta z wierzchu, bez miąższu)
- świeża mięta
- ½ szklanki jogurtu naturalnego lub gęstego mleka kokosowego
Dodatkowo
- ugotowany kuskus lub ryż
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
- Jak zrobić domowy jogurt naturalny
Jak zrobić
- Mięso lub tofu mieszam ze składnikami marynaty i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 15 minut.
- Dynię gotuję przez 5 minut w wywarze.
- Szybko obsmażam kurczaka lub tofu w woku, po ok. 2 minuty z każdej strony. Odcedzam, odkładam do miseczki.
- Dodaję do woka pozostałą oliwę i szklę cebulę.
- Dokładam pomidor, imbir i czosnek oraz przyprawy, zagotowuję.
- Dodaję wywar z dynią, indyka, żurawinę, miód i ocet. Gotuję przez 5 minut.
- Serwuję danie z kuskusem/ryżem oraz jogurtem/mlekiem kokosowym, posypane cebulą wymieszaną ze skórką z cytryny oraz miętą i fetą.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, jak wyszło Wam dyniowe curry i na którą wersję się zdecydowaliście. Czekam na komentarze – dajcie znać, jak smakowało!