fbpx
Czytasz właśnie
Curry z dynią

Curry z dynią

Curry z dynią

Bardzo lubię wczesną jesień, kiedy do woli mogę cieszyć się smakiem sezonowych owoców i warzyw, jak figi, bataty, dynia, awokado. Wykorzystuję je w wypiekach, sałatkach i jednogarnkowych potrawach. Curry z dynią przygotowuję aromatyczne, pachnące cynamonem, przełamane smakiem limonki lub cytryny oraz żurawiny. Uwielbiam te jesienne kolory na talerzu oraz zapach korzennych przypraw. Im chłodniej, tym większą mam ochotę rozgrzewać się takimi treściwymi potrawami, które jeszcze przez chwilę pozwolą mi zatrzymać słońce – przynajmniej na talerzu.

Zobacz też: Więcej przepisów z dynią

Tegoroczna jesień jest piękna, złocista i wyjątkowo ciepła, choć początki miała dość chłodne. Podobno za kilka dni znów powieje zimnem, więc warto przygotować sobie garnek curry z dynią i rozkoszować się jego smakiem.

Curry z dynią z kurczakiem lub bez mięsa

Miłośnikom mięsnych dań polecam curry dyniowe z kurczakiem lub indykiem – chudą pierś wystarczy krótko podsmażyć w przyprawach, a potem dorzucić z powrotem na patelnię, gdy jest już ugotowany sos. Dla wegetarian mam propozycję wykorzystania tofu, a w wersji wegańskiej można klasyczny jogurt zastąpić gęstym mlekiem kokosowym oraz pominąć dodatek sera.

Zobacz też
Makaron farfalle z sosem śmietankowo-cukiniowym

Curry z dynią

Curry z dynią

Curry z dynią inspirowane kuchnią marokańską lub indyjską - taka mieszanka, do zaserwowania z dodatkiem jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego i ugotowanego ryżu lub kuskusu. To aromatyczne, dobrze doprawione korzennymi przyprawami curry z dynią na obiad lub kolację, łatwe do zrobienia.
4.84 z 6 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Marynowanie: 15 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Indyjska, Marokańska
Przepis na: curry dyniowe, curry z dyni, curry z dynią
Liczba porcji: 3 osoby
Kalorie: 494kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso i marynata

  • 400 g piersi z kurczaka (pokrojona w kostkę; można zastąpić 250 g tofu)
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżki kuminu lub zwykłego kminku mielonego
  • ¼ łyżki suszonej kolendry
  • ¼ łyżki cynamonu
  • łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
  • sól, pieprz

Sos

  • 500 g dyni piżmowej lub hokkaido (bez nasion, obrana, pokrojona w kostkę)
  • 250 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula (połowa drobno posiekana, połowa pokrojona w półksiężyce)
  • 1 pomidor (bez nasion, pokrojony w kostkę lub ½ szklanki soku pomidorowego 100%)
  • 2 cm korzenia imbiru (obrany, drobno posiekany)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżki kuminu lub zwykłego kminku mielonego
  • ¼ łyżki kolendry
  • ¼ łyżki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżki octu winnego
  • 1 garść żurawiny lub suszonych wiśni (nieduża)
  • łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • 50 g sera feta (opcjonalnie; pokrojony w kostkę)
  • ½ czerwonej cebuli (drobno pokrojona)
  • ½ sparzonej cytryny (tylko skórka starta z wierzchu, bez miąższu)
  • świeża mięta
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego lub gęstego mleka kokosowego

Dodatkowo

  • ugotowany kuskus lub ryż

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak zrobić domowy jogurt naturalny

Jak zrobić

  • Mięso lub tofu mieszam ze składnikami marynaty i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 15 minut.
  • Dynię gotuję przez 5 minut w wywarze.
  • Szybko obsmażam kurczaka lub tofu w woku, po ok. 2 minuty z każdej strony. Odcedzam, odkładam do miseczki.
  • Dodaję do woka pozostałą oliwę i szklę cebulę.
  • Dokładam pomidor, imbir i czosnek oraz przyprawy, zagotowuję.
  • Dodaję wywar z dynią, indyka, żurawinę, miód i ocet. Gotuję przez 5 minut.
  • Serwuję danie z kuskusem/ryżem oraz jogurtem/mlekiem kokosowym, posypane cebulą wymieszaną ze skórką z cytryny oraz miętą i fetą.

Wartości odżywcze

Serving: 350g | Kalorie: 494kcal (25%) | Carbohydrates: 45g (15%) | Białko: 35g (70%) | Fat: 21g (32%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 92mg (31%) | Sód: 825mg (36%) | Potas: 1150mg (33%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 22g (24%) | Witamina A: 18375IU (368%) | Witamina C: 46mg (56%) | Wapń: 260mg (26%) | Żelazo: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, jak wyszło Wam dyniowe curry i na którą wersję się zdecydowaliście. Czekam na komentarze – dajcie znać, jak smakowało!

Zobacz komentarze (0)
4.84 from 6 votes (6 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom