Cieszą się popularnością w Polsce od kilku lat i warto docenić je za łagodny, lekko słodki smak oraz uniwersalność: można ugotować, upiec, zmiksować na puree, pokrojone w kostkę dodać do sałatki, wykorzystać jako bazę do ciasta… U mnie dziś za to zupa z batatów, kremowa i doprawiona korzennymi przyprawami. Kolejne danie na jesienno-zimowy czas, kiedy mam potrzebę się rozgrzać i nacieszyć oko pięknymi kolorami, które mam na talerzu.
Zobacz też: Więcej przepisów na bataty
Zupa z batatów jest bardzo prosta do zrobienia i kilkuskładnikowa. Polecam zawsze mieć zapas wywaru warzywnego w lodówce lub zamrażalniku: wystarczy wtedy ugotować w nim wszystkie składniki, choć cebulę, czosnek i imbir oraz korzenne przyprawy warto wcześniej zeszklić na oliwie lub klarowanym maśle. To wydobędzie pełnię ich smaku, a po dodaniu batatów i papryki wystarczy gotowanie i zmiksowanie na krem.
Zupa z batatów z kolendrą i orzechami nerkowcami
Zupa z batata może być udekorowana na wiele sposobów. Najprościej zrobić na niej białe kleksy z mleka kokosowego lub śmietanki i posypać lekko uprażonymi nerkowcami. Polecam jednak dorzucić plasterki limonki lub pomarańczy, albo pomidory i posypać świeżo siekaną kolendrą. Będzie piękny kontrast kolorów!
To bardzo pożywna, rozgrzewająca i łatwa do zrobienia kremowa zupa z batatami, która pięknie wygląda, cudownie pachnie i świetnie smakuje.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zupa z batatami
- 2 bataty (obrane, pokrojone w grubą kostkę)
- 1 marchewka (duża, pokrojona w grube plastry)
- 1 cebula (duża; pokrojona w półksiężyce)
- 3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 750 ml wywaru warzywnego
- 1 pomarańcza (tylko wyciśnięty sok)
- 3 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry (1 łyżeczkę czerwonej pasty curry można zastąpić ½ łyżeczki chili)
- 1 łyżka imbiru (świeży, obrany i starty na tarce lub drobno posiekany)
- 1 łyżka mieszanki przypraw: cynamonu, kardamonu, anyżu, gałki muszkatołowej
- kilka listków kaffiru
- 1 łyżka oleju sezamowego (lub oliwy z oliwek extra vergine)
- sól, pieprz
Do dekoracji
- 4 łyżki kolendry (świeża, posiekana)
- 1 garść orzechów nerkowców (delikatnie uprażone na suchej patelni)
- 4 pomidorki koktajlowe (pokrojone na plasterki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Delikatnie posoloną cebulę, czosnek, imbir, pastę curry i mieszankę korzennych przypraw szklę na oleju, na niewielkim ogniu, w dużym garnku.
- Dolewam wywar wymieszany z masłem orzechowym i wrzucam listki kaffiru, bataty oraz surową marchewkę. Doprawiam szczyptą soli.
- Zagotowuję. Zmniejszam ogień, żeby zupa delikatnie pyrkała i gotuję pod przykryciem przez 15-20 minut, do miękkości ziemniaków i marchewki.
- Wyjmuję listki i blenduję zupę na krem (w razie potrzeby konsystencję można regulować, dodając więcej wywaru lub np. mleka kokosowego). Doprawiam sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem.
- Przelewam zupę do talerzy i dekoruję pomidorami, orzechami i kolendrą.
Wartości odżywcze
Napiszcie mi koniecznie, czy zupa z batatów przypadła Wam do gustu. Ciekawa jestem, czy też uważacie, że połączenie korzennych przypraw, kwaskowatego smaku soku z pomarańczy i słodkich ziemniaków z marchewką to jest to!