Marcepan to plastyczna masa wykorzystywana do rzeźbienia dekoracji cukierniczych lub jako składnik deserów i ciast. Można kupić gotowy marcepan w sklepie, ale posiadając blender, warto pokusić się o jego przygotowanie w domu. Będzie tańszy, a oprócz tego bez niepotrzebnych dodatków. Co więcej, zamiast kupować spore porcje, można przygotować sobie taką ilość, jaka jest akurat potrzebna. Wystarczą trzy składniki: blanszowane i zmielone migdały, do tego cukier puder i ekstrakt migdałowy. Jeszcze odrobina wody lub innego płynu, np. białko jajka. Oto domowy przepis jak zrobić marcepan.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Marcepan bez jajek czy z jajkami?
W wersji „zaawansowanej” do przepisu na marcepan dochodzi piana z białek, dzięki której masa nabiera odrobinę lżejszej konsystencji i lepszej plastyczności. Białka powinny być ubite delikatnie, do płynnej i spienionej konsystencji. To nie ma być sztywna piana!
Dlaczego warto i jak zrobić domowy?
Po pierwsze: jest tańszy od sklepowego. Po drugie: ma sprawdzony skład. Naturalne migdały lub orzechy i aromaty, brak konserwantów. Dysponując dobrym blenderem lub malakserem, można przygotować go w kilkanaście minut. A bez dobrego blendera? Wystarczy kupić gotową mąkę migdałową, byle bez dodatku cukru. Średniej jakości urządzenie poradzi sobie z jej zmieleniem na pastę po dosypaniu cukru pudru.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 350 g migdałów bez skórki (można kupić gotowe, blanszowane lub blanszować samodzielnie; muszą mieć temperaturę pokojową; można zastąpić nerkowcami lub innymi blanszowanymi orzechami: pekan, makadamia, laskowe; uda się także z wiórków kokosowych zmielonych na mąkę i drobno mielonych orzeszków ziemnych niesolonych)
- 350 g cukru pudru (dobrze, gdy zawiera środek przeciwzbrylający; do domowego cukru pudru można dodać pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej)
- 2 łyżki wody (można zastąpić syropem kukurydzianym lub z agawy, zwłaszcza jeśli marcepan ma być przechowywany dłużej niż 10 dni w lodówce; zamiast wody świetnie sprawdzi się też białko ubite na płynną pianę (jajko wcześniej trzeba wyparzyć))
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (najlepszy będzie naturalny ekstrakt; można zastąpić ekstraktem z wanilii lub spożywczą wodą różaną)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Marcepan przygotowany z delikatnie uprażonej mąki migdałowej będzie miał bardziej intensywny, żółty kolor. Jeśli ma być później zabarwiony barwnikiem spożywczym, lepiej nie prażyć mąki i przygotować jaśniejszą masę.
- Domowy marcepan można przechowywać przez kilka tygodni w lodówce, szczelnie zawinięty i odpowietrzony w woreczku.
Jak zrobić
- Migały mielę w blenderze wysokoobrotowym lub malakserze na mąkę. To bardzo ważne, żeby nie pozostały w nich grudki: im lepiej zmielone, tym gładszy i łatwiejszy do formowania marcepan.
- Krok opcjonalny: delikatnie prażę mąkę migdałową na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce. Ma minimalnie ściemnieć, ale nie może być mocno zrumieniona! Po uprażeniu trzeba ją od razu zdjąć z patelni i zostawić w misce do schłodzenia do temperatury pokojowej.
- Mąkę z migdałów i cukier puder mielę w blenderze wysokoobrotowym lub malakserze, a gdy składniki zaczną się łączyć w większe grudki, powoli dolewam, cienką strużką, połowę wody wymieszaną z całym ekstraktem migdałowym.
- Miksuję do momentu wchłonięcia całej wody przez masę. Sprawdzam, czy da się z niej ulepić kulki.Jeśli masa jest za sucha, przekładam z blendera do miski i wlewam połowę pozostałej wody. Mieszam dokładnie za pomocą łyżki i ponownie sprawdzam, czy da się z niej ulepić kulki.Powtarzam dodawanie wody do momentu uzyskania odpowiedniej lepkości masy.
- Wyrabiam masę dłońmi na stolnicy przez 30 sekund (zbyt długie wyrabianie spowoduje wytrącenie oleju z migdałów). Od razu wykorzystuję do przygotowania dekoracji lub słodkości, albo szczelnie zawijam w woreczek plastikowy (usuwam bąbelki powietrza) i przechowuję w lodówce.
Wartości odżywcze
Marcepan do ciast, ciasteczek i dekoracji
Z marcepanu można rzeźbić piękne dekoracje! Nadaje się do barwienia barwnikiem spożywczym i formowania drobnych elementów oraz wałkowania jak lukier plastyczny. Służy też świetnie jako baza do wypieku ciast i ciasteczek. Moje ciasto choinka było udekorowane właśnie marcepanem.
Dajcie znać w komentarzach, z czego przygotowaliście swoje masy marcepanowe oraz jak wyszły i do czego je wykorzystaliście :). Bardzo jestem ciekawa!
Uwielbiam marcepan, więc muszę spróbować smaku tego domowego 🙂