fbpx
Czytasz właśnie
Sernik z burakami

Sernik z burakami

Sernik z burakami

Sernik z burakami to nietypowe ciasto w naturalnie różowym kolorze. Na kruchym spodzie z ciasteczek, polany polewą czekoladową, a potem udekorowany świeżymi malinami oraz miętą. Cieszy oko, prawda? Nie obawiajcie się jednak o jego smak! Buraki nie są wyczuwalne, a całość pozostaje wyjątkowo kremowa dzięki mascarpone. Polecam spróbować upiec taki sernik buraczany, zwłaszcza wczesną jesienią, jeszcze w końcówce sezonu na maliny. Zobaczcie jak zrobić sernik z buraków krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Przygotowywałam przez wszystkie lata prowadzenia bloga wiele serników. Upiekłam również tort red velvet barwiony burakami. Potem był także sernik red velvet. A teraz pora na sernik z burakami. Słodki w smaku, z czekoladą. Przełamany delikatnie kwaskowatymi malinami. Podobny odcień ciasta można byłoby uzyskać dzięki dodatkowi malin do masy, jednak burak barwi ją intensywniej. Najpierw zmiksowany w blenderze, później zneutralizowany sokiem z cytryny dodanej do sera. Spróbujcie!

Sernik z burakami - przepis

Sernik z burakami

Różowy sernik z burakami z polewą czekoladową i malinami do dekoracji. Ciasto o delikatnym smaku, bez wyczuwalnego smaku buraczków.
4.67 z 3 ocen
Przygotowanie: 20 minuty
Gotowanie: 1 godzina 20 minuty
Chłodzenie: 3 godziny
Razem: 4 godziny 40 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik buraczany, sernik z burakami
Liczba porcji: 12
Kalorie: 281kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru (polecam zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 1⅓ łyżki gorzkiego kakao (w diecie bezglutenowej należy sprawdzić, czy kakao nie zawiera śladowych ilości glutenu)
  • 2⅔ łyżki mąki (pszenna typ 400-450 dla najlepszego efektu wyrośnięcia lub orkiszowa typ 630 dla niższego indeksu glikemicznego; można zastąpić mąką bezglutenową)
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowo-buraczana

  • 500 g twarogu (zmielony dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach)
  • 2 buraki (średnie; obrane i zmiksowane w blenderze)
  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 150 g masła (¾ kostki)
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła lub śmietanki kremówki

Do dekoracji

  • 1 garść malin
  • świeża mięta
  • 4 łyżki migdałów w płatkach lub słupkach

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Biszkopt czekoladowy ekspresowy bezglutenowy - można upiec z wykorzystaniem mąki bezglutenowej - mieszanki uniwersalnej lub mąki orzechowej, migdałowej czy amarantusowej.
  2. Sernik idealny - porady co zrobić, żeby nie pękał, nie opadał i miał piękną konsystencję.

Jak zrobić

Spód

  • Mąkę przesiewam z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Jajka z cukrem ucieram na najwyższych obrotach miksera aż do spienienia.
  • Dosypuję mąkę z proszkiem i kakao i mieszam za pomocą widelca, aż do uzyskania dość gęstej, ale lejącej masy bez grudek.
  • Przelewam masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiam ciasto do lekko podgrzanego piekarnika nastawionego na temperaturę 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół; można nastawić piekarnik w momencie rozpoczęcia przygotowania biszkoptu). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C. Piekę przez ok. 20 minut, bez otwierania drzwiczek w czasie pieczenia.
    Na 5 minut przed końcem pieczenia można uchylić drzwiczki i sprawdzić drewnianym patyczkiem wbitym w środek ciasta, czy masa jest całkowicie upieczona. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5 minutach.
  • Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, w temperaturze pokojowej, na kratce, żeby od spodu do tortownicy miało dostęp powietrze.

Masa serowa

  • W czasie gdy biszkopt się piecze, przygotowuję masę serową. Ucieram masło z cukrem na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem.
  • Dodaję stopniowo buraki i twaróg, miksując na niedużych obrotach.
  • Wbijam po 1 żółtku, rozmiksowując dokładnie na niedużych obrotach przed dodaniem kolejnego żółtka. Na koniec dolewam sok z cytryny i ekstrakt z wanilii.
  • Dosypuję mąkę ziemniaczaną i miksuję jeszcze chwilę.
  • Ubijam białka na pianę o miękkich czubkach. Dodaję połowę piany do masy serowej i delikatnie, ostrożnie mieszam.
  • Dodaję pozostałą pianę i znów ostrożnie mieszam całość.
  • Przelewam masę na upieczony spód.
  • Wstawiam sernik buraczany do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra+dół) na 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 150 °C i piekę jeszcze przez 60 minut.
  • Wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.

Polewa

  • Czekoladę rozpuszczam z masłem/śmietanką w kąpieli wodnej.
  • Polewam wierzch sernika i czekam, aż polewa zacznie tężeć. Dekoruję migdałami i malinami oraz miętą. 
  • Odstawiam sernik do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Wartości odżywcze

Serving: 135g | Kalorie: 281kcal (14%) | Carbohydrates: 26g (9%) | Białko: 7g (14%) | Fat: 17g (26%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Tłuszcze trans: 1g | Cholesterol: 40mg (13%) | Sód: 242mg (11%) | Potas: 219mg (6%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 21g (23%) | Witamina A: 453IU (9%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 1mg (5%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Witamina C: 5mg (6%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 2µg (2%) | Wapń: 71mg (7%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 32mg (8%) | Phosphorus: 136mg (14%) | Selenium: 6µg (9%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik z burakami - przepis
Sernik z burakami – przepis

Po przekrojeniu różowy kolor prezentuje się w pełni :).

Zobacz też
Makaron z burakami

Przepis na sernik z burakami
Przepis na sernik z burakami

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam i smakował sernik z buraków. Bardzo jestem ciekawa! Może udekorowaliście go w trochę inny sposób?

Zobacz komentarze (0)
4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom