Oto bajaderka – przepis na ciasto z odzysku czyli „przegląd tygodnia” i wspomnienie lat osiemdziesiątych, kiedy wielu z nas uwielbiało sklepowe bajaderki. Przygotowuje się ją z resztek ciast, choć można też specjalnie upiec kruche ciasto, a następnie rozkruszyć je w misce. Zobaczcie jak zrobić bajaderkę krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Ciasto bajaderka może być przygotowane na dwa sposoby. Jako typowy „gnieciuch” w kulkach z polewą czekoladową, obtoczonych w wiórkach kokosowych lub mielonych orzechach – to pierwsza metoda. Druga – jako rozłożony na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia placek. Po prostu opcjonalnie można wcześniej upiec na blaszce kruche ciasto, na które potem nakłada się masę bajaderkową, polewając całość polewą i posypując bakaliami).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 500 g kawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, muffinów (około; bez kremów, żelatyny, owoców)
- 5 łyżek mleka
- 5 łyżek cukru (około; można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem dla mniejszej liczby kalorii i niższego indeksu glikemicznego)
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki gorzkiego kakao (około)
- 150 g kwaskowatego, gęstego dżemu (około; np. malinowego lub truskawkowego)
- 1 łyżka rumu
- 50-100 g płatków migdałów lub wiórków kokosowych
- 1 garść rodzynek (opcjonalnie)
Do obtoczenia/polania i posypania
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe i/lub mielone orzechy włoskie
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Kruche ciasto - przepis
- Polewa czekoladowa - przepis
- Przepis na dżem malinowy, dżem truskawkowy i powidła śliwkowe
Jak zrobić
- Ciasta rozkruszamy w wysokiej misce (niektóre kawałki mogą, ale nie muszą zostać odrobinę większe). Można zmiksować kawałki ciasta w blenderze.
- Mleko, cukier i kakao rozpuszczamy na niewielkim ogniu, dokładnie mieszając i rozcierając ewentualne grudki, następnie studzimy. Jeśli ciasta wykorzystane do przygotowania bajaderki były bardzo słodkie, można zmniejszyć ilość dodawanego cukru, a nawet całkowicie z niego zrezygnować. Analogicznie: zmniejszamy ilość dosypywanego kakao, jeśli do bajaderki dodajemy czekoladowe ciasto.
- Wszystkie składniki ciasta mieszamy dokładnie w misce na gęstą masę.
- Z masy formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach włoskich.
- Można też wyłożyć ciastem dno formy do pieczenia o boku ok. 20 cm (najlepiej wcześniej wyścielić dno foremki papierem do pieczenia lub folią aluminiową), a następnie polać polewą i posypać wiórkami lub orzechami.
- Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Wartości odżywcze
Bardzo lubię takie przepisy, które zapobiegają marnowaniu jedzenia. Choć staram się dobrze rozplanować liczbę wypieków, czasem i tak coś zostanie. Dlatego polecam przepis na bajaderkę. Co ciekawe, zawsze będzie odrobinę inna od poprzedniej :).
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wasze bajaderki. Przygotowaliście kulki, czy placek na blaszce? Napiszcie, z jakich ciast gnietliście!
Nawet u Pani znajduję ten powielany od dziesiątek lat przepis ;/ Ten rum w bajaderkach , czyli zaszlość z ubogich lat 80-tych. Odwagi do zmian! Zachecam do fantazjowania. Do bajaderek warto upiec kruche ciasto, takie klasyczne: maka, masło, cukier, dzieki temu, ze to nie resztki nie trzeba ładować aromatów, rumów, bo bronią się swieżością.
Nie bać się eksperymentować ze skladem: budyń, mielone orzechy, mus cytrynowy czy z pomarańczy, spróbować pikantnych bajaderek piernikowych itd.
Zachęcam
Nie widzę nic złego w rumie w bajaderkach, a odwagi do eksperymentowania mi nie brakuje. Tylko potem z reguły słyszę, że zrobiłam nieprawdziwą bajaderkę, nieprawdziwą roladę śląską i zagotowałam nieprawdziwą wodę na nieprawdziwym gazie ;).
poprostu niebo w gebie!!!!!!!!
mam do ciebie taką proźbę zrób przepis na markizy ale nadzienie ze suchego mleka
[..YouTube..] mam do ciebie taką proźbę zrób przepis na markizy ale nadzienie ze suchego mleka
[..YouTube..] mam do ciebie taką proźbę zrób przepis na markizy ale nadzienie ze suchego mleka
Jak patrze na Twoje przepisy, jakość wykonania filmów a tym bardziej zdjęć, muszę przyznać że musisz niedługo wydać książkę z przepisami, ja na pewno taką zakupie 🙂
bo to naprawdę awaryjne ciasto i za każdym razem może mieć inny smak :).
[..YouTube..] bo to naprawdę awaryjne ciasto i za każdym razem może mieć inny smak :).
Wczoraj mi ten przepis spadł z nieba, po tym jak z piekarnika wyciągnęłam cudownego zakalca 😉 Ale bajaderki wyszły pyszne i nikt się nie połapał, że są zakalcowego pochodzenia 😉 Pozdrawiam!
dzięki za pomoc, tak właśnie zrobię i oby nie trafił się ktoś kto ma domyślnie wyłączone adnotacje :).
pechowa bajaderka.. nie wgrywaj od nowa, tylko zaznacz pomyłkę jako adnotację. własnie zrobiłam ciacho i jest pyszne! a to najważniejsze! 🙂 nie denerwuj się takimi drobiazgami 🙂
Jezu, ten film mnie wykończy, już drugi raz go muszę wgrać od nowa 🙁
[..YouTube..] Wczoraj mi ten przepis spadł z nieba, po tym jak z piekarnika wyciągnęłam cudownego zakalca 😉 Ale bajaderki wyszły pyszne i nikt się nie połapał, że są zakalcowego pochodzenia 😉 Pozdrawiam!
[..YouTube..] dzięki za pomoc, tak właśnie zrobię i oby nie trafił się ktoś kto ma domyślnie wyłączone adnotacje :).
pytam o masło o którym mowa w 1:00 🙂
[..YouTube..] pechowa bajaderka.. nie wgrywaj od nowa, tylko zaznacz pomyłkę jako adnotację. własnie zrobiłam ciacho i jest pyszne! a to najważniejsze! 🙂 nie denerwuj się takimi drobiazgami 🙂
Masło jest razem z czekoladą wymienione jako polewa czekoladowa, bo robię osobny film z przepisem na nią :). Proporcja ok. 100 g masła na 1 tabliczkę gorzkiej czekolady, w zależności od tego jak gęsta ma być polewa.
[..YouTube..] Jezu, ten film mnie wykończy, już drugi raz go muszę wgrać od nowa 🙁
ile masła? ;> nie ma go w ogóle wymienionego w składnikach na stronie, a tu pojawia się w rondlu…
Nie wiem skąd jest ta patera, to prawdopodobnie rodzinny relikt z czasów PRL :). Ale dostać taką teraz i nie zapłacić jak za zboże ciężko :).
[..YouTube..] pytam o masło o którym mowa w 1:00 🙂
jaka piękna patera, skąd jest? przepis musze wypróbowac, bo uwielbiam bajaderki!
[..YouTube..] Masło jest razem z czekoladą wymienione jako polewa czekoladowa, bo robię osobny film z przepisem na nią :). Proporcja ok. 100 g masła na 1 tabliczkę gorzkiej czekolady, w zależności od tego jak gęsta ma być polewa.
[..YouTube..] ile masła? ;> nie ma go w ogóle wymienionego w składnikach na stronie, a tu pojawia się w rondlu…
[..YouTube..] Nie wiem skąd jest ta patera, to prawdopodobnie rodzinny relikt z czasów PRL :). Ale dostać taką teraz i nie zapłacić jak za zboże ciężko :).
[..YouTube..] jaka piękna patera, skąd jest? przepis musze wypróbowac, bo uwielbiam bajaderki!
to były muffiny
[..YouTube..] to były muffiny
U nas, w Krakowie, to się nazywa „ziemniaczki”.
ech, dalej pozostają smakiem nr 1 z dzieciństwa, chociaż te które pamiętam nie wyglądały tak „kolorowo” jak tutaj prezentowane
to ciasto co kruszyłaś to były SKONSY?
[..YouTube..] to ciasto co kruszyłaś to były SKONSY?
A ja mam takie pytanie – czy mogłabyś zrobić taką wersję do druku w przepisach?Klika się na „drukuj” i pojawia sie od razu wersja do druku. to znacznie wszystko ułatwia widzom.:)
zapomniałaś o maśle 😀
niestety, okazało się, że zapomniałam o kakao. Ale na blogu na szczęście komentarz zdążył się zaimportować i nie zniknął :).
Super! Twoje przpisy zawsze sie mi podobaja. Kiedy tak wlasnie ogladalam ten filmik a ty szybko dyktowalas co trzeba zrobic skojarzylas mi sie z teleexpresem. Nie wiem czemu ale chyba dlatego bo tam tez szybko opowiadaja co i jak przy krotkich filmikach hehe. :))
I jeszcze raz – jak bajaderka to tylko z powidłami śliwkowymi 😉
Jeszcze raz wrzuciłaś filmik i niestety mój komentarz zniknął:(( Ale powtórzę – kocham bajaderki!!:)))
Pychota .
Na pewno spróbuję 🙂
[..YouTube..] niestety, okazało się, że zapomniałam o kakao. Ale na blogu na szczęście komentarz zdążył się zaimportować i nie zniknął :).
[..YouTube..] Super! Twoje przpisy zawsze sie mi podobaja. Kiedy tak wlasnie ogladalam ten filmik a ty szybko dyktowalas co trzeba zrobic skojarzylas mi sie z teleexpresem. Nie wiem czemu ale chyba dlatego bo tam tez szybko opowiadaja co i jak przy krotkich filmikach hehe. :))
[..YouTube..] I jeszcze raz – jak bajaderka to tylko z powidłami śliwkowymi 😉
[..YouTube..] Jeszcze raz wrzuciłaś filmik i niestety mój komentarz zniknął:(( Ale powtórzę – kocham bajaderki!!:)))
[..YouTube..] Pychota .
Na pewno spróbuję 🙂
Zapodziało się kakao w przepisie 🙂
Faktycznie, już dodaję i, co gorsza, w filmie też go nie było, ale zaraz będzie :). Dzięki!
Kocham bajaderki, tylko że moja mama robi to jako ciasto, a nie ciastka :p.
Wszystko, co przemielone, niesie ze sobą takie ryzyko. W latach ’70 moja babcia przegryzła na pół czekoladkę z nadzieniem, a w środku była ptasia łapka z pazurkami. Ciekawe co się trafiło innym ludziom w ich czekoladkach ;).
[..YouTube..] @Canditti Taka domowa to co innego, wiadomo :). Nawet swój dżem malinowy domowej roboty do niej włożyłam :).
[..YouTube..] Jejku ślinka cieknie!:P Tak kocham bajaderki, jadłam mnóstwo jako dziecko, ale jak się dowiedziałam co tam jest, co robia w cukierniach czasami to przestałam je jeść… Dzięki Tobie znowu mogę je jeść!Koniecznie muszę zrobić.:)) Dziękuję!:)
ooooo moje ulubbione ciastko!!!
[..YouTube..] Muszę wypróbować, bo uwielbiam bajaderki! Dziękuję za przepis:)
Ziemniaczki!!! 😉
uwielbiam!
Bajaderki byly w sklepiku na dole, jak bylam gowniarz… Matka mi zabronila tego kupowac, spozywac i wogole patrzec w tamta strone. Fakt, ze w koncu lat osiemdziesiatych w takiej bajaderce bylo WSZYSTKO – od starego biszkopta po zjelczale wiorki kokosowe, calosc sklejona wyrobem czekoladopodobnym… A ja i tak je pozeralam na tony, jak matka nie patrzyla, hihi. 🙂
przepis znam, ale nadal jest to dla mnie trochę za dużo „zachodu” 😉 ostatnio taki patent wymyśliłam, że takie nieudane muffiny połamałam na mniejsze i większe kawałki, wrzuciłam do niewielkiej miski i zalałam budyniem śmietankowym. po zastygnięciu wyszło całkiem niezłe „ciasto”. i prościej się chyba nie da! 😉
Super! Faktycznie czasem nie wiem co zrobic z muffinami jak zostaja 🙂 dziekuje za przepis
[..YouTube..] jak bajaderka to tylko z powidłami śliwkowymi 🙂