W moim domu pasztet jadło się z reguły jako dodatek do chleba na śniadanie albo kolację, a czasem, z okazji imienin lub innych uroczystości, mama serwowała go na półmisku, pokrojonego w plastry. Nigdy nie znaliśmy smacznego dodatku do pasztetu, jakim jest konfitura z czerwonej cebuli, delikatnie słodka, z dodatkiem octu balsamicznego. Wszystkie te składniki, kiedyś rzadko spotykane, dziś są łatwo dostępne w supermarkecie, a nawet w osiedlowych sklepach. Warto przygotować tę konfiturę i razem ze świeżymi ziołami użyć jej jako apetycznej dekoracji do pasztetu.
Zobacz też: Przepisy na smaczny pasztet
Najsmaczniejsza konfitura z czerwonej cebuli wyjdzie, kiedy usmażymy ją na klarowanym maśle, pod warunkiem, że planujemy podać ją od razu i zjeść w całości. Taką, którą planujemy przechowywać w lodówce, lepiej przygotować na oliwie z oliwek extra vergine, która po schłodzeniu nie zmieni swojej konsystencji. Oprócz podstawowego zestawu składników, można spróbować dodać odrobinę czosnku albo suszonych ziół i sprawdzić, w jakiej wersji konfitura z czerwonej cebuli podbije nasze serca :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 duża, czerwona cebula (lub 2 średnie; pokrojona w talarki, półksiężyce lub nieco drobniej)
- 2 łyżki octu balsamicznego lub sosu balsamico
- 2-3 łyżki oliwy
- 4 łyżki cukru (około; można zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym, ale jest to cukier, który nie ulega karmelizacji, więc konsystencja, kolor i smak konfitury będą odrobinę inne)
- ½ łyżeczki soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Cebulę doprawioną solą, cukrem i octem lub balsamico szklę na niewielkim ogniu, następnie duszę pod przykryciem do miękkości. Ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć, według własnych upodobań.
- Miękką cebulę odkrywam i na delikatnie zwiększonym ogniu redukuję sos przez kilka minut.
- Przekładam do słoika. Można podać schłodzoną konfiturę jako dodatek do pasztetu, kanapek lub sałatek. Najlepiej przechowywać ją w lodówce w zakręconym słoiczku – może tam stać do 7 dni.
Czy to, że konfitura jest lekko gorzkawa oznacza, że coś poszło nie tak? Nie przypaliłem cebuli, więc nie wiem skąd ten posmak. Dziękuję za odpowiedź.
Może z tłuszczu (niektóre oleje są gorzkie), albo cebula taka po prostu była?
Lubię oglądać Twoje filmy ze względu na dbałość o szczegóły od strony „technicznej”. A tak na serio :), to przede wszystkim ze względów wizualnych (można czytać w cudzysłowie) :D.
[..YouTube..] Lubię oglądać Twoje filmy ze względu na dbałość o szczegóły od strony „technicznej”. A tak na serio :), to przede wszystkim ze względów wizualnych (można czytać w cudzysłowie) :D.
[..YouTube..] Lubię oglądać Twoje filmy ze względu na dbałość o szczegóły od strony „technicznej”. A tak na serio :), to przede wszystkim ze względów wizualnych (można czytać w cudzysłowie) :D.
a ja już robiłam kilkakrotnie , najlepsze proporcje pól na pól z cukre np pół kg cebuli i pół kg cukru, duż soku z cytryny oraz rozmaryn dobrze sie komponuje. Ja uwielbiam z grillowanym oscypkiem i w innych wariacjach wspomniachy tu oczywiście też
A ja jeszcze nie robiłam… No, to będzie na Wielkanoc 🙂
uwielbiam ją! mam z nią ten sam problem… część znika z garnka w niewyjaśnionych okolicznościach 😉
bardzo interesujacy dodatek. nie probowalam nigdy robic tego z czerwonej cebuli,ale z bialej, do ktorej dodaje pod koniec smazenia lyzke miodu i sosu sojowego. ma lekko slodkawy karmelowy smak… w rodzinie lubimy serwowac to z pieczenia.
Brzmi bardzo ciekawie :). Fajne są takie dodatki, proste do przygotowania, a jednocześnie mogą bardzo podkreślić/odmienić smak standardowych dań.
Fiufiufiu, ta Twoja to faktycznie pełen wypas :).
[..YouTube..] Fiufiufiu, ta Twoja to faktycznie pełen wypas :).
Zdecydowanie brakuje mi tutaj czerwonego wina oraz granulowanego czosnku. Do tego przepisu najlepiej sprawdza się brązowy cukier. Moja wersja jest bardziej pracochłonna i różni się składnikami. Jeżeli ktoś robi konfiturę pierwszy raz, polecam Twoją wersję – bo jest łatwiejsza i na pewno wyjdzie!
[..YouTube..] Zdecydowanie brakuje mi tutaj czerwonego wina oraz granulowanego czosnku. Do tego przepisu najlepiej sprawdza się brązowy cukier. Moja wersja jest bardziej pracochłonna i różni się składnikami. Jeżeli ktoś robi konfiturę pierwszy raz, polecam Twoją wersję – bo jest łatwiejsza i na pewno wyjdzie!