Można je zrobić na wiele sposobów i tylko od Was zależy, jakie przyprawy i zioła posmakują Wam najbardziej. Pieczone pieczarki z piekarnika, a w sezonie grillowym spróbujcie owinąć je w folię aluminiową i ugrillować. Są bardzo smaczne i bajecznie proste do zrobienia! Sprawdzą się jako dodatek do mięs czy ryb, a także przekąska imprezowa do podania na ciepło lub zimno. Zabrakło mi czerwonej papryczki chili, którą mogłabym dodatkowo udekorować grzybki. Ale nawet bez niej czosnek, tymianek i sól z pieprzem oraz natka pietruszki to doskonałe dodatki do pieczarek.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski
To tylko kilka składników. Mój podstawowy przepis na pieczone pieczarki to przypiekanie przez 15 minut z termoobiegiem, następnie wyjęcie z piekarnika, obtoczenie w marynacie i kolejnych 15 minut pieczenia. Najprostsza marynata to oliwa, ocet winny, sól z pieprzem i czosnek oraz 1 łyżka suszonych ziół.
Pieczarki pieczone z ziołami
Wykorzystałam suszony tymianek, ale polecam też rozmaryn. Zioła można zastąpić ulubionymi przyprawami, np. kolendrą, kuminem, chili w proszku, a nawet cynamonem… Potem, po upieczeniu, wystarczy posypać upieczone pieczarki czymś zielonym. Klasyka to natka pietruszki. Ale spróbujcie mięty, kolendry, świeżego rozmarynu lub bazylii i zadecydujcie, który dodatek najlepszy!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg pieczarek (umyte, mogą być obrane)
- 4 ząbki czosnku (drobno posiekany; można zastąpić szalotką lub imbirem)
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego (można zastąpić sokiem z cytryny lub limonki)
- 1 łyżka suszonego tymianku, bazylii, oregano lub rozmarynu
- sól, pieprz
- 4 łyżki natki pietruszki (posiekana; można zastąpić innymi zielonymi listkami, np. miętą, bazylią, kolendrą)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Rozgrzewam piekarnik do 180 °C (termoobieg).
- Pieczarki układam na blaszce wyłożonej silikonem lub papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika na 15 minut.
- Czosnek i suszony tymianek mieszam w misce z octem, solą i pieprzem.
- Podpieczone pieczarki wyjmuję z piekarnika i wrzucam do miski z marynatą. Dokładnie przerzucam w misce, żeby równomiernie rozprowadzić marynatę po wszystkich grzybach.
- Z powrotem przekładam pieczarki na blaszkę i wstawiam do piekarnika na kolejnych 15 minut.
- Gotowe upieczone pieczarki posypuję natką pietruszki i serwuję.
Wartości odżywcze
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wasze pieczarki z piekarnika, jestem bardzo ciekawa! Które zestawy przypraw i ziół wybraliście?
Ja lubię bardzo pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Muszę spróbować, jak smakują te w ziołach 🙂
Ooo, a z jakimi dodatkami ta mięsna wersja? Może też zrobię :).