fbpx
Czytasz właśnie
Hummus z buraków

Hummus z buraków

Hummus z buraków

Wariacja na temat klasycznego składu, bo hummus z buraków to w rzeczywistości pasta zmiksowana z ciecierzycą, tahini i smakowymi dodatkami oraz oliwą. Taki hummus buraczany z upieczonych buraków doskonale smakuje i świetnie prezentuje się na stole. Można przełamać jego smak sokiem z pomarańczy i dodać tymianek. Pastę tahini spróbujcie zastąpić ziarnami słonecznika i odrobiną miodu. Zobaczcie jak zrobić humus z burakami krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegańskie

To odrobinę zmodyfikowana receptura na klasyczny hummus, który przecież jest bazą do eksperymentów. Pomyślałam, że połączenie ciecierzycy, pasty tahini oraz czosnku można wzbogacić o pieczone lub gotowane buraki. Nadadzą paście piękny kolor i dorzucą więcej witamin i minerałów. Taki buraczany hummusik można potem wykorzystać klasycznie, do maczania różnych przekąsek lub jako dodatek do gotowanego ryżu, kaszy czy makaronu, a nawet sałatki.

Hummus z burakami

Hummus z buraków

Hummus z buraków czyli świetna pasta z buraków pieczonych zmiksowanych z dodatkiem ciecierzycy, czosnkiem i sokiem z pomarańczy.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 45 minuty
Moczenie ciecierzycy: 1 godzina
Razem: 50 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Arabska
Przepis na: hummus buraczany, hummus z burakami, hummus z buraków
Liczba porcji: 500 g
Kalorie: 41kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki ciecierzycy (ugotowana; ok. 1 szklanka suchej + kilka łyżek wody pozostałej z gotowania)
  • ¼ szklanki pasty tahini (można zastąpić nasionami słonecznika i 1 łyżeczką miodu)
  • 1 pomarańcza (mała; tylko wyciśnięty sok)
  • 2 łyżki oliwy (extra vergine)
  • 2 buraki (średnie; pieczone po pokrojeniu w plasterki przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C, duszone na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub gotowane na parze)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 szczypta chili
  • ½ łyżeczki soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładką masę. W razie potrzeby w trakcie miksowania zeskrobuję z boku kielicha osadzającą się pastę.

Wartości odżywcze

Serving: 1łyżka (20 g) | Kalorie: 41kcal (2%) | Carbohydrates: 3g (1%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 2g (3%) | Sód: 89mg (4%) | Potas: 60mg (2%) | Witamina A: 15IU | Witamina C: 3.4mg (4%) | Wapń: 12mg (1%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pasta buraczana z ciecierzycą o pięknej barwie gotowa! Proponuję podać jako dodatek do chipsów lub pieczywa, które można w nim maczać. A może zaserwujecie jeszcze w inny sposób?

Zobacz też
Pesto z cukinii

Hummus z buraków - przepis
Hummus z buraków – przepis
Hummus z burakami
Hummus z burakami

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakował Wam hummus buraczany. Bardzo jestem ciekawa i czekam na wieści, z których składników go przyrządziliście oraz do czego zaserwowaliście!

Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom