fbpx
Czytasz właśnie
Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Niedzielne popołudnie spędzane z babcią moimi ciociami oznacza spróbowanie wszystkich ciast, a jest to dość duże wyzwanie, bo każda piecze i przywozi coś innego. Jabłecznik cioci Marii, przygotowywany przez ciocię Danutę, smaczny orzechowiec z masą budyniową albo sernik z brzoskwiniami cioci Cecylii, śnieżnobiały, na kruchym spodzie, z pianką i kruszonką.

Zobacz też: Więcej przepisów na serniki

Choć sernik z brzoskwiniami nie jest skomplikowanym ciastem, dla mnie jest to wypiek świąteczny. Aby urozmaicić jego smak, do piany z białek pod koniec ubijania można dodać wiórki kokosowe, a ilość brzoskwiń zwiększać albo zmniejszać według własnych upodobań.

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami, na kruchym cieście, bardzo delikatny, z puszystą pianką i kruszonką. Najlepszy sernik z brzoskwiniami na świecie :).
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 15 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sernik z brzoskwiniami
Liczba porcji: 1 kwadratowa blaszka o boku 23 cm
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kruchy spód

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 5 żółtek

Masa serowa

  • 500 g twarożku sernikowego
  • 100 g masła (½ kostki; stopione, ostudzone)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
  • 1 jajko
  • ⅓-½ szklanki cukru

Pianka

  • 5 białek
  • ½ szklanki cukru pudru

Owoce

  • 1-2 puszki brzoskwiń

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić kruche ciasto
  2. Jak zrobić sernik idealny
  3. Piana z białek – jak ubić

Jak zrobić

  • Masło siekam z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, za pomocą drewnianej łopatki.
  • Do posiekanych składników dodaję żółtka i szybko zagniatam kruche ciasto.
  • ¼ ciasta zamrażam. Pozostałe wykładam na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i gęsto nakłuwam widelcem.
  • Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 °C i zapiekam przez 20 minut na złocisty kolor.
  • Masa sernikowa
  • Twarożek ucieram z cukrem.
  • Cały czas ucierając twarożek, dodaję jajko i miksuję na gładką masę.
  • Do masy, nadal cały czas ucierając, dodaję stopione masło, następnie obniżam obroty miksera i dosypuję mąkę ziemniaczaną.
  • Pianka
  • Białka ubijam na sztywną pianę, następnie, cały czas ubijając, stopniowo dosypuję cukier.
  • Pieczenie ciasta
  • Masę serową przelewam na upieczone ciasto.
  • Na masie serowej wykładam pokrojone w plasterki, odcedzone z syropu brzoskwinie i przykrywam pianą z białek.
  • Na pianę z białek ucieram zamrożone ciasto.
  • Wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 45 minut.
  • Studzę w wyłączonym piekarniku, przy otwartych drzwiczkach.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami
31 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom