Odpowiednie proporcje ryżu i warzyw strączkowych gwarantują lepsze przyswajanie roślinnego białka, dlatego ryż z soczewicą gości od czasu do czasu na moim talerzu. Dziś w bardzo prostej formie, bo to tylko kilka składników. Za to charakteru nadają całości przyprawy. Dobrze mieć w domu dużą kolekcję przypraw! Nawet przy niewielkich zapasach w lodówce, kilkuskładnikowym daniom można nadać charakteru! Zobaczcie jak zrobić ryż z soczewicą krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ szklanki ryżu
- ¼ szklanki soczewicy
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 1 ząbek czosnku (pokrojony w cieniutkie plasterki)
- ½ papryczki chili (pokrojona w drobną kosteczkę)
- 1 duży ziemniak (opcjonalnie; obrany i pokrojony w kostkę)
- 1 mała marchewka (opcjonalnie; pokrojona w kostkę)
- 1 łyżka imbiru (świeży, starty na tarce o drobnych oczkach)
- 1 łyżeczka kolendry
- ½ łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
- ½ łyżeczki kminku rzymskiego
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta cynamonu
- 1½ łyżeczki cukru (można zastąpić syropem z agawy)
- 1 łyżeczka soli
- świeża kolendra (opcjonalnie; posiekana, do dekoracji)
- sok z limonki (do doprawienia; można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Nie wykorzystując ziemniaka i marchewki w przepisie, warto podwoić ilość ryżu i soczewicy, żeby uzyskać odpowiednio dużo porcje :).
- Jak pokroić cebulę
- Jak ugotować soczewicę
- Jak ugotować ryż
Jak zrobić
- Soczewicę wsypuję do garnka, zalewam wodą, zagotowuję.
- Zmniejszam ogień do minimum, dodaję kurkumę i imbir, gotuję pod przykryciem przez 10-15 minut (łamaną soczewicę krócej, w całych ziarnach dłużej).UWAGA: w połowie gotowania trzeba zacząć pilnować, żeby nie przywarła do dna i co kilka minut mieszać.
Na ostatnich 5 minut gotowania można dodać pokrojony ziemniak i marchewkę. - Ryż gotuję w osobnym garnku przez ok. 15 minut, w zależności od rodzaju wykorzystywanego ryżu.
- Cebulę szklę na dużej patelni na oleju.
- Dodaję czosnek, papryczkę chili i przyprawy i posypuję delikatnie solą. Nadal podsmażam na niedużym ogniu, aż czosnek i papryczka zmiękną.
- Dodaję soczewicę i ryż na patelnię. Mieszam dokładnie całość, doprawiam cukrem i sokiem z limonki, następnie przekładam na talerze.
- Potrawę można udekorować posiekaną świeżą kolendrą.