Zupa z groszku zielonego ugotowana i zmiksowana na krem, o cudownej konsystencji. Możecie też przygotować ją na bazie grochu łuskanego, do którego na sam koniec, do miksowania, wystarczy dorzucić świeży szpinak, jarmuż lub natkę pietruszki. Zupa z groszku zielonego pachnie korzennymi przyprawami lub ziołami. Wystarczy wybrać ulubiony zestaw. Pokażę Wam jak zrobić zupę z groszku zielonego. Kto ma ochotę spróbować?
Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiad
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 300 g groszku zielonego (świeży lub mrożony)
- 750 ml wywaru warzywnego
- 1 cebula (duża; pokrojona w półksiężyce)
- 1 ziemniak (duży; obrany i pokrojony w kostkę)
- 3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 2 łyżki masła orzechowego (lub 4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych i nieprażonych)
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka lubczyku (suszony)
- 1 łyżeczka tymianku (suszony)
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny (opcjonalnie; wcześniej wyszorowana i wyparzona)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Wywar warzywny - przepis
Jak zrobić
- Cebulę i czosnek szklę na oliwie.
- Dodaję ziemniak i groszek. Zalewam wywarem. Doprawiam solą i pieprzem, dosypuję suszony lubczyk i tymianek. Zagotowuję.
- Zmniejszam ogień tak, żeby zupa delikatnie bulgotała i gotuję przez ok. 10 minut, do miękkości ziemniaków i groszku.
- Dodaję masło orzechowe, sok i skórkę z cytryny oraz natkę pietruszki.
- Miksuję zupę w blenderze na krem. Od razu serwuję.