Kopytka ze szpinakiem to moja propozycja na wczesną wiosnę. Pyszne, cudownie zielone kopytka szpinakowe przygotowuję z trzech podstawowych składników. Wystarczą ugotowane, mączyste ziemniaki, sparzony i dobrze odciśnięty szpinak oraz mąka. Mało skomplikowane do zrobienia, dość szybkie w przygotowaniu. Spróbujcie podać je nie tylko z masłem lub oliwą i świeżymi ziołami, ale np. z pysznym sosem na bazie śmietanki i sera rokpol lub innego, z zieloną/niebieską pleśnią.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 700 g ziemniaków (sypkie/mączyste; ugotowane, wystudzone; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub dokładnie ugniecione)
- 400 g szpinaku (można zastąpić jarmużem; sparzony, dokładnie odciśnięty i drobniutko posiekany lub zmiksowany w blenderze)
- 100 g mąki (typ 00 czyli taka jak do pizzy lub typ 500-550)
- 1 łyżeczka soli (szczypta do ciasta, reszta do gotowania)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować ziemniaki
- Kopytka ze szpinaku bezglutenowe - zamiast mąki pszennej wykorzystuję uniwersalną mieszankę bezglutenową najlepszą oraz dosypuję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. UWAGA: ciasto na kopytka szpinakowe bez glutenu zagniatam z gorących ziemniaków!
Jak zrobić
- Ziemniaki, mąkę, szpinak i szczyptę soli zagniatam w kulę ciasta.
- Na delikatnie omączonej stolnicy formuję wałki z ciasta, spłaszczam dłońmi.
- Wykrawam kopytka za pomocą noża lub drewnianej łopatki.
- Wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Przykrywam. Gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Odcedzam i serwuję z oliwą i świeżymi ziołami oraz startym serem lub z ulubionym pesto czy innym sosem.