fbpx
Czytasz właśnie
Kopytka ze szpinakiem

Kopytka ze szpinakiem

Kopytka ze szpinakiem

Kopytka ze szpinakiem to moja propozycja na wczesną wiosnę. Pyszne, cudownie zielone kopytka szpinakowe przygotowuję z trzech podstawowych składników. Wystarczą ugotowane, mączyste ziemniaki, sparzony i dobrze odciśnięty szpinak oraz mąka. Mało skomplikowane do zrobienia, dość szybkie w przygotowaniu. Spróbujcie podać je nie tylko z masłem lub oliwą i świeżymi ziołami, ale np. z pysznym sosem na bazie śmietanki i sera rokpol lub innego, z zieloną/niebieską pleśnią.

Kopytka ze szpinakiem

Kopytka ze szpinakiem

Przepis na kopytka ze szpinakiem z dodatkiem mąki pszennej, bez jajek. Pyszne kopytka szpinakowe, które można też zrobić jako bezglutenowe.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 20 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Razem: 1 godzina
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: kopytka ze szpinakiem
Liczba porcji: 60 sztuk (ok.)
Kalorie: 14kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 700 g ziemniaków (sypkie/mączyste; ugotowane, wystudzone; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub dokładnie ugniecione)
  • 400 g szpinaku (można zastąpić jarmużem; sparzony, dokładnie odciśnięty i drobniutko posiekany lub zmiksowany w blenderze)
  • 100 g mąki (typ 00 czyli taka jak do pizzy lub typ 500-550)
  • 1 łyżeczka soli (szczypta do ciasta, reszta do gotowania)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak ugotować ziemniaki
  2. Kopytka ze szpinaku bezglutenowe - zamiast mąki pszennej wykorzystuję uniwersalną mieszankę bezglutenową najlepszą oraz dosypuję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. UWAGA: ciasto na kopytka szpinakowe bez glutenu zagniatam z gorących ziemniaków!

Jak zrobić

  • Ziemniaki, mąkę, szpinak i szczyptę soli zagniatam w kulę ciasta.
  • Na delikatnie omączonej stolnicy formuję wałki z ciasta, spłaszczam dłońmi.
  • Wykrawam kopytka za pomocą noża lub drewnianej łopatki.
  • Wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Przykrywam. Gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Odcedzam i serwuję z oliwą i świeżymi ziołami oraz startym serem lub z ulubionym pesto czy innym sosem.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (20 g) | Kalorie: 14kcal (1%) | Carbohydrates: 2g (1%) | Sód: 7mg | Potas: 87mg (2%) | Witamina A: 625IU (13%) | Witamina C: 3.2mg (4%) | Wapń: 10mg (1%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom