fbpx
Czytasz właśnie
Podpłomyki

Podpłomyki

Podpłomyki

Podpłomyki są pięknym wspomnieniem mojego dzieciństwa. Czas spędzany u babci na wsi i oczekiwanie, kiedy po położeniu na płycie kuchni węglowej kawałków surowego, makaronowego ciasta w końcu będzie można je zjeść. Babcia wykrawała duże prostokąty, które przypiekała z obu stron i podawała nam do przegryzania. Chrupiące, z brązowymi śladami po przypieczeniu, z prószącą się z wierzchu mąką. Przepis na podpłomyki klasyczne jest trochę inny, jednak te babcine były doskonałe i uważam, że koniecznie trzeba o nich wspomnieć.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Dawniej przyrządzano je z ciasta wyrośniętego na zakwasie, które wykładano na dnie pieca chlebowego. W ten sposób sprawdzano, czy piec jest odpowiednio rozgrzany. Ciasto ścinało się i podpiekało, a potem nadawało do zjedzenia.

Przepis na podpłomyki

Można też oczywiście zrobić je bez zakwasu. Wystarczy mieszanka mąki pszennej, wody i soli. Zagniecione ciasto zaparzane, które najpierw leżakowało w folii, jest potem bardzo elastyczne i można formować z niego łatwo placki. Najprościej jest zrobić je na patelni o nieprzywierającej powłoce lub takiej żeliwnej. Tę drugą, ewentualnie, trzeba będzie odrobinę naoliwić.

Podpłomyki

Podpłomyki

Podstawowy przepis na podpłomyki z mąki, wody i soli.
4.56 z 9 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Leżakowanie: 15 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Pieczywo, Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: podpłomyki
Liczba porcji: 5 sztuk (o średnicy ok. 20 cm)
Kalorie: 125kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g mąki (pszenna typ 500-550 lub żytnia typ 500; przesiana)
  • ½ szklanki wody (zagotowana)
  • 1 szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

W trakcie podpiekania na patelni podpłomyki mogą dość mocno wyrosnąć. Spokojnie – po przełożeniu na talerz opadną i można położyć na nich ulubione dodatki: sosy, sery, pieczone, smażone lub surowe warzywa i owoce, mięso lub rybę.

Jak zrobić

  • Mąkę i sól zalewam cienką strużką wrzątku, cały czas mieszając łyżką. Zbieram dokładnie całą mąkę, żeby wszystkie składniki się połączyły. 
  • Zagniatam ręcznie lub w robocie planetarnym, do uzyskania konsystencji elastycznego ciasta, które odrywa się od dłoni.
  • Zawijam ciasto szczelnie w folię i odstawiam na 15-30 minut.
  • Dzielę ciasto na 5 równych części i wałkuję, delikatnie podsypując w razie potrzeby minimalną ilością mąki. Placki powinny mieć średnicę ok. 20 cm (będą się nieco kurczyć po rozwałkowaniu).
  • Każdy placek zaraz po rozwałkowaniu układam na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce lub patelni żeliwnej, ewentualnie na rozgrzanej płycie. Podpiekam z obu stron tak, żeby na powierzchni utworzyły się większe, brązowe plamki.

Wartości odżywcze

Kalorie: 125kcal (6%) | Carbohydrates: 23g (8%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 1g (2%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 25mg (1%) | Potas: 32mg (1%) | Wapń: 5mg (1%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Są doskonałą bazą do przygotowywania śniadań lub kolacji, a także imprezowych przekąsek. Świetnie sprawdzi się na nich praktycznie każdy dodatek. Dawniej serwowano je ze śmietaną, dziś można polać je również jogurtem. To najprostszy sposób ich podania. Twarożek, pasta z warzyw, pesto czy hummus lub guacamole – naprawdę posmakują świetnie ze wszystkim!

Podpłomyki - przepis
Podpłomyki – przepis
Przepis na podpłomyki
Przepis na podpłomyki
Zobacz komentarze (0)
4.56 from 9 votes (9 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom