Zasmażana młoda kapusta mojej mamy jest najlepsza. Delikatna, lekko słodka w smaku. Koniecznie z koperkiem, bez niego nie ma tego pysznego, letniego dodatku do młodych ziemniaków i sadzonego jajka! Zobaczcie jak zrobić młodą kapustę zasmażaną krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze młode ziemniaki na obiad
Młoda kapustka nadaje się do przygotowania bez konieczności gotowania. Wystarczy dusić ją po podsmażeniu. Można jednak wcześniej gotować, byle nie za długo. Młode listki są delikatniejsze i szybciej stają się miękkie pod wpływem wysokiej temperatury. Szczególnie latem warto ją przygotować i cieszyć się smakiem klasycznego obiadu. Młode ziemniaczki, jajko sadzone i zasmażana młoda kapusta pachnąca koperkiem. Cudowny zestaw, który jest niezmiennie dobry od lat!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
- 1 główka białej młodej kapusty (mała; oczyszczona z zewnętrznych, zepsutych liści, bez głąba, poszatkowana)
- 2 łyżki masła (lub masła klarowanego)
- 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
- 3 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie; można zastąpić ksylitolem, erytrytolem lub syropem z agawy)
Do zasmażki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Kapustę zalewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- Na patelni roztapiam na niewielkim ogniu połowę masła i szklę do miękkości cebulę.
- Do cebuli dokładam uduszoną, odciśniętą kapustę, podsmażam chwilę całość, przykrywam i duszę pod przykryciem przez 5 minut.
- Podduszoną kapustę doprawiam koperkiem, solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, cukrem. Zakwaszam całość sokiem z cytryny lub octem.
- Odsuwam kapustę na bok patelni, dodaję masło na zasmażkę i topię, następnie zasypuję mąką.
- Zasmażam lekko mąkę na maśle, mieszając dokładnie, a kiedy lekko się zrumieni, łączę zasmażkę z kapustą.