Zapiekanka ze szpinakiem, którą przygotujecie na bazie ziemniaków lub batatów, z dodatkiem podsmażonego na maśle szpinaku. Coś na obiad, kiedy nie ma upałów i można spokojnie rozgrzać piekarnik, żeby po domu rozchodziło się ciepło i przyjemny zapach pieczonego dania. Moja zapiekanka szpinakowa będzie świetnie smakować z dodatkiem sera solankowego, ale taki żółty, twardy, też doskonale się w niej sprawdzi. Zobaczcie jak zrobić zapiekankę ze szpinakiem i cukinią oraz ziemniakami krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie
Moja zapiekanka ze szpinakiem i ziemniakami z cukinią to wersja wegetariańska. Znajdziecie tu warzywa, a do tego sos na bazie śmietanki i jajka oraz pyszny, solankowy ser. Możecie też wykorzystać pleśniowy, np. lazur, rokpol czy gorgonzolę, które z pewnością doskonale skomponują się ze smakiem szpinaku. Jako bazowe warzywa proponuję cukinię i ziemniaki. Wam pozostawiam wybór ich proporcji. A może wolicie wykorzystać bakłażan lub bataty? Również będzie pysznie!
Kolorowa zapiekanka na bazie szpinaku, cukinii i ziemniaków
Jeśli mowa o serze, to uwielbiam połączenie szpinaku i fety! Grecy wiedzą, co dobre! Ale jeśli chcecie wykorzystać inny ser solankowy, to nie ma problemu. Mamy nawet naszą pyszną, polską bryndzę, która świetnie będzie tu pasować.
Trochę krojenia, trochę układania, trochę duszenia na patelni. Ale nie jest to skomplikowane danie, dlatego gorąco polecam przygotować nawet tym z Was, którzy dopiero rozpoczynają swoje kuchenne przygody z gotowaniem. Zwłaszcza teraz, gdy trochę się ochłodziło i można włączyć piekarnik :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g szpinaku (krótko przelany wrzątkiem, odciśnięty na sicie)
- 250 g cukinii (pokrojona w duże plastry o grubości 3-5 mm)
- 500 g ziemniaków (obrane i pokrojone w plastry o grubości 3-5 mm)
- 100 g sera feta (pokruszony)
- 50 g pomidorków koktajlowych (pokrojone na połówki)
- 1 cebula (duża; drobno posiekana)
- 2-4 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki)
- 2 szklanki słodkiej śmietanki do zup i sosów (18% tłuszczu; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki 30-36% oraz mleka)
- 1 jajko (lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
- 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego (do smażenia)
- 1 łyżeczka mieszanki cynamonu i gałki muszkatołowej (lub 3 łyżki tymianku lub mieszanki ziół prowansalskich)
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub posiekanego drobno imbiru (opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem)
- 1 łyżka bazylii (posiekana; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, oregano, tymiankiem lub szałwią)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 °C.
- Smaruję dno i boki naczynia żaroodpornego oliwą/olejem.
- Cebulę z czosnkiem szklę na oliwie na patelni, na niedużym ogniu. Warzywa powinny zmięknąć.
- Dodaję szpinak i podsmażam całość, mieszając i rozdrabniając za pomocą łopatki.
- Cynamon i gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny/imbir mieszam ze śmietanką i jajkiem/mąką ziemniaczaną (rozcieram grudki). Doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
- Na dnie naczynia żaroodpornego układam cukinię i ziemniaki, przekładając każdą warstwę niewielką ilością szpinakowej masy oraz posypując tymiankiem. Jako ostatnią warstwę układam cukinię z ziemniakami.
- Zalewam całość mieszanką śmietankową i przykrywam.
- Wstawiam do piekarnika na ok. 45-60 minut. Cukinia i ziemniaki powinny zmięknąć.
- Odkrywam naczynie, wyłączam piekarnik i posypuję zapiekankę serem feta. Dekoruję pomidorkami.
- Zostawiam odkrytą zapiekankę w piekarniku na 15 minut, do roztopienia sera.
- Serwuję z dodatkiem świeżych ziół na wierzchu.
Wartości odżywcze
Pomidorki koktajlowe to taka kropka nad „i” w tej potrawie. Bez nich zapiekanka nie prezentowałaby się tak apetycznie – zgodzicie się?
Ponieważ cukinia puszcza dużo soku w trakcie pieczenia, nie pomijajcie jajka lub mąki ziemniaczanej w tej recepturze. Chyba że nie będzie Wam przeszkadzać rzadki sos. Bo dzięki przyprawom lub ziołom oraz cytrynie i tak będzie pyszny!
Bardzo jestem ciekawa, czy przygotujecie to danie oraz jakie warzywa do niego wykorzystacie. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak Wam smakowało! A może pokusicie się o dodanie jakiegoś mięsa? To też będzie dobry pomysł, jeśli je lubicie :).