Zupa-krem z cukinii z papryką oraz innymi warzywami, ostra i przypominająca azjatyckie podróże. Przepis na krem cukiniowy zasugerowała mi towarzyszka jednej z azjatyczkich podróży, proponując połączenie z papryką oraz czerwoną pastą curry i mlekiem kokosowym. Pokażę dziś Wam jak zrobić krem z cukinii krok po kroku. Jest w nim odrobina podobieństwa do pysznej zupy z dyni, którą wspominałyśmy. Zajadałyśmy się nią w Kambodży przez cały pobyt! I snułyśmy plany kolejnych wyjazdów. Choć z podróżami na razie wolę się jeszcze wstrzymać, chętnie wsiadłabym w auto i ruszyła na południe Europy. Kto wie, może mogłybyśmy pojechać znów razem?
Zobacz też: Najlepsze przepisy na cukinię
Na razie pozostają mi wspomnienia azjatyckich smaków i wspólnych wojaży, podczas których poznaje się świetnych ludzi. Gdy w końcu znów się spotkamy, ugotuję wielki gar dyniowej zupy. Lub wykorzystam przepis na zupę-krem z cukinii z papryką. Usiądziemy wygodnie, w doborowym towarzystwie i, rozgrzewając się jej ciepłem, porozkoszujemy się smakiem mieszanki imbiru, kolendry, trawy cytrynowej, mleka kokosowego i warzyw. Moja zupa jest mieszanką składników z całego świata. Spotykają się w niej przedstawiciele różnych kontynentów, smaki słodkie łączą z kwaskowatymi, a całość podkreśla mieszanka przypraw z pasty i kokosowego mleka.
Przepis na zupę-krem z cukinii z papryką – z mlekiem kokosowym i pastą curry
Ze sporego zapasu warzyw przygotowałam pyszną mieszankę o gęstej konsystencji. Najpierw zeszkliłam cebulę z czosnkiem na oliwie z dodatkiem pasty curry, a potem dołożyłam pozostałe warzywa. Średnia cukinia, marchewka, pietruszka, dwie papryki i pół batata. Warzywa poddusiłam następnie pod przykryciem, żeby zalać je później wodą, zagotować i trzymać na ogniu jeszcze przez ok. 5 minut. Doprawiłam sosem sojowym i sproszkowaną trawą cytrynową, rozmiksowałam na krem, dodając mleko kokosowe.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zupa krem z cukinii i papryki
- 300 g cukinii (pokrojona w kostkę o boku ok. 2 cm)
- 200 g czerwonej papryki (pokrojona w kostkę o boku ok. 2 cm)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1 marchewka (nieduża, obrana, pokrojona w grubsze plastry)
- 50 g batata lub ziemniaka (pokrojony w grubą kostkę)
- 2 ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (w wersji wege musi to być pasta bez krewetek)
- ½ cytryny (tylko starta, wcześniej sparzona skórka; można zastąpić kilkoma łodygami trawy cytrynowej)
- 3 szklanki wywaru warzywnego (można zastąpić wodą)
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka imbiru (świeży; starty na tarce o drobnych oczkach)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
- 4 łyżki oleju
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki kolendry (opcjonalnie; zmielona)
- 4 listki limety kaffir (można zastąpić 1-2 łyżkami soku z cytryny lub limonki)
- sól, pieprz
Do dekoracji
- świeża bazylia lub kolendra (do dekoracji)
- 6 łyżek nasion słonecznika (lekko uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
- Czerwona pasta curry – przepis
Jak zrobić
- Cebulę, czosnek, imbir, skórkę z cytryny i pastę curry oraz szczyptę soli ucieram w moździerzu.
- Uzyskaną pastę podsmażam chwilę w garnku na oleju, żeby wydobyć jej smak. Następnie zdejmuję i odkładam na talerzyk.
- Na pozostałym po smażeniu pasty oleju podsmażam warzywa: cukinię, paprykę, marchewkę i ziemniak lub batat.
- Dodaję pastę curry, zalewam wodą lub wywarem i zagotowuję.
- Dodaję kurkumę, kolendrę i listki kaffiru. Zmniejszam ogień, żeby zupa delikatnie pyrkała pod przykryciem. Gotuję przez 15 minut.
- Zdejmuję garnek z palnika. Dolewam mleko kokosowe, sos sojowy i dosypuję szczyptę czarnego, świeżo zmielonego pieprzu.
- Miksuję całość blenderem. Dla podbicia smaku dodaję sok z cytryny.
- Przelewam zupę do talerzy i dekoruję bazylią oraz słonecznikiem.
Wartości odżywcze
Zupa-krem z cukinii z papryką – przepis
Uwielbiam przełamywać słodki smak odrobiną kwaskowatości. Do zup często dodaję sok z cytryny lub limonki, czasami korzystam też z octu. Sos rybny to dodatek, który sprawdza się w potrawach kuchni tajskiej. Możecie też wykorzystać sok z tamaryndowca lub sproszkowany miąższ. U mnie jednak będzie tym razem sproszkowana trawa cytrynowa. Przywiozłam ją kiedyś z Kambodży i postanowiłam wykorzystać teraz, gdy zebrało mi się na wspomnienia. Bo musicie wiedzieć, że kuchnia kambodżańska, w moim prywatnym rankingu, jest jedną z najsmaczniejszych na świecie.
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy wypróbowaliście przepis na zupę-krem z cukinii z papryką. Przypadła Wam do gustu? A może wykorzystaliście inne dodatki? Bardzo jestem ciekawa!
Jest doskonała! Dziękuję za przepis!
Zupka wygląda świetnie! Na pewno jest bardzo smaczna, ale i zdrowa. Gdy tylko będę miała gotową nową kuchnie, to na pewno ją ugotuję dla całej rodziny. W przyszłym tygodniu mają mi przyjść nowe sprzęty do wyspy kuchennej, dzięki którym w końcu będę mogła swobodnie gotować.
pychotka!
Ciekawy przepis. Uwielbiam zupę z cukinii. Polecam również cukinię z marchewką.
Ohyda i nic więcej. Tutaj jeżeli się chce to tylko zmarnujecie składniki. Wygląda jak normalnie wymioty. Smakuje jak woda. Pierwszy raz skorzystałam z tej strony i tak jak inne są w porządku tak ta jest okropna! 🙁 Bleeeeeeee
Zupa wygląda nieziemsko, jak tylko będę miała więcej czasu to na pewno ją przyrządzę.
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Zupy lubię jeść szczególnie zimą, ponieważ fajnie rozgrzewają 🙂