fbpx
Czytasz właśnie
Mizeria

Mizeria

Mizeria

Mizeria z ogórków jest jednym z sympatycznych i prostych do zrobienia, letnich dodatków do głównego dania. W sezonie na ogórki bardzo często pojawia się na moim stole, zwłaszcza w towarzystwie młodych ziemniaków i jajek sadzonych, choć czasem ciężko mi się zdecydować między takim obiadem a smacznym chłodnikiem.

Zobacz też: Więcej przepisów na ogórki i dodatki do drugich dań

Jako dziecko nie przepadałam za ogórkami, ale pewnego dnia, zupełnie niespodziewanie, niechęć przerodziła się w ogromną miłość i mizeria na stałe zagościła w kanonie moich ulubionych, domowych, polskich potraw, choć przygotowuję ją nieco podobnie do tzatziki, łącząc w mizerii tamtejsze, greckie składniki i zastępując zsiadłe mleko lub śmietanę gęstym jogurtem.

Mizeria

Mizeria

Prosta i smaczna surówka letnia z ogórków czyli mizeria - ogórki ze śmietaną, solą i cukrem lub pieprzem oraz sokiem z cytryny i drobno pokrojoną cebulą.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: mizeria
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 55kcal
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 ogórki (po ok. 100 g każdy; obrane ze skórki i pokrojone w cienkie plastry)
  • 1-2 cebule (opcjonalnie; drobno pokrojone)
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie; bardzo drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1-2 łyżki świeżego koperku (opcjonalnie; drobno pokrojony)
  • ½ cytryny (opcjonalnie; tylko wyciśnięty sok)
  • 120 g zsiadłego mleka, kwaśnej śmietany 12-18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w miseczce i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut do „przegryzienia” smaków.

Wartości odżywcze

Serving: 130g | Kalorie: 55kcal (3%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 3g (5%) | Cholesterol: 2mg (1%) | Sód: 11mg | Potas: 171mg (5%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 90IU (2%) | Witamina C: 8.9mg (11%) | Wapń: 43mg (4%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Mizeria
Mizeria
20 komentarzy
  • wzorowałam się na tym przepisie ale nie miałam wszystkich składników i zastąpiłam je innymi 🙂
    a mianowicie ogórki sol pieprz oliwa koper bazylia cytrynowa oraz czosnek pychą 🙂

  • IMO kardynalny błąd już na samym poczatku. Po skrojeniu składników i wrzuceniu ich do miski, należy to doprawić (sól / pieprz) i odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Ogórki puszczą wtedy sok. Dopiero później dodaje się śmietany, czy kefiru…

  • fajna mizeria 🙂 z czosnkiem przyznam się nigdy nie robiłam,ale jest to ciekawy dodatek,który używam często,więc na pewno wypróbuję 🙂

  • [..YouTube..] fajna mizeria 🙂 z czosnkiem przyznam się nigdy nie robiłam,ale jest to ciekawy dodatek,który używam często,więc na pewno wypróbuję 🙂

  • MNIAM… Ja do mizerii nie dodaję cebulki, chyba że dymkę ze szczypiorkiem. Czosnek i koperek musi być 🙂 Mniam mniam 🙂

  • u mnie klasycznie,ale z czosnkiem i cytryną nie próbowałem,cebulka,szczypiorek i koperek musi być,przeważnie na śmietanie,a jak za gęsto,to dolewam soku z ogórków,które wcześniej po posoleniu puściły. Mizeria często bywa dla mnie daniem samodzielnym,a dodatkiem jest bagietka z masłem 🙂

  • [..YouTube..] u mnie klasycznie,ale z czosnkiem i cytryną nie próbowałem,cebulka,szczypiorek i koperek musi być,przeważnie na śmietanie,a jak za gęsto,to dolewam soku z ogórków,które wcześniej po posoleniu puściły. Mizeria często bywa dla mnie daniem samodzielnym,a dodatkiem jest bagietka z masłem 🙂

  • u mnie w domu robi się mizerie zupełnie inaczej,bardziej na słodko. do jogurtu naturalnego i śmietanki 18% dodajemy cukier i troszkę soku z cytryny, do tego ogórki starte na tarce w cieniutkie plasterki i koniecznie posypane solą alby puściły sok 🙂 jest pyszna polecam!!

  • [..YouTube..] u mnie w domu robi się mizerie zupełnie inaczej,bardziej na słodko. do jogurtu naturalnego i śmietanki 18% dodajemy cukier i troszkę soku z cytryny, do tego ogórki starte na tarce w cieniutkie plasterki i koniecznie posypane solą alby puściły sok 🙂 jest pyszna polecam!!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom