Na niedzielny obiad, zamiast klasycznego schabowego lub „schabowego” z piersi kurczaka lubię czasem przygotować kotlet z kurczaka z migdałami. To bardzo smaczna wersja kurczaka ”premium”, smażonego w migdałowej panierce na klarowanym maśle, a dokładnie w ten sam sposób można też zapanierować rybę, na przykład pstrąga albo łososia.
Zobacz też: Więcej przepisów na obiad
Do migdałów świetnie pasuje czosnek, którym można delikatnie natrzeć mięso przed smażeniem albo dodać go odrobinę do brokułów czy brukselki, z którą można zaserwować całe danie. W mojej rodzinie takie bezpieczne eksperymenty są szczególnie lubiane, ponieważ dzięki nim na stole pojawia się coś nowego, takiego jak mój kotlet z kurczaka z migdałami, a jednak podstawowa forma i baza smakowa pozostają im znane.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 pierś kurczaka (podwójna; porcjowana, oczyszczona z błon, umyta, osuszona na papierowym ręczniku; roztłuczona)
- 100 g migdałów w płatkach
- 1 jajko
- ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
- ½ ząbka czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
- mąka (pszenna lub kukurydziana)
- masło klarowane (do smażenia)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak zrobić gotowaną brukselkę
- Jak ugotować brokuły
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Kotlety nacieramy solą i, opcjonalnie, pieprzem oraz czosnkiem, następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
- Obtaczamy każdy kotlet w mące, następnie zanurzamy w jajku, a potem dokładnie obtaczamy w płatkach migdałów.
- Smażymy kotlety z kurczaka z migdałami na rozgrzanym maśle klarowanym, na średnim ogniu, sprawdzając czy spód jest przyrumieniony, następnie obracając i dosmażając (rumieniąc) drugą stronę.
- Nadmiar tłuszczu odciskamy na papierowym ręczniku lub serwetce i serwujemy kotlety z gotowaną brukselką lub brokułami oraz ziemniakami.
Jaki IG ma ten kotlecik?
Nie potrafię tego dokładnie wyliczyć, ale zaliczyłabym ten kotlet do dań z grupy o niskim indeksie glikemicznym, ponieważ wszystkie poszczególne składniki oprócz mąki mają niski IG: mięso, tłuszcz, jajko, migdały. Białko i tłuszcz spowalniają wchłanianie węglowodanów z mąki, której nie jest, dzięki jajku i migdałom, aż tak dużo.
to danie pysznie się prezentuje :):):)
Z płatkami znam, przygotuję niebawem :).
mogłaś zrobić też z płatkami kukurydzianymi i natką pietruszki ale moż to też zrobić z piersią z indyka ale tak to fajny pszepis
Fajna dziewczyna opowiada o jedzeniu. – Jestem biednym studentem, podoba mi się, może kiedys jak bede miał prawdziwe mięso, to sprubuje zrobić cos podobnego 😀
Dziękuje za przepis. Delicje! Moje kubki smakowe są zadowolone. 🙂
Robilam niedawno wyszedl super!
twoja potrawa również pyszna i smaczna 😉
Mam rybke minaj + Kartofle + marchew z groszkiem .
uuuu ciekawe! spróbuję^^
podsyłam linka mojej mamie, super, zreszta jak zwykle 😉
mi by był tu potrzebny jeszcze jakiś porządny sos, np jogurtowo-czosnkowy:D
mmm jadłabym
prega wolowa w sosie biala kapustka duszona z marchewka i boczkiem,kasza jeczmienna w towarzystwie czosnku
świetnie gotujesz ;D
Bardzo smakowite te Wasze zestawy :).
Jakiś ze stocku audio :).
Łosoś + frytki + cytrynka ;))
właśnie robię taki na obiad 🙂 pycha! co to za podkład muzyczny w tle?
Mniam 😉
rosół, kluski, schabowe, biała kapusta, kurczak, mizeria.