Sernik z powidłami… Lubię eksperymentować z nowymi składnikami w moich sernikach. Klasyczną recepturę modyfikuję, wprowadzając rozmaite dodatki, dzięki czemu ciasto, np. sernik z powidłami, zyskuje kolejne, nowe nuty smakowe. Pomyślałam niedawno o przygotowaniu sernika dwukolorowego, na czekoladowym spodzie. W ten sposób powstał potem sernik na spodzie brownie. Dziś wzbogaciłam jego skład, dodając na spód grubo posiekane orzechy włoskie. Następnie przygotowałam masę serową, mieszając dwa różne sery: mascarpone i twarożek sernikowy.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Chciałam nadać ciastu świątecznego smaku i wyjątkowo kremowej konsystencji. Zdecydowałam po upieczeniu posmarować je powidłami. Jeszcze tylko beza, prawie jak w pleśniaku i oto jest! Mój sernik z powidłami, który upiekę z okazji tegorocznych Świąt. Nabieram na widelec spory kęs. Przebijam się przez warstwę bezowej pianki, odkrawam kawałek ciasta o miękkiej, kremowej konsystencji i kruszę czekoladowy spód. Sernik rozpływa się w ustach, pozostawiając kawałki orzechów do schrupania. Nie będzie łatwo z dietą w te Święta!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód brownie
- 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 100 g Cukru Królewskiego trzcinowego drobnego (ok. ½ szklanki)
- ⅓ szklanki mąki (pszenna tortowa typ 400-450 lub uniwersalna mąka bezglutenowa najlepsza)
- 100 g masła (½ kostki)
- 3 jajka
- 100 g łuskanych orzechów włoskich (grubo posiekane)
Masa serowa
- ½ kg twarożku sernikowego 100% z wiaderka
- ½ kg mascarpone lub innego, tłustego sera kremowego
- 100 g Cukru Królewskiego trzcinowego drobnego (ok. ½ szklanki)
- 4 jajka
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
Do posmarowania
- ok. 300 g powideł śliwkowych lub kwaskowatego dżemu (1 słoiczek; wiśniowy, truskawkowy, pomarańczowy)
Beza
- 3 białka
- szczypta soli
- ¾ szklanki Cukru Pudru Królewskiego
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sernik idealny
- Piana z białek – jak ubić
- Mąka bezglutenowa - przepis
Jak zrobić
Spód brownie
- W niewielkim rondlu zagotowuję wodę. Wstawiam do gotującego się cały czas wrzątku mniejszy rondel i roztapiam w nim, w kąpieli wodnej, czekoladę i masło, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali). Odstawiam do przestygnięcia.
- W misce ucieram jajka z cukrem za pomocą miksera, na gładko. Wlewam ostudzoną masę czekoladową, dalej ubijając.
- Powoli dosypuję mąkę, ubijam wszystkie składniki na jednolitą masę przez ok. 2 minuty.
- Na koniec dodaję rozdrobnione (grubo posiekane lub zmielone) orzechy i mieszam chwilę całość.
- Wlewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i piekę przez ok. 20 minut.
- Nakłuwam ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzamy czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), spód jest gotowy.
- Wyjmuję tortownicę z piekarnika i odstawiam do przestudzenia.
Masa serowa
- Sery ucieram w dużej misce z cukrem.
- Wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je rozmiksowując.
- Dodaję mąkę i ekstrakt waniliowy, miksuję chwilę, aż składniki się połączą.
- Na przestudzony spód wlewam do tortownicy masę serową, wygładzając po wierzchu.
- Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 180 °C piekarnika, na środkową półkę i piekę przez 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i trzymam ciasto w piekarniku jeszcze przez pół godziny.
- Masa powinna ściąć się w większości ciasta, a środek, o średnicy ok. 5 cm, może pozostać wilgotny.
- Zostawiam ciasto w wyłączonym piekarniku.
Beza
- Białka z solą ubijam na sztywną pianę.
- Dodaję stopniowo cukier, cały czas ubijając pianę mikserem, aż do uzyskania gęstej, ciągnącej się piany.
Pieczenie sernika z powidłami i bezą
- Sernik smaruję powidłami lub dżemem.
- Na warstwę powideł wykładam pianę z białek.
- Wstawiam sernik do piekarnika i nastawiam temperaturę 120 st. C, z termoobiegiem. Suszę bezę przez 30 minut (gdyby zaczynała zbyt mocno brązowieć, zestawiam tortownicę na niższą półkę). Zmniejszam temperaturę do 100 °C i trzymam ciasto w piekarniku jeszcze przez pół godziny.
- Studzę sernik, zdejmuję obręcz tortownicy i chłodzę ciasto w lodówce przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, czy przypadnie Wam do gustu. Tyle warstw, trochę przygotowań, ale jest to ciasto wyjątkowe. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł i z jakich powideł – śliwkowych, a może morelowych lub innych skorzystaliście!
Faktycznie :).
0:55 masło się do mnie uśmiecha
Kobieto, ale mi smaku narobiłaś.
Lekko przestudzone. Nie musi być całkiem zimne.
Czy brownie ma byc przestudzone nim wylozymy mase serowa?
beza: i co dalej ? nigdy nie robiłam bezy . po wyjęciu od razu smarujemy powidłami i co później ? Jakiś chyba niedokończony ten przepis 🙁 albo u mnie coś nie widać 🙁
Jest wszycho :))).