fbpx
Czytasz właśnie
Sernik z dynią

Sernik z dynią

Sernik z dynią

Sernik z dynią powstał, ponieważ uwielbiam dynię! Sam widok jej pomarańczowego koloru od razu poprawia mi humor, kiedy na zewnątrz panuje jesienna, nieciekawa aura. Jesienią, w sezonie, przygotowuję zapas mrożonego purèe z dyni i surowej dyni miksowanej. Potem, zimą, a czasem nawet wczesną wiosną, mogę przygotować moją ulubioną zupę, makaron lub pierogi. Dynia fantastycznie komponuje się ze smakiem kokosu, pomarańczy lub imbiru. To także wyśmienite warzywo deserowe. Dlatego dziś pokażę Wam, jak zrobić sernik z dynią. Zapewne większość z Was jeszcze takiego nie jadła. Oto sernik dyniowy doskonały!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Bardzo lubię wymyślać nowe przepisy na serniki. Ten eksperyment był dla mnie nowością, bo dynię na słodko znam tylko w dżemie z dyni i tarcie z dynią. Chciałam przygotować sernik z dynią wyjątkowy, o kremowej, delikatnej konsystencji. Planowałam, że zrobię go na razowym spodzie pachnącym imbirem, z warstwą apetycznego kajmaku i bitą śmietaną. Gdybym miała gęstą polewę czekoladową, udekorowałabym nią talerz przed nałożeniem kawałka ciasta. Jednak kilka kropelek balsamico o smaku waniliowym również ciekawie komponowało się z całym zestawem wszystkich smaków.

Zobacz też
Ciasto z rabarbarem

Sernik z dynią

Sernik z dynią

Sernik z dynią czyli ciasto na jesień. Najlepszy sernik z dynią na razowym spodzie, z polewą z kajmaku i bitą śmietaną czyli supersmaczny sernik dyniowy pieczony.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 20 minuty
Gotowanie: 1 godzina 30 minuty
Chłodzenie: 3 godziny
Razem: 1 godzina 50 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik dyniowy, sernik z dyni, sernik z dynią
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 269kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej lub tortowej
  • 50 g masła (¼ kostki; stopione)
  • 2 łyżki cukru (biały, brązowy lub brzozowy)
  • 1 łyżeczka imbiru (lub 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy)
  • ¼ szklanki soku z cytryny lub pomarańczy
  • szklanki orzechów włoskich (grubo siekane; opcjonalnie)

Masa serowa

  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony; można też wymieszać 500 g twarogu z 500 g mascarpone)
  • ½ szklanki cukru (biały, brązowy lub brzozowy)
  • 1 szklanka dyni (surowa, zmiksowana w blenderze)
  • 1 szklanka purèe z dyni (upieczona dynia zmiksowana w blenderze)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (opcjonalnie)

Wierzch

  • 200 g kajmaku (½ puszki; około)
  • 100 ml śmietanki kremówki (ubita)
  • polewa czekoladowa

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak upiec sernik idealny
  2. Jak zrobić purèe z dyni
  3. Jak zrobić kajmak
  4. Bita śmietana – jak ubijać kremówkę
  5. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki na spód ugniatam i wylepiam dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piekę przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C. Studzę.
  • Ser miksuję z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaje dynię, cynamon i gałkę muszkatołową, ucieram na gładką masę.
  • Do masy wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed wbiciem kolejnego.
  • Jeśli masa jest gęsta (z powodu suchego twarogu), dodaję śmietankę kremówkę i miksuję.
  • Dosypuję mąkę ziemniaczaną, mieszam krótko mikserem.
  • Wylewam masę serową na wystudzony, utwardzony spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piekę przez 30 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę przez kolejne pół godziny. 
  • Studzę sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, następnie chłodzę przez min. 3 godziny w lodówce.
  • Schłodzony sernik dekoruję kajmakiem i bitą śmietaną. Przechowuję w lodówce.
  • Po pokrojeniu sernik z dynią można dodatkowo ozdobić polewą czekoladową oraz listkiem świeżej mięty.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 269kcal (13%) | Carbohydrates: 23g (8%) | Białko: 9g (18%) | Fat: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 77mg (26%) | Sód: 271mg (12%) | Potas: 176mg (5%) | Cukier: 14g (16%) | Witamina A: 3520IU (70%) | Witamina C: 2.9mg (4%) | Wapń: 82mg (8%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik z dynią
Sernik z dynią

Bardzo jestem ciekawa, czy taki sernik dyniowy przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł i smakował!

9 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom