fbpx
Czytasz właśnie
Masło orzechowe

Masło orzechowe

Masło orzechowe

Domowe masło orzechowe – nie ma chyba nic lepszego do wyjadania łyżeczką prosto ze słoika, chociaż masło kokosowe lub masło pistacjowe są równie smaczne i kuszące, nie wspominając o kaloriach, których we wszelkiej maści orzechach czy innych bakaliach jest mnóstwo. Na szczęście, zjadając po 2 łyżki dziennie, jako dodatek do kanapek, tostów czy naleśników lub nawet jako przekąskę z selerem naciowym, nasze figury utrzymamy w odpowiednim kształcie.

Zobacz też: Więcej pomysłów na dodatki do kanapek

Jeśli kiedykolwiek czytaliście etykiety na słoikach ze sklepowym masłem orzechowym, na pewno wiecie, że może zawierać przeróżne składniki: cukier lub inne środki słodzące, olej palmowy, dodatkową sól, konserwanty. Dlatego, dysponując blenderem, warto przygotowywać je samodzielnie, w odrobinę mniejszych ilościach, za to w najlepszym z możliwych składów: z samych orzechów, nawet bez soli, chociaż osobiście najbardziej lubię domowe masło orzechowe z orzeszków solonych.

Zobacz też
Piernik czekoladowy

Przygotowanie masła orzechowego wymaga dobrego blendera o dużej mocy – taki słabszy co prawda zmiksuje orzechy, ale nie uda się ich przetworzyć na kremową, gęstą masę. Można za to zrobić je zarówno w blenderze ręcznym, z kielichem (mniejsza ilość orzechów), jak i zwykłym, stojącym blenderze (większa ilość orzechów), chociaż w zależności od mocy danego modelu czas przygotowania może znacznie się różnić i trwać kilka do kilkudziesięciu minut. Jeśli blender nie może poradzić sobie z orzechami ziemnymi, można, po ich mocnym zmiksowaniu, dodać do całości 1-2 łyżki masła lub kajmaku i znów miksować do gładkości.

Masło orzechowe

Masło orzechowe

Przepis na masło orzechowe bez cukru czyli zdrowe, niesłodzone, domowe masło z orzeszków ziemnych arachidowych, które można przygotować w blenderze.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: masło orzechowe
Liczba porcji: 300 g
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 300 g orzeszków ziemnych (arachidowych (niesolone lub solone))

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Masło orzechowe można przechowywać w lodówce przez ok. 1 miesiąc, w zakręconym słoiku. Jeśli przez ten czas się rozwarstwi i wytrąci się z niego olej, przed podaniem wystarczy je wymieszać.
  2. W ten sam sposób można przygotować masło kokosowe.

Jak zrobić

  • Orzechy prażymy na suchej patelni na niewielkim ogniu, do lekkiego zrumienienia. Kiedy zaczną mocniej pachnieć, zdejmujemy z ognia.
  • Orzechy przekładamy do blendera i przez kilka sekund miksujemy na najwyższych obrotach.
  • Krok opcjonalny: kilka łyżek orzechów odkładamy do miski – będzie można dodać je później do kremowego masła.
  • Drobno posiekane orzechy nadal miksujemy na mniejszych obrotach, raz na jakiś czas wyłączając blender, żeby zapobiec przegrzaniu się silnika i zeskrobać masę nagromadzoną na ściankach.
  • Po kilku-kilkunastu minutach (w zależności od mocy blendera) orzechy zaczną wydzielać olej i uzyskiwać kremową konsystencję.
  • Masło przekładamy do słoiczka – opcjonalnie można dodać do niego odłożone wcześniej, zmielone grubiej orzechy.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Masło orzechowe
Masło orzechowe
Masło orzechowe
Masło orzechowe
Masło orzechowe
Masło orzechowe
67 komentarzy
  • Witaj Doroto,
    szukam w internecie przepisu na wykorzystanie masła orzechowego, ponieważ jako takiego nie lubię.
    Szkoda mi jednak wyrzucić, może znasz przepis aby zrobić jakieś ciasteczka? Co można zrobić z masła orzechowego?
    Pozdrawiam serdecznie
    Agnieszka

  • Witam. Kupiłem dzisiaj masło 100% orzechy ziemne, bez dotatków itp. z przedziału „żywność dietetyczna”. I jest nie dobre :/. To znaczy ciężko poczuć smak gdy to zamiast konsystencji masła ma konsystnecje kiśly, w sumie nie jest aż tak gęste. Co zrobić? Pomyślałem że noc w temp. pokojowej wystarczy ale sam nie wiem. I jeśli nie zgęstnieje, to czy da sie je zagęścić albo wykorzystać w tej formie do jakiś dań byle nie zmarnować tego masełka. Z góry dziękuje za odpowiedź

    • Jeśli masło orzechowe jest za rzadkie, można zagęścić je dodatkiem mielonych orzechów ziemnych lub przełożyć na durszlak wyłożony papierową serwetką i jest szansa, że nadmiar oleju arachidowego się odsączy. Można potem taką serwetką nasmarować patelnię do smażenia jajecznicy lub jajek sadzonych :D.

  • Witak, dziekuje za swietne pomysly na masła. Pytanie dotyczy masła kokosowego czy mozna je zrobić takze ze swiezego kokosa?

    Pozdrawiam Iza

    • Cześć Izo! Ze świeżego kokosa, w zależności od stopnia dojrzałości, wyjdzie rzadsze lub gęstsze mleko kokosowe (takie jak z puszki). Jeśli jest dość suchy, jest szansa, że wyjdzie kremowe, lejące masło, bo do masła kokosowego potrzebny jest kokos o małej ilości wody, a to najłatwiej uzyskać, wybierając suszony :).

    • Włoskie nie puszczają tak dobrze tłuszczu jak orzeszki ziemne. Próbowałam kiedyś je miksować, takie zwykłe, bez łupin, ale ze skórką. Z orzechów włoskich wychodzi świetna mąka orzechowa :). Nie eksperymentowałam jeszcze z miksowaniem ich i dolaniem jakiegoś zdrowego oleju, np. lnianego, może to by pomogło.

  • Ja swoje masło orzechowe przygotowałam w następujący sposób: Najpierw ubiłam orzechy zwykłym tłuczkiem do mięsa (na drobniutkie kawałeczki) , potem wsypałam zawartość do zwykłego miksera i miksowałam przez dwie minuty robiąc krótkie przerwy , dodałam łyżeczkę oleju z orzechów włoskich przed ostatnim warknięciem miksera i wyszła pyszna masa . Podaję je na kanapce swojemu roczniakowi a na masło rozkładam pogniecione słodkie maliny. Syn wcina aż mu się uszka trzęsą ;). Zdrowe i pachnie dużo naturalniej i smakowiciej niż masło kupne które nabyłam z 90 procent orzechów, cukru, soli i nieutwardzanego oleju palmowego. Moje jest dużo lepsze :). Można też do takiego masła dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego.

    • Z malinami – muszę wypróbować to połączenie następnym razem, koniecznie :). A orzechy ziemne są bezpieczne dla takiego małego dzieciaka? Pytam, bo nie ogarnęłam jeszcze tej tematyki, jaką jest żywienie małych dzieci, to dopiero przede mną :).

  • Nigdy nie pomyślałbym że to takie proste, zawsze moje znajome przywoziły mi zapasy masła z ameryki i myślałem że jest jedyne pyszne i nieporównywalne. Teraz gdy zrobiłem je sam z twojego przepisu jest jeszcze smacziejsze!!!

  • Blender z konkursu dzisiaj przyszedł i to masełko było pierwszą rzeczą którą w nim zrobiłem 😀 I jest naprawdę bardzo smaczne, tylko polecam dodać cukier puder w przypadku masła na słodko, bo zwykły kryształ jakoś nie chciał mi się za bardzo rozpuścić ;_; Mimo wszystko masło jest pyszne i bardzo kremowe, zdecydowanie do powtórzenia 😀 A na swoją kolej teraz czeka masło kokosowe.

  • Zrobiłam masełko, ale chyba za długo prażyłam orzeszki bo w smaku czuję gorycz (prażyłam jakieś 10 min. na patelni, średnia moc palnika)..a może właśnie to taki powinien być smak? Nie wiem, b nigdy nie jadam masła z samych orzechów. Jak sądzisz?

    • Ja prażę krócej i na dużym ogniu, one mają lekko się zrumienić i mocniej zacząć pachnieć. Jeśli nie smakują, to możesz spróbować zmieszać z odrobiną kajmaku – najpierw jedną łyżeczkę, na próbę, żeby całej masy kajmakowej nie poświęcić w razie gdyby smak nadal nie był odpowiedni.

  • Zrobiłam-bez problemu , konsystencja taka ,że ścieka z łyżki, „termomiksio” spisał się wspaniale (jak zawsze zresztą ), zajęło mu to dwie minuty -:) pomordowałam go wczorajszej nocy-najpierw było masło orzechowe potem mleko z kokosa. A rankiem degustacja- bardzo wciągająca-gdyby nie rozsądek to pożarłabym i wypiła sama wszystko .

    • Nie próbowałam, ale myślę, że można. Być może trudniej się z nich robi krem, dlatego warto mieć pod ręką trochę roztopionej z masłem, w kąpieli wodnej, czekolady – białej lub mlecznej. I dodać w razie potrzeby – taką opcję testowałam i jest pyszna :).

  • Chętnie bym wypróbowała recepturę, trochę się jednak boję że mój blender nie wytrzyma tych orzechów, zwłaszcza że jak rozdrabniam zupkę dla córki to zgrzyta:(

  • Masło orzechowe można również robić na słodko dodając cukier (jesli orzechy są bez soli) i masło. Mielenie orzechów nie musi być blenderem; wystarczy dobry robot kuchenny z ostrzami.

    • Jeśli nie zawiera żadnych innych dodatków i składa się z samych orzechów, to okres przydatności do spożycia jest taki sam jak przydatność orzechów opisana na ich opakowaniu :).

  • Też już zrobiłam. Pyszne!!! Jedyne co mnie martwi, to świadomość ile wpakowałam w siebie kalorii:). Proste i pyszne – super!

  • Najważniejsze to mieć do siebie zdrowy dystans 😀 ale się uśmiałam,
    a na marginesie kiedyś robiłam w ten sposób masło orzechowe ale byłam strasznie niecierpliwa i dodałam trochę masła by się szybciej zrobiło, smakowo całkiem dobre 🙂

  • Właśnie zrobiłem sobie to masło. Jest obłędne!
    Pani Doroto, dziękuję za fantastyczny a jednocześnie jakże prosty przepis! 🙂

  • O Boszzzz…. Mam ochotę wylizać monitor:) Szkoda, że nie mam takiego mocnego blendera, może spróbuje z moim „staruszkiem”. Mam nadzieje, że nie wyzionie ducha 🙂

  • KitchenAid KSB560ER. Jestem bardzo zadowolona – można myć w zmywarce, można wlewać wrzątek, można kruszyć lód, można robić domowe lody i masła bakaliowe :).

  • Co to za blender? Ja poszukuję własnie jakiegoś porządnego. Już zakupiłamdwa niewypały po drodze 🙁 Dobrze, że miałam możliwość aby je oddać 😉
    Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam!

  • Polecam masło orzechowe do andrutów Ani. Do naleśników też pasuje, o ile są to naleśniki razowe.

  • Super sprawa z masłem z orzeszków ziemnych. Sama również kilkakrotnie je przygotowywałam. Jednak zaintrygowało mnie masło pistacjowe. Będę musiała wypróbować 😉

  • Jesteś już w kraju?
    Robiłam jakiś czas temu z orzechów laskowych, ale dałam olej z pestek winogron, kakao i ksylitol.Mam uczulenie na orzeszki ziemne ale lubię bardzo:))
    Robiłam też chałwę, polecam obłędne tylko do tego przepisu dałam jeszcze wanilię.
    „MrHeyder09 Jak zrobić chałwę”
    pozdrawiam:0)

  • Czy byłaby pani w stanie przyrządzić ciasto jogurtowe, ale takie, jakby to powiedzieć mokre?
    Zawsze się zastanawiałem jak zrobić takie mokre ciasto, zazwyczaj wychodzi suche, a w cukierni często można kupić takie bardzo mokre ciasto, nie wiem, czy to się jakoś nawilża? Pani zapewne wie, pozdrawiam!

  • Podziwiam za cierpliwość. Ja się zdecydowałam na domowe masło orzechowe dopiero jak nabyłam dobry blender :D.

  • Mój można myć w zmywarce :). Jeśli Twój jest odporny na wrzątek, można najpierw wyczyścić ręcznie, a potem wlać gorącą wodę do połowy objętości, dodać 1-2 krople płynu do mycia naczyń i włączyć maksymalne obroty na kilka sekund. Z blenderami tak to już jest, że najlepiej czyści się te, które mają odkręcany nóż.

  • Masz jakiś dobry sposób na czyszczenie blendera? Może robię coś źle, ale wydaje mi się, że nigdy nie mogę doczyścić swojego blendera do końca. -_-

  • ja robiłam ez blendera inaczej 🙂 do naczynia w którym uciera sie ciasto wrzuciałam orzechy i je gniotłam potem odrobine oliwy z oliwek i wychodziło takie samo 🙂 z blenderem jest jednak łatwiej 🙂

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom