Zimą, kiedy brakuje mi moich ulubionych, sezonowych owoców, w mojej kuchni goszczą ciasta nieco cięższe i bogatsze w smaku, np. ciasto czekoladowe z jabłkami, bo te nasze, polskie, najlepsze ze wszystkich, na całe szczęście, mamy pod ręką przez cały rok. To właśnie za jabłkami tęsknię, podróżując i chociaż podczas dalekich wyjazdów nigdy nie mogę się nacieszyć smakiem egzotycznych owoców, po powrocie do domu kupuję kilka kilogramów jabłek, słodkich i twardych, soczystych… Takie właśnie jabłka dodam do dzisiejszego wypieku, chociaż moje ciasto z czekoladą i jabłkami możecie też przygotować, wykorzystując gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie, a nawet banany.
Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze wypieki
Nie wyszło mi do końca fotogeniczne i jakoś zabrakło w domu składników na to, żeby posypać nimi czekoladowy wierzch. Ale gdybym je miała, pewnie moje ciasto czekoladowe z jabłkami udekorowałabym płatkami migdałów lub grubo siekanymi orzechami. Kto wie, może nawet dołożyłabym coś czerwonego na wierzch?
Ciasto czekoladowe z jabłkami – uniwersalny wypiek
Jabłka w czekoladowym cieście to oczywiście najprostsza propozycja. Można zamiast nich dodać do masy gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, maliny, a nawet borówki amerykańskie. Warto eksperymentować i przekonać się, które owoce będą dla Was najlepsze!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 2 jajka
- 1½ szklanki mąki (pszenna, biała typ 405-450 lub razowa)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki gorzkiego kakao
- ½ szklanki masła (stopione; ok. 100 g (½ kostki))
- ½ szklanki mleka (można zastąpić wodą, maślanką, kefirem, jogurtem naturalnym lub sokiem owocowym)
- ¾ szklanki cukru (biały lub brązowy; można zastąpić ksylitolem)
Dodatki
- 3 jabłka (obrane ze skórki, pokrojone w grube kawałki wielkości 1 kęsa; można zastąpić je gruszkami lub wykorzystać 300 g śliwek)
- ⅓-½ szklanki orzechów włoskich (opcjonalnie; grubo posiekane)
- ⅓-½ szklanki żurawiny (opcjonalnie;)
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 50 g masła (można zastąpić je 50 ml śmietanki kremówki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Polewa czekoladowa - jak zrobić
- Zakalec - jak go uniknąć
Jak zrobić
Ciasto
- Nastawiam piekarnik na temperaturę 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C. Czas nagrzewania piekarnika to czas mieszania wszystkich składników na ciasto.
- Wszystkie składniki suche mieszam w wysokiej misce (mąkę, kakao i proszek do pieczenia najlepiej przesiać przez sitko).
- Dodaję jajka i stopione masło i miksuję na średnich obrotach miksera przez ok. 3 minuty.
- Do zmiksowanej masy dodaję owoce oraz, opcjonalnie, orzechy i żurawinę. Mieszam całość za pomocą łyżki.
- Jeśli decyduję się nie dodawać owoców lub wykorzystuję owoce mało soczyste, warto dolać do ciasta wodę/sok owocowy/mleko/maślankę/kefir/jogurt.
- Przekładam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą i wstawiam do piekarnika. Czas pieczenia to ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w tortownicy, na kratce, żeby od spodu miało do niej dostęp powietrze.
Polewa
- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką kremówką.
Dekoracja
- Wystudzone ciasto dekoruję polewą i odstawiam do jej zastygnięcia.
Wartości odżywcze
Koniecznie dajcie znać, jak udały się Wasze ciacha, jakie dekoracje zrobiliście i co poszło do środka. Bardzo jestem ciekawa i czekam na komentarze :).
Przygotowałem na próbę przed Dniem Matki i to ciasto jest ekstra!
Niestety ciasto nie wyrosło, zakalec 🙁
Zrobiłam według przepisu ale ciasto było mega gęste, dodalam lyzke wody i jeszcze jedno jajko i wtedy dało sie w ogole zmiksowac. I wyszło dobre ! Gościom smakowalo 😉
Super przepis! dziś wypróbowałam, pyszne!
moje pierwsze czekoladowe ciasto upiekłam wczorajszego wieczoru i wyszło naprawdę dobre:) dziękuję Dorota za przepis i porady:)
Cieszę się ogromnie i życzę powodzenia przy kolejnych :).
mniam!
A gdzie przepis ??
maliny!!!! Pycha……..hammmiiii……..
Ciasto czekoladowe z jabłkami – proste do upieczenia, idealne na zimę. Kto
lubi? #ciasto #food #przepis #czekolada