Eksperymentując latem z pozostałościami dyni z mojego zamrażalnika przygotowałam dwa ciasta: sernik z dynią, pieczony, na imbirowym spodzie, z kajmakiem oraz sernik z dynią na zimno: ciasto bez pieczenia, z twarogu, tężejące na galaretkach pomarańczowych, które można też zastąpić żelatyną, ułożone na biszkoptach oblanych czekoladą. Obie wersje to ciasta o pięknym kolorze, zwłaszcza jeśli uda Wam się kupić dynię o intensywnej, pomarańczowej barwie miąższu. Teraz, w sezonie, kiedy dynia jest łatwo dostępna w sklepach i na targach, warto przygotować takie pyszne, delikatne, kremowe ciasto lub zamrozić trochę dyni upieczonej w kawałkach lub zmiksowanej po pieczeniu w blenderze i zrobić taki pyszny, dyniowy deser, kiedy za oknem, po długiej zimie, pojawią się pierwsze promienie słońca.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta
Zamiast klasycznie, na twarogu, taki sernik z dynią na zimno można też zrobić, wykorzystując jako dodatek do masy serowej bitą śmietanę. 500 g sera wystarczy zastąpić 500 ml ubitej kremówki, dodanej do masy na sam koniec i delikatnie wymieszanej na niskich obrotach miksera. Taka wersja sernika, która odrobinę przypomina sernik truskawkowy na zimno, będzie bardziej puszysta, piankowata, pozornie lżejsza – ale tylko pozornie, bo kalorii i tłuszczu w cieście w takim wydaniu niestety jest sporo. Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie i przygotujecie. A może macie pomysł na inny spód do takiego sernika?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- 12 sztuk ciastek (około; np. biszkopty w czekoladzie, kruche ciasteczka lub ciastka bezglutenowe, wegańskie czy bez jajek)
Masa serowa
- 1 kg białego sera (np. 500 g twarogu zmielonego dwukrotnie, wymieszanego z 500 g mascarpone)
- 500 g purèe z dyni
- ½-¾ szklanki cukru (biały, brązowy lub brzozowy)
- 4 opakowania galaretki pomarańczowej lub 8 łyżek żelatyny
Polewa
- 50 g gorzkiej czekolady (½ tabliczki)
- 25 g masła lub śmietanki kremówki
Dodatkowo
- bita śmietana (ze 100 ml śmietanki kremówki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić purèe z dyni
- Bita śmietana – jak ubijać kremówkę
- Polewa czekoladowa – przepis
Jak zrobić
- Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową układam ciastka.
- Ser miksuję z cukrem na puszystą masę.
- Dodaję dynię i ucieram na gładką masę.
- W połowie szklanki gorącej wody rozpuszczam wszystkie galaretki/żelatynę, dokładnie mieszając i rozcierając ewentualne grudki.
- Wlewam płynną galaretkę do masy serowej i miksuję na niewielkich obrotach, do połączenia wszystkich składników.
- Niewielką ilością masy zalewam biszkopty (żeby nie wypłynęły na wierzch) i odstawiam do lodówki do stężenia.
- Na cienką warstwę masy serowej, która już zastygła, wlewam pozostałą masę i wstawiam całość do lodówki na ok. 2-3 godziny do stężenia.
- Gotowy sernik z dynią na zimno dekoruję polewą czekoladową i bitą śmietaną.
Wartości odżywcze