Ludziki z piernika miał choć raz ochotę upiec każdy, kto oglądał Shreka. Przepis na piernikowe ludziki to ta sama receptura, co czekoladowe pierniczki z kakao. Tylko potem do wykorzystania wystarczy jedyna słuszna foremka. Pamiętacie Ciastka? Taki zabawny ludzik z piernika! Nie macie foremki? To nie problem! Do ich przygotowania wystarczy też odrobina wytrwałości. Przecież kilka sztuk, zwłaszcza tych większych, można spokojnie wyciąć za pomocą noża, kładąc na rozwałkowane ciasto piernikowe wycięty z papieru szablon. Nawet najprostsza dekoracja z lukru i odpowiedni kształt wystarczą do uzyskania zabawnych ludzików piernikowych. Zobaczcie przepis na piernikowe ludziki – jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
Moje ludziki z piernika po raz pierwszy upiekłam kilka lat temu, dekorując je tylko białym lukrem.
Przepis na ludziki z piernika
Część zrobiłam w klasycznym, jasnym kolorze, a kilkadziesiąt sztuk, jeszcze przed pieczeniem, zabarwiłam na czerwono za pomocą barwnika spożywczego dodanego do ciasta. Czerwone, firmowe, rozesłałam na Święta do moich Klientów. Bardzo lubię przygotowywać jadalne prezenty, a Wy?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki (3 szklanki; pszenna typ 450-650 lub orkiszowa typ 630-800; przesiana; można odsypać 50 g (½ szklanki i w to miejsce dosypać dokładnie tyle samo kakao – wyjdą ludziki czekoladowe))
- 200 g miodu (płynny, naturalny)
- 100 g cukru pudru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
- 120 g masła (stopione)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do pierników (ok. 20 g; mieszanka cynamonu, imbiru, kardamonu, kolendry, anyżu, goździków i gałki muszkatołowej)
- 50 g kakao (½ szklanki)
Do dekoracji
- biały lukier (tzw. lukier królewski z białek i cukru pudru; można zastąpić lukrem plastycznym)
- barwnik spożywczy
- bakalie
- perełki cukiernicze
- polewa czekoladowa (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić lukier z białek
- Jak zrobić lukier królewski
Jak zrobić
- Miód podgrzewam w garnku z cukrem i przyprawami, cały czas mieszając. Delikatnie studzę.
- Mieszankę miodową łączę z mąką przesianą z sodą i kakao.
- Dodaję roztopione masło i jajko i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące.
- Ciasto wałkuję na grubość maksymalnie 0,5 cm (polecam cieniej, bo i tak wyrasta w trakcie pieczenia jak szalone).
- Wykrawam pierniczki (za pomocą foremek lub nożem), układam na natłuszczonej blaszce i wypiekam przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 °C. Przed pieczeniem można w pierniczkach zrobić dziurki (np. za pomocą słomki do drinków) i po upieczeniu i udekorowaniu powiesić je na choince.UWAGA: Upieczone pierniczki będą miękkie, a po wystudzeniu mocno stwardnieją. Dopiero po leżakowaniu skruszeją i znów staną się miękkie.
- Pierniczków nie należy rumienić podczas pieczenia, bo późniejsze skruszenie nie będzie możliwe.
- W trakcie pieczenia można otwierać piekarnik i zamieniać blaszki miejscami, żeby wszystkie pierniki upiekły się równomiernie.
- Gotowe, ostudzone pierniczki lukruję i ozdabiam, następnie zamykam szczelnie w słoju lub blaszanym pudełku – żeby skruszały. Będą smaczne i kruche już po 3-4 dniach, ale całkowicie przejdą przyprawami i wydobędą pełnię swojego smaku po ok. 3-4 tygodniach.Pierniczki o wiele łatwiej kruszeją po polukrowaniu, przejmując część wilgoci z lukru (ale niestety lukier może przez to popękać, jeśli nie był odpowiednio gęsty!).
- Jeśli po kilku dniach pierniczki nie kruszeją, do każdego pudełka wkładam po kawałku obranego jabłka, co znacznie ułatwi i przyspieszy nabieranie przez ciasto wilgoci.
Wartości odżywcze
W tym roku postawiłam na czekoladowe ludziki z piernika, chociaż kusi mnie upieczenie znów jasnych i udekorowanie ich tak, żeby przypominały Ciastka ze Shreka. Tymczasem wesołe Murzynki cieszą oko i podniebienie. Które, Waszym zdaniem, najfajniejsze?
Ludziki z piernika przepis
Najprościej udekorować za pomocą białego lukru. Ale najładniejsze wymagają kilku kolorów, dlatego trzeba będzie sięgnąć po barwnik spożywczy. Można wykorzystać też cukiernicze dekoracje, zwłaszcza kolorowe kuleczki.
Jak Wam się podobają? Ciekawa jestem, czy również upieczecie piernikowe ludki. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, który kolor wybraliście i jak udało się je udekorować :).
Witam. Czy ciasto należy zostawić po wyrobieniu w lodówce na noc?
Dzień dobry Marto! Nie trzeba, można od razu wykorzystać do zrobienia pierniczków.