fbpx
Czytasz właśnie
Krąp z kurkami

Krąp z kurkami

Krąp z kurkami

Krąp to tajemnicza ryba, która jakiś czas temu wzbudziła moje zainteresowanie podczas hipermarketowych zakupów. Wylądowała w naszym koszyku, potem przeleżała miesiąc w zamrażarce i niedawno, po powrocie z delegacji, którego finałem było stłuczone lusterko w aucie Ewy i worek świeżych kurek kupionych w drodze powrotnej, postanowiłam ją przyrządzić. Będzie krąp z kurkami na obiad.

Zobacz też: Więcej przepisów na ryby i owoce morza oraz inne pomysły na obiad

Krąp to ryba o delikatnym, białym mięsie, całkiem niedroga i „dobrze zapowiadająca się”. Niestety, z milionem ości w każdym możliwym miejscu.

Zobacz też
Krewetki z sosem sojowym

Krąp z kurkami

Krąp z kurkami

Krąp z kurkami czyli pomysł na smaczny obiad. Krąp to ryba o wielu drobnych ościach, a podany z sosem kurkowym przygotowanym z cebulą i sokiem z cytryny, na bazie kremowej śmietanki, smakuje wyśmienicie.
4.67 z 3 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: krąp z kurkami
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • sól, pieprz
  • masło klarowane
  • RYBA
  • 1 Filet krąpia (umyty, osuszony papierowym ręcznikiem)
  • przyprawa do ryb (mieszanka imbiru, gałki muszkatołowej i cynamonu)
  • 1 Ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • SOS
  • 200 g kurek (umyte, pokrojone na mniejsze kawałki, obgotowane)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (jeszcze lepsza będzie śmietanka creme fraiche)
  • 1 łyżka soku z cytryny

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Ryba
  • Krąpia przyprawiam solą, pieprzem i przyprawą do ryb, polewam sokiem z cytryny, nacieram czosnkiem.
  • Smażę z obu stron na patelni, na średnim ogniu, na klarowanym maśle.
  • Sos
  • W czasie gdy ryba się smaży, na drugiej patelni lub w rondelku szklę na maśle cebulę.
  • Dodaję obgotowane kurki, duszę do miękkości.
  • Polewam śmietanką wymieszaną z sokiem z cytryny i duszę, na małym ogniu, do zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam dodatkową solą i pieprzem.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ryba była smaczna, ale zjedzenie jej w taki sposób, żeby uniknąć połknięcia jednej z miliona drobnych ości było prawie niemożliwe. Niestety, krąpiowi daleko do karguleny.

Zobacz komentarze (1)
4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom