Zgodnie z obietnicą publikuję przepis na indyjskie samosy z sosem jogurtowym z miętą, z ciasta francuskiego, nadziewane polskimi ziemniakami, greckimi rodzynkami i włoskim mrożonym groszkiem :). Jest to przepis, który prezentowałam w Pytaniu na Śniadanie, a konkretnie w „Zaproście mnie do stołu” prowadzonym przez Pawła Lorocha, zrealizowanym przez Dorotę Rzepecką. Zobaczcie jak zrobić samosy z sosem z jogurtu i mięty, które mogą być doskonałą przekąską imprezową lub głównym daniem.
Zobacz też: Kuchnia indyjska – najlepsze przepisy
Samosy wymagają przygotowania ciasta francuskiego, które jest dość pracochłonne. Można zrobić je własnoręcznie, najlepiej z 1-dniowym wyprzedzeniem i potem wykorzystać po wyjęciu z lodówki. Albo po prostu kupić gotowe. Ciasto francuskie jest ciastem „listkującym się”. Podczas pieczenia uzyskuje charakterystyczne bąbelki (zawarta w cieście woda odparowuje, a cienkie płatki masła „podsmażają” otaczające je cienkie płatki ciasta. Rozwałkowane ciasto wystarczy wypełnić farszem i można je potem piec je w piekarniku lub smażyć na głębokim tłuszczu. Aromatyczne nadzienie, a do tego łagodny, pięknie pachnący sos z jogurtu. Co Wy na to? Z pewnością znajdą uznanie wśród miłośników indyjskich smaków.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto francuskie
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki zimnej wody
- 1 łyżka soli
- 600 g miękkiego masła
Farsz
- 3 ziemniaki (średniej wielkości; obrane, pokrojone na kawałki, ugotowane i ostudzone)
- ½ kubka mrożonego zielonego groszku (rozmrożony)
- ¼ kubka rodzynek (przelane wrzątkiem)
- ½ łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki ziaren kolendry (rozdrobniona w moździerzu lub pęczek świeżych listków kolendry (drobno pokrojone))
- 1 łyżeczka zmielonego kminku rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka chili w proszku
- ¼ łyżeczki cynamonu
Sos jogurtowy z miętą
- ½ kubka jogurtu naturalnego
- ½ kubka maślanki
- ¼ kubka drobno posiekanej, świeżej mięty
- ½ łyżeczki zmielonego kminku rzymskiego (kuminu)
Dodatkowo
- olej do głębokiego smażenia
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Ciasto francuskie - przepis
- Jak ugotować ziemniaki
Jak zrobić
Ciasto francuskie
- Sól rozpuszczam w wodzie, a ⅓ kostki (kostka o wadze 200 g) masła topię na niewielkim ogniu.
- Mąki wsypuję do miski, dodaję roztopione masło i wodę, wyrabiam ciasto.
- Formuję kulę, zawijam w folię i chłodzę przez 2 godziny.
- Pozostałe, nieroztopione masło kroję na kawałki i ucieram w misce mikserem na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Przekładam masło na papier do pieczenia, wyrównuję jego powierzchnię dociskając łyżką lub nożem, formując kształt kwadratu; grubość warstwy masła powinna wynosić ok. 2 cm). Wkładam do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkowuję na oprószonej mąką stolnicy, a wałek prowadzę cały czas w jednym kierunku. Po wałkowaniu powinien wyjść kwadratowy placek o grubości ok. 2 cm (boki można rozwałkować nieco cieniej, wtedy łatwiej będzie zawijać ciasto wokół masła).
- Na środku rozkładam schłodzone masło w taki sposób, aby ciasto można było owinąć wokół masła „w kopertę” – czyli rogi kwadratu utworzonego przez masło powinny być na środku boków kwadratu utworzonego przez ciasto.
- Owijam masło ciastem „na kopertę”, zlepiam dokładnie na łączeniach (masło nie powinno wydostawać się z ciasta podczas kolejnych wałkowań).
- Wałkuję „kopertę” na prostokąt (znów toczę wałek w jednym kierunku) o grubości ok. 2 cm. Powinien wyjść na tyle długi, żeby bez problemu można go było złożyć „na trzy” – czyli prawa strona do lewej, a lewa do prawej.Kto, podobnie jak ja za dawnych lat, pracował w hotelu i składał wyprasowane ręczniki, nie będzie miał problemu z wyobrażeniem sobie tego sposobu :).Ciasto idzie do lodówki na kolejne 2 godziny.
- Wyjmuję ciasto i obracam je pod kątem prostym tak, żeby tym razem wałkować prostopadle w stosunku do poprzedniego wałkowania, też na kształt długiego prostokąta. I znowu składam „na trzy”, znowu do lodówki na min. 1 godzinę. I tak jeszcze 5 razy – obracam, wałkuję, składam, chłodzę.
Farsz
- Ugniatam ziemniaki widelcem, dodaję groszek, rodzynki, kolendrę, sok z cytryny, sos sojowy, kminek rzymski, chili w proszku, cynamon i świeże chili. Mieszam całość.
- Lepienie samos
- Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm lub troszkę cieniej. Kroję w kwadraty o boku ok. 10 cm.
- Na każdym kawałku ciasta układam farsz. Składam na pół w trójkąt, a brzegi mocno prószę mąką i dociskam widelcem.
- Sos miętowo-jogurtowy
- Mieszam wszystkie składniki sosu w miseczce.
Smażenie
- Na patelnię wlewam ok. 2 cm oleju, mocno rozgrzewam i smażę po 2-3 samosy ok. 2 minut z każdej strony, aż do wyrośnięcia ciasta i uzyskania złoto-brązowego koloru.Nie ma sensu smażyć większej ilości sztuk za jednym zamachem – nie nadąży się z odwracaniem!
- Osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podaję z sosem miętowo-jogurtowym.
Wartości odżywcze
Serdeczne podziękowania dla całej ekipy TVP za miłą, wielką przygodę :). Bardzo jestem ciekawa, czy samosy z sosem jogurtowym i miętą przypadną Wam do gustu. Jeśli nie chcecie wykonywać samodzielnie ciasta francuskiego, to po prostu skorzystajcie z gotowego. Dajcie znać w komentarzach, jak Wam szły przygotowania i jak wrażenia!