Klasyczna wersja jest bez kakao, ale można przecież zrobić kruche ciasto czekoladowe, a właściwie kruche ciasto kakaowe. Z mąki, żółtek, masła i kakao zagnieść kulę i przygotować kruche ciasteczka czekoladowe, spód do tarty czy wykorzystać do przyrządzenia pleśniaka. Zobaczcie jak zrobić kruche ciasto czekoladowe krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2¾ szklanki mąki krupczatki, tortowej lub razowej
- ¼ szklanki gorzkiego kakao
- 5 łyżek cukru pudru (⅓ szklanki)
- 4-6 żółtek (lub 2-3 jajka)
- 250 g masła (1¼ kostki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Mąkę z cukrem i kakao przesiewam do miski.
- Siekam suche składniki z masłem za pomocą noża, drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza.
- Dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto. Odstawiam do schłodzenia na ok. 30 minut.
- Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki lub jako spód i wierzch oraz boki ciasta zawierającego dużą ilość owoców.
Twarde to ciasto wychodzi…