fbpx
Czytasz właśnie
Sataj z indyka

Sataj z indyka

Sataje z indyka

Grillowany sataj z indyka to szybciutka i prosta w przygotowaniu potrawa kuchni azjatyckiej. Podany w formie szaszłyków, może być przygotowany zarówno na tradycyjnym grillu jak i grillu elektrycznym, patelni do grillowania czy w piekarniku.

Zobacz też: Więcej przepisów na przekąski i inne pomysły na obiad

Sataj z indyka czy innego rodzaju mięsa lub owoców morza to danie kuchni malezyjskiej i indonezyjskiej, spotykane również na Filipinach i w Tajlandii, gdzie potrawy serwowane na patyczkach sprzedaje się niemal wszędzie. Dobrze doprawione, podane z sosem, jest pyszną przekąską lub prostym obiadem, do którego można podać sałatkę oraz gotowany ryż.

Zobacz też
Tosty z jajkiem

Sataje z indyka

Sataj z indyka

Sataj z indyka czyli szaszłyk z indyka marynowanego w miodzie i sosie sojowym, podany z sosem z masła orzechowego i mleka kokosowego.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Indyjska
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso

  • 500 g piersi z indyka (pokrojone w paski o szerokości ok. 1,5 cm)

Marynata

  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1,5 łyżki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki chili

Sos

  • 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g masła orzechowego (najlepiej z drobinkami orzechów)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Mieszam na płytkim talerzu składniki na marynatę.
  • Nabijam mięso na patyki do szaszłyków, marynuję przez 2 godziny w chłodnym miejscu w marynacie.
  • Grilluję sataje, podlewając cały czas pozostałością marynaty.
  • W trakcie grillowania można przygotować sos: cebulę szklę na oleju, następnie dodaję pozostałe składniki i podgrzewam, stale mieszając.
  • Gotowe sataje podaję z ciepłym sosem.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przepis na sataje to moja ostatnia propozycja w akcji kulinarnej „Wielkie Grillowanie„. Do zobaczenia za rok :).

Zobacz komentarze (1)
  • Mmmmm, ale mi narobiłaś smaka, przypomniały mi się sataje z Tajlandii. Bardzo popularna ale zarazem jedna z najlepiej przeze mnie zapamiętanych potraw 🙂

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom